Srpski sion

В р . 37

приликом на челу подручног српског правоелавног свештенства поклонитп Његову Величанству цару п краљу. (Патронат монашке школе у манастиру Хонову) држао је у Карловцима дана 31. августа о. г. своју редовну седницу нод председништвои Љегове Светости Преузвшиеиога Господина Патријарха српског Гсоргија ВранковиИа. После оверовљења записника последње седнице пагронатске. узео је на. повољно знање постављање високонречаснога госнодина архнмандрита Платона Телечкога за члана патроната на једно место, које је остало упражњено синодским избором бившега архнмандрита крушедолскога за епископа вршачкога. Узео је на знање извештај управе монашке школе, да је Преосвештени Господин Епиекоп пакрачки са оскуднце ионашког стештенства по манастирима пакрачке епархије, по претходиож одобрењу Његове Светости Преузвпшенога Госнодина Патријарха српскога, позвао питомца Ииколу ДобриниИа, који је свршио трећи разред монашке школе уз досадашњи одличан успех у наукама и примерио владање, да се ода у манастир Лепавииу као искушеник и за тим да нрими монашкп чпн. — Обавио је избор питомаца за шк. 1896—7.' го дину, и од њнх дванаесторице молплаца изабрао је за ннтомце на пет упражњених места ове: ВлаисављевиИа Илију пз Оточца, Букуровог Вошка из Суботице, ПоповиЛа Душана из Врховина, ВорјановиЛа Војина из Деске и Ђуру ДрагиИа из Сараволе; а упутио је пак петорицу молилаца још на једну годпну дана у маиастир и то: ЛоваковиИа Мојсију у Кувеждин, ГигиЛа Драгутина у Фенек, Видакова Милана у Раковац, Секулина Живојина из Рудне у маи. Беочин и Таила Жарка из Дероња у ман. Шишатовац, те ако својим владањем за ту годииу дана у манастиру заслуже препоруку манастирске управе моћи ће кандидовани бити за питомце монашке школе идућом шк. 1897 — 8. годпном; а молбу пак двојнце нпје могао увалштп. Уважир је предлог управе монашке школе, да се пренокорно умоли ТВегова Светост да милостиво одобрити изволи, да питомац четвртог разреда Душан ПоиовиИ стунити може у монашки чин у манаетцру Хопову и да као такав пма свршнти курс монашке школе. — Прихватио је нредлог управе да се идућом школском годином привремено установи још једно наставничко место за богословеке предмете н одобрио .је ван прорачуна за идућа четири месеца 1896. год. износ .једне наставничке илате. — Узео је на знање још неке стварн од мање вредности. М.

О тр . 523

(За протопрезвитератског капелана у Земуну) постављен је свршени богослов Јован Ластавица. (Скупштина „Матице Српске.") Уиравнн одбор „Матице Срнеке" решио је у својој седници, да главна годишња скупштина „Матице Српске" буде 12. (24.) октобра о. г. у 9 сати. (Избор Текелијиних питомаца). Српска православна општина пештанска изабрала Је у својој скунштинп од 1. септ. о. г. за нове питомце Текелијина завода: Владислава Јанкулова из Сефкерина н Стевана Тишму пз Коренице. Обојица су ове године свршили сриску гимназпју у П. Саду н положнлп исппт зрелости са одличним успехом. (7 гимназији задарској) ће ее као наставнп језик увестп српско-хрватскв на место досадањег талпјанског. РЛСПОРЕД СВЕЧЛНОСТИ ПРИЈИКОМ ОСВЕЋЕЊА 0БН0ВЉЕН0Г СВЕТОТРОИЧКОГ ХЦЦ ПРАВОСЛАВНЕ СРПСКЕ ЕПИСКОПИЈЕ И ПАРОХИЈЕ V ГГАКРАЦУ дана 21, 22, и 23 септембра (по стар. кал.) 1896. год.

Дана 21. еептембра. 1.) Изасланици православне српеке црквене онпттине пакрачке дочекују госте и то: а.) у Окучанмма на жељезничкој станици : а) у 10 с. 38 м. прије подне, који дођу влаком бродским: б) у 12 с. 01 м. даљу, који до!;у влаком загребачким ; в) у 3 с. 29 м. по иодне, који доћу влакбм земунским. б.) у Пакрацу на жељезничкој станици у 1 сат и 20 м. по подне, који дођу влаком из Барча. 2.) У 5 сати ио подне оглашују звопа почетак црквене свечапости. 3.) У 5 г / 2 сати по подне почип.е Бденпје. 4.) У 8 сати у вече освјетлење града и затим бакљада из вароипсе куће пред епископски двор гдје господин Т>уро Јагпић држи поздравни говор. Дана 22. еептембра. 1.) З 7 " 8 сати до подне оглашују звона вријеме скупл.ања у обновљену цркву, која се тада отвара У цркву могу ући само они, који добију од предсједнпка православне ернске црквене опћине пакрачке улазницу. 2.) У 8'/ 2 сати до . подне почиње чип освећен.а, а за тијем .архијерејска Литургија са Влагодаренијем за Њсгово Цар." и Апост. Краљ. Величапство Фрапц-Јосифа 1. 3.) Од 1 до 2 сата послије подне нримање у Епископском двору депутација и појединаца,

„СРПСКИСИОН."