Srpski sion

В р . 40

„(ЈРИСКИ СИОН."

С тр . 673.

учимо се сви ми са, пастирске службе твоје ревносие. Опрости покојпиче то не могу, јер твоја служба свештеничка супде је ејајно, од којег ће зрака по зрака светлити у будућное/ги и слулситн из дана у дан за нример нами. Али ако не могу то зар да ти не утешим другара венчаног са проживљеним са њоме година низ — педесет и три, а на доживљају сватова ти сребрних и златних. Злато не тавни, оно сија за вечни сјај, иа и теби мајко успомена она леиа од златних сватова нека ти је утеха, да си добила благодат Божију као ретко ко, па и сада гледаш другара у блаженој еени душе му, око које ћеш се душе ти сада обвијати са тонлим молитвама, као год што си се кроз дуги низ година обвијала око њега, трудећи се и мучећи за срећу п благостање своје деце. Загрљај оне са прошлих година нека ти замене од еада руке прекрштај, а. речи оне које си са њиме у животу двојбила, нека замене тиха мо литва за рајско насеље другара ти до гроба верног. Колико се загрејемо у загрљају родитеља својих у толико се впше следимо при пољупцу ледене руке милог иам родитеља, али у толико се и више оснажимо на духу честитог нам оца, а тај дух који снажи треба највише да оснажи данас вас ожалошћена децо, јер вам је отац оставио највећи дар у части својој, у поносном имену свом, са којим се именом поносила црква православна, народ српски, општина ова и сви ми, — на то име поносно оца вашег у части нротојерејетва, у слави иоштеиа, у злато ревносносног свештеника, у сребру, ко белоћа чистог родољубља обучено, нека вам је децо најлепши адиђар. Покојииче наш мили! За еве те и многе твоје врлине заслужујеш венац нризнања, да ти ноложимо на покривало застртог ти живота, а црква, народ, општина, породица твоја, грађанство, свештенство, несмом, речју, душом и срцсм молимо Бога за: рајско насе.ље, вечан спомен и земље црне грудву ти лаку !

ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. 101 1-3 На упражњено место забавиље на овдашшем српском правоелавном забавишту отвара се стечај. С местом овим скопчана је нлата годишње од 400 Фор. а вр. уз то, за сад док општина

стан у натури не нодигне, 120 ®ор. накнадне за исти. На место ово тражити се могу само свршене и испитане забавиље. Рок за пријаву оставља се до 26 октобра т. г. Молбенице се имају местном српском школском одбору послати. Бач-Сентомаш 22. Септембра 1896. Српски школ Одбор. СТЕЧА X 162 1-3 На унражњено учитељско меето на срп. вероисноведној чствороразредној мушкој школи у Срп. Модошу расписује се стечај. Годишња је нлата учитељу: 300 Фор., у место 4 ланца земље 62 ®ор., за држаље поФторпе школе 40 Фор., у име три Фата сламе 18 Фор., 15 мц. жита, 10 Фор. наушала, и 50 ®ор, за иероводство, три Фата дрва с подвозом. — Од ногреба, где позван буде добија 1 Фор. Осим тога 3 / 4 ланца баште изваи села; слободан стан у новосазиданој врло лепој школској згради са пространом баштом. Изабрани учитељ биће дужан недељом и празником у цркви за певницом нојатп. Првенство имају, који се лично пријаве и који су ноталном пјенију вични. Рок пријаве је 26 октобар т. г. по ст. Из седнице школског Одбора држане 16 сентембра 1896 г. у Срп. Модошу. Душан Гуцуња Живота Гигић перовођа. подпредиедник. С Т Е Ч А Ј. 159 2 3 Оставком г. Душана Бешлића, унражњено је учитељско место на III. и IV. разреду срнске нрав. вероисиоведне школе у Ђали, на које се овим стечај раснисује. Плата је у готовом новцу 400 Фор., 2 ланца ораће земље, на коју учител, порез плаћа; стан у школском здању са 2 собе, кујном, јестичаром, комором и шталом; 400Д хвати баште; зимски огрев у слами колико је иотребно; 5 Фор. за школ. писаћи прибор; од иогреба и нарастоса где позван буде 50 нов. За пероводство — с нисаћим прибором — 40 Фор. Изабрани дужап ће бити школском уредбом прописане предмете у горенаведеним разредима предавати; у цркви за десном певницом појати и децу појању обучавати. Компетенти имају своје молбенпце до св. Петке 14. октобра т. г. (у који ће се дан и избор | обавити) школском одбору иослати. У обзир ће се узети само они компетепти, који су учит. школу у Сомбору свршили и испит из државног језика положили. Лично пријављеии имају ирвенство. Из седнице школ. одбора, држане у Ћали (ТогопШ тпегуе) 14. септембра 1896. год. Душан Бешлић Младен Жеравица учитељ и перовођа. нредеедник школ. одбора.