Srpski sion

С тр . 562.

вр . 33.

С Т Е Ч А Ј. 116 з—з Овим се отвара стечај на ново-установљеној српској вероисповедној школи у Батањи, за I. и II. разред основне школе. С овим местом скончана је плата: у готовом новцу 400,Фор. (800 круна); у нарави леп удобан стан из две собе, кујне, коморе (шпајза), подрума, шупе, штале и 2000 хвати баште уз стан; 6 (шест) хвати тврдих дрва с подвозом, од којих је учитељ дужан и школу грејати; у име реквизита 17 ®ор. 50 нов. Дужности учитеља, осим уредбама и наредбама прописаним, јесу: држање леве певнице иреко целе године, као и средом и петком часног ускршњег поста. Молбенице, са нужним сведоџбама и.доказима о оспособљењу о свршеним преднаукама, да је дотични сомборску нрепарандију свршио — евентуално и о досадањем делању у школи — као и о оспособл.ењу за мађарски језик, ваља слати на овом. срп. цркв. школску општину, односно на но1'писанога иредседника. Рок стечају је, до 18. (30.) августа 1896. Тражи се и лична пријава. Из ванр. вел. скунштин. седнице, држане у Батањи 21. јула 1896. Јован Пандо председн. срп. дркв. јикол . општине.

Н А Т Е Ч А Ј. 117 з-з Овим се отвара натечај за једног учитеља српско-православној четверо-разредној основној школи у Жуиањцу (Босиа) са годишњом платом од 500 Фор. а. вр., станом, огревом, баштом и путног трошка 25 Форинти. Учител 3 треба да је Србии православне вјере и даје свршио учитељску школу. Поред наставе у школи дужан је подучавати децу црквеиом пјенију, пјевницу у цркви држати и бити перовођа општински и друго што му буде општина налагала служити. Ко жели ово мјеето заузети мора своје свједоџбе о свршеним наукама са молбом потписаној сриско нравославној прквено-школској онштиии до 10. (22) августа, а уз то п сведоџбу о морално-политичком владању, послати. Жупањац. 22. јула 1896. Српско-православна црквено-школска општина.

С Т Е Ч А Ј. 130 2-2 На уиражњено учитељско место на срп. праславној народној школи у Саки овим се отвара стечај. Плата је годишња од сваког пара 40 новч., 1 осмак жита, */г осмака кукуруза и 1 литру пасуља, пари пма 40; интерес од 701 ф ., које из носи 56 ф . и 8 новч., 14 катастралних ланаца и 15860 хвати зем .Ђе која носи 150 ф . годишње, на коју порез и еквивалент учитељ плаћа. За тим 2 хвата дрва. слободан стан с баштом, 5 ф . за иероводство и од сваког погреба где иозван буде 50 новчића. Учитељу у дужност спада: све школском уредбом прописане иредмете предавати, ноФторну школу држати, перо у црквено-ошитинским седницама водити, у Грабовачкој манаст. цркви за левом иевпицом иојати, и децу у појању обучавати. Компетовати могу само они Срби оспособљени учитељи, који су потпуно впчни мађарском језику. 1'ок стечају 18. (30.) август. Меетни шк. одбор у Сакн (То1па те§уе и. р. Мога^у) 25. јула 1896. Предеедник школског одбора Мнлан Веменац. С Т Е Ч А Ј т з-з На упражњено место у срн. Елемиру отвара се стечај за учитеља на два разреда срп. вер. мушке школе. Плата је учитељу 400 ®ор. а. вр., за повторну школу 30 Фор., у име паупгала 8 ®ор., лен стан са три собе, кујном и другим нотребним сгајама, уз то још и врло леп врт, 40 хвата сламе, од укоиа где иозват буде има 1 Фор. Изабраиом учитељу снада у дужност: и1кол. децн законом ирописане нре^мете предавати, у цркви за певницом иојати и децу цркв. нојању обучавати. Комнетовати могу они, који су учитељску школу у Сомбору свршили, и иеиит из мађарског језика положили. Молбенице се имају са нужним сведоџбама упутити на овоместног председника. Рок стечају 8. (20.) септембра 1896. када ће се и избор обавити. Из скупштинске седнице држане у срн. Елемиру 1896. Жива Мијатов председник.

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације пгаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајевс плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Нешгаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају. „Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на но године 2 фор., а иа четврт годнне 1 фор. За стране земјбе : на годину 5 фор. Из.Србпје ирима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 но В г1.

Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.