Srpski sion

С тр . 591.

Од админиетрације. Г. 11. Ж. III. у П. За послатих 1.0 динара, на рачун овогодишње претилате добисмо у мењачници 4 фор. Према томе дугујете за ову годпнујонг 1 ф. Тако псто п за нрошлу годину. КЊИЖЕЕНЕ ВЕОТИ. Монтен> и Локе. Педагошка расправа. Написао Радивој ПоповиЛ. Штампарија Константнна Трумпћа у Митровици Цена 30 новч. плп 80 днн. пара. КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ. ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ. Почетком ичеларске иове године 1. октобра о. г. отиочеће нов лист излааити за српскс ичеларе и за пријатеље нчеле и пчеларства са иат11ИС0М : „СРПСКИ ПЧЕЛАР." Служећи се досадашњим искуством тешко би скоро угледао света оваки лист да остварењу истога није изашао највећом нредусретљивошћу п опет велики добротвор српскога напретка и заштитник овога листа Његова Светост српски патријарх Георгије. Намеру пак да се издаје овај лист највише је нодстакла нада и уздање у првом реду у наше свештенство особито млађе, које је још у богословији унућено у пчеларење и које је без сумње то илеменито занимање разгранало нреко својих парохијана у целом овостраном Сриству. У другом реду нада и уздање у све оне свесве пријатеље и учитеље нашега народа, рачунајући амо сву нашу праву интелигенцију, која схвативпш велики значај пчеларства како са стране моралне тако материјалне, научне и здравствене, неће иропустити ову прилику, да овај лист намењен народу њему не препоручи и у њега унесе на све могуће начине, тражећи највећу награду у томе, што ће заједно са самим листом ираву сврху у народу постићи т. ј. моралну, материјалну а и научну. У трећем реду надање да ће се наћи у целом пространом Српству толико пријатеља нрема овом једином листу ове врсте, који ће га одржавати и снажити све то јаче, како би и ностизавање главне његове сврхе што бол>е било. Мислимо да су ово доста онравдани разлози на надање крај многих још других, те ако ово остане и сада пусто, знак ће бити да смо доиста слаби. Листу ће бити као што споменусмо заштитник Његова Светост иреузвишени госиодин Георгије сриски иатријарх , главни уредник г. ироф. Јован ЖивановиЛ и одговорни уредник г. ђакон Иван МаширевиИ, гимн. катихета. , Сриски Пчелар " излазиће сваког месеца један пут на целом табаку са илустрацијама и

одабрапим члапцима, и стојп на целу годину 2 Фор. или 5 динара, на по године 1 ф. нли 2 дин. 50 п., а н а четврт 50 нов. 1 дин. 25 п. Претплата и све пгго се тиче администрације листа шаље се нотиисаној штампарњи у Ср. Карловце, а све што се тиче уређивања листа ша.ље се на адресу г. Ивана Маширевића гимн. катихете у Ср. Карловце. Умољавамо сверодол.убе, свештенпке и учитеље да напретку овог листа нослуже на могуће начине. У Ср. Карловцима , 21. авг. (3. септ.) 1896. Српска Манастирсна Штампарија издавач „Орпеког Ичелара". П. н. Господи учитељима и сл. црквено-школским општинама. Саопштавамо, да смо спремили довољан број „Мале Катавасије" за основне школе, како би моглп задовољити све наруџбине, које нам стпгну, а које и очекујемо. „МАЛА КАТАВАСИЈА" наша је одобрена и пропиоана р®- 3-А. ОСНОВНЕ ТТТТУП7Г-Г' како нашим вел. Школеким Саветом, тако и вис. кр. зем. владом у Загребу. Она је уређена (редигована) као нпједна до сад но стручњацима на то позванима и надлежнииа. Стоји само 20 новч. а велика је 8 штампаних табака са јаким корицама и иа доброј хартији. Кад се па више купи дајемо 25^ рабата. Молимо п. п. господу учитеље и сл. црквеношколске општпне, да нас иотпомогну својим наручбинама, јер с-амо тако ће се стати на пут увлачењу у школе наше н такпх катавасија, које за школу нису. Српска Манастирска Штампарија. Ш~ ДЕКАМЕРОН СТО ПРИЧА ОД СТО НАЈСМВНИЈИХ ПИСАЦА СВЕТСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Уз сурадњу сурадника „ Крлпкопа Кола" Изашла је нрва свеска са овим садржајем : Утопила се у мору — Иснит — Једпа влас Из мога адвокатисања — ЈЈушка — Замка Ти — Излечен — Христова вечера — Дежурни — Игра с огњем — Да л' то беше љубав. УПРАВА Српеке Манаетирске Штампарије.

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ НАМЕЊЕНЕ ОСОБИТО УЧЕЊУ по ЗАБАВИШТИМА И ОСНОВНИМ ШКОЛАМА од ХЗСв. ЗхЛ1. ПоповиЉа. Цена књизи 20 новч. Рабат као и горе.