Srpski sion

Стр. 674

СТЕЧА Ј. 158 2-2 Услед захвале ииабраног учитеља, поново сс расгшсује стечај за учитвља на овд. новоустаиовљеној срп. нар. вероисповедној школи. Годишњ,а је плата учитељу 500 фор. или 1000 круна и 8 мет. тврдих дрва, даље стан у новој школи са три собе, нредсобљем, кујном, комором, иодрумом, шугшм и шталом, вап стана четврт јутра баште и 1 ®ор. од погреба где буде позван. Изабрапи учитељ имаће све школском уредбом нроиисане предмете иредаватп у оном разреду. који му овд. школ. одбор доделио буде. Осим тога дужан ће бити повторну школу држати и недељом и празником, као и па нређеосвећеним литургијама у цркви нојати. Жеља је, да је дотични учитељ и ноталном појању вичан, као и то, да се лично приЈави. Молбенице са сведоџбама ваља упутити на месни школ. одбор. Рок стечаја је 1. (13.) октобар 1896. У Госпођинци 11. (23.) сентембра 1896. Мита Пејић П. ТеоФаповић перовођа. председник.

С Т Е Ч А Ј. 156 з-з Поново се расписује стечај, на учитељско

мссто мушке четвероразредпе школе у Оросламошу (код Сегедина.) Годишња плата је учитељу 400 Фор. коју месечно у напред прима, 5 катаст. јутара добре у једном комаду ораће земље, на коју еак норез учитељ плаћа. Сган од 2. лепе натосане собе, јеловника, кујне, коморе. стаје за дрва, и велике баште од 600 кв. хвати од које је половина виновом лозом засађена. Ва повторну школу 40 Фор., за перовођство и рачуноводство 25. ф . и 5 ф. писаћег паунала. Од укопа где позван буде 50 н. Огрева у слами коЈшко је иотребно. Изабраном учител.у спадаће у дужност, све школ. уредбом пр )писане предмете предавати, децу у појању црквеном учити, и у недељне и празничке дане- као и на пређеоевећеним литургијама у десној певници појати. Добро иструисане молбенице са нужнпм сведоџбама ваља упутити на месн. школ. одбор. Рок стечају траје до 6. октобра но с.т. кал. кога ће се дана и избор обавити Из седнице месн. школ. одбора, држане у Оросламошу на малу Госпојину 1896. год. Месн. школ. Одбор. Живоин Мијатов месн. школ. председник.

мЏ ш

Ш ш ш шџ 1 1 ш ш

% ®р ш

■е|®

1ЛИВНИЦА ЗВОИА И МЕТАЛА ! АНТОНА Н0В0ТНИЈА | У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ ј препоручује се — са гаранцијом на више година — за израду : пових звона и за преливање пукнутих звона у свакој велие чипи, као и за целокупио хармонично удешено звоњење, про| виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се = звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме= сту излупало, чиме се звона сачувау да пе пукну. : Особпто препоручујем од менеј изнађепа и много пута 'одликоваиа патентирана са отвореним одушкама провиђена звона, "Ц која имају дуготрајнији, спажнији и дубл,и звук, него звона по старој системи прављена, тако, да се овако једно натентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системп ливепих звона од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога гвожЈја. — Звопа у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готовнх на стоваршиту. 28 12 — 27 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и франко.

ш ®р зШ ц Џ. Ш • • I

% шШ ш ж

Ш тз I 'вШ УхУ А

,|1 1

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу с-е Администрацији а остали рукопжси уредништву „Српског Сиона" у Нарловце. Ва огласе, објаве и стечајеве илаћа се 6 новч. од једиог реда ситиих слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. —• Неплаћена писма се не пршају. — Рукописи се не враћају. „Српски Сион" излази оваке недеље на целом табаку. Дена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годкну 4 фор., на ио године 2 фор., а на четврт годние 1 фор. За стгане земјбе : на годшу 5 фор. Из Србије прима претилату књнжара В. Валожнћа у Београду. Поједнни бројеви стају 10 новч.

ПТтампа: Српеке Манаеткоске ТОтачпарије у Ор. Карловпима