Srpski sion

Б р . 50.

С. 0. 4044. ех 1895. 214 3—3 С Т Е Ч А ,1. Код нар. цркв. тајништва, као пероводнога оделења срн. нрав. нар. цркв. саборскога одбора, унражн.ено је место другога оележника као помоћника народно црквенога тајника, услед чега се ради нопунења тога места овим расписује стечај. Годишља клата јесте 900 Фор. а. вр. и 150 ф. | а. вр. у име стаиарине, а изабрани Г»е се поставити за сада у привременом својству. Ко жели ово место задобнти треба да иоднесе евоју молбеницу саборском одбору у Карловцима јо 10 (22.) децелшра 1895. год. а вал.а исту потребним исправама да инетрујише и искаже своје иравничко оспособљење (бар апеолуторијумом) и вештину у саставл.ању сииса нарочито на срнском и мађарском, а уз то и на немачком језику. У Карловцима, 18. (30.) новембра 1895. год, Георгије Натријарх.

С Т Е Ч А Ј. -219 1—3 Услед оставке г. Петра Коњовића учитеља, који је на комуналној школи у Омолици наименован, овим се стечај расиисује. Годишња је плата у готовом новцу 400 «1>ор. а. вр. четири ланаца ораће земље, на коју учитељ сам порез плаћа. четири хвата тврдих дрва, 30 Фор. а. вр. у име школ. послуге, 5 Фор. у име паушала, слободан стан са баштом у износу од 200 □ хвати. Од погрсба где буде позват добија за велики 1 ф. за малн 50 новч. Учител>у спадаће у дужност, осим предавања по школ. наредби од год. 1872. оиредељених наука, у цркви појати и свагда десну певницу држати, децу у ијенију обучавати, повторну шлолу држати и при одборским седницама место перовође беснлатно заступати. Молитељи нмају добро инструиране молбенице са нужннм сведоџбама снабдбвене на нодписаног нослати и доказати, да су редовно приправничке науке у Сомбору свршили и из мађарског језика иеиит иоложили Рок стечају траје до 31. децембра 1895. г. Мз одборске седнице држане у Срп Неузини 28. новембра 1895. г. Јован Петанек. парох, школски упрнвитељ. С Т Е Ч А Ј. 215 3 -3 Раснисује ее отечај, са роком до 1./13. јануара 1891). год. на два оставком упражњена учител^ека меета, на српској основ. вероисиов. школи у Силбашу (Бачка).

С тр . 823

У смислу решења и одобрења слав. епарх. школског одбора бачког од 21. марта (2. априла) 1895. бр. Ш. 0. 34., илата је учитељска: 300 Фор. н 40 Фор за држање поФторне школе; 5 лапаца (а 2000Д) и 1583П 0 добре ораће земл.е; 5*5 мерова жита или накнада за жито у готовом новцу но 10 годишњој нроеечној цени ; 30 тврдих дрва; стан од 3 собе, кухиње, коморе, нодрумима, штале са шупом односно покривеиим улазом; врт какови и колики се у школском дворпшту налазн без еваког даљег ирава на накнаду било у новцу илв земљишту. Један од господе учитеље кога црквена онштина изабере биће, уз награду од 40 Фор., црквено онштински перовођа и рачуновођа. Од укопа где позван буде добија 1 Фор. на укопе дужни су г. учитељи споразумно на изменце ићи. Државну норезу п половину еквивалента нлаћају господа учитељи. За економску 1895./96. годину примаће госпд. учитељи за земљу накнаду у готовом рачунајући 110 32 Фор. ланац. Поред школском уредбом од 1872. године одређених дужности учитељи су обвезани редовно у недељне и празннчне дане на вечерњу, јутрењу и литургији у св. храму иојатп и децу у црквеном појању тачно и рзвносно поучавати. За време св. четрдесетнице дужност је госноде учитеља на вечерњу и јутрењу службу сваки дан паизменце, држећи сваки своју седмицу, у цркву редовно долазити ' и иојати, а средом и иетком скупа са ученицима оба учитеља преждеосвећеној литургији присуствовати. Добро инструисане молбенице вал.а у отвореном року на потписаног председника унравити. Из есднице мест. школ. Одбора држане у Силбашу 19. новембра (1. децем.) 1895. године. За неровођу: Вук Јеличин Тодор В. Иоиовић 1пи. старатељ. чрете. м. шк. одбора.

Бр. ЕК. 283. ех 1895. 216 2—3 Е Д И К Т. Позивље се Марија Теслића, жена Симе Теслића, жена Симе Теслића, к. бр. 42. из Острвице, политичке онћине Осик, котара госпићког, жуианије личко-крбавеке, да се у року од шест мјесеци, рачунајући од нрвог штампања овога Едикта у новииама, иотнисапој Епархијекој Конзисторији, било главом, било нисмом, нријави, — јер иначе ће се бракоразводна парница, коју је нротив ње законити јој супруг Симо нодигао, и без ње насгавити. Из сједнице Еиархијске Конзисторије држање у Плашком, 16. (28.) новембра 1895. Енархијска Конзисторија горњо-карловачка,

„СРПСКИ СИОН."