Srpski sion

С тр . 753.

велике осмшге, и стаје у иредплати 1 ф. 50 н., а дуЛанска цена ће јој бити 2 фор. Преднлата нека се непосредно 1пал,е само на долепотписану књижарницу. Осим тога препоручујем своје сложиштег забавних, поучних, шкојгских и црквених књига, музикалија, мапа, глобуеа и школеких учила, тиеканица и свега што у ту сврху спада, нослуга врло тачна а све по оригиналним ценама. У Срем. Карловцима, 1. новембра 1896. С поштовањем КЊИЖАРНИЦА СВЕТОЗАРА Ф. ОГЊАНОВИЂА.

П. н. Господи учитељима и сл. црквено-школским општинама. Саопштаважо, да смо спрежилп довољан број „Мале Катавасије" за основне пгколе, како би жогли задовољнти све наруџбине, које нам стигну, а које и очекујемо. „МАЛА КАТАВАСИЈА" наша је одобрена и пропиоана з-а. основне школе како нашим вел. Школеким Саветом, тако и вие. кр. зем. владом у Загребу. Она је уређена (редигована) као нпједна до сад по стручњацима на то позванима п надлежнима. Стоји само 20 новч. а велика је 8 штампаних табака са јаким корицама и на доброј хартији. Кад се на впше купи дајемо ?Љ% рабата. Молимо п. н. господу учитеље и сл. црквеношколске општине, да нас иотпомогну својим наручбннама, јер само тако ће се статн на пут увлачењу у школе наше п таких катавасија, које за школу нису. Српска Манастирска Штампарија. ПЕСМЕЗАДЕДУ НАМЕЊЕНЕ ОСОБИТО УЧЕЊУ по ЗАБАВИШТИМА И ОСНОВНИМ ШК0У1АМА од ЗМ:. Попови^ћа. Цена књизи 20 новч. Рабат као и горр

СВЕТЈ1Е СЛИКЕ ИЗ ПРВИХ ДАНА ХРИШЋАНСТВА од Драгутина Ј. Илијћа. I. Овеска. Садржај: Прва божићна ноћ. Богојавлење. СтеФап. Талита куми. Бура на мору. Цена је књизи 50 н. За поштарину ваља послати 5 нов. II. Свеска. Садржај: Трнов венац.- Воскресење. Савле. Ананије. — Цена је 30 новч. и 5 новч. за поштарину. Српска Манастирска Штампарија.

ПРИИОВЕТКЕ ЈЕДНОГА КАПЛАРА из српско-бугарскога рата г. !885. ПАНИСАО Ераиислав Иуттти^. Садржај: Позив. Опрогатај. Под шатором. Први илотун. Птичпце Божје. Капетан Милић. Трубач. Бела застава. Пусто огњиште. На привијалшпту. На разбојишту. Свети Арханђел Михаило. Ко је то ? Петар Дабић. Дуња. Шинел. Број 23. Мој ђак. Спровод. На одсуство. Ово је издање друго, али ноправљено и многим новим причама допуњено. П ена је књизи 60 нов. и за иоштарину 5 нов. Молимо свакога, ко би желио у распродају узети ове приноветке, да пам се што пре јави. Рабат 25 %. Господу која желе један комад, ма које књиге нашег издања, најбоље је да пошљу у нанред новац за књигу и поштарину, јер слати једну књигу у наточ само је излишан троптак а што га до сад миоги учинише себи.

ОГЛАСИ. ■' ' » С Т Е Ч А Ј. 172 2-з Услед решења Епархијског школског одбора Бачког од 10. (22.) октобра 1896. број Ш. 0. 1281/264. ех 1896. расппсује се стечај па срнској вероисповедној основној школи у Пирошу. Редовна плата је 300 Фор., за повторну школу 40 Фор., за пероводство 20 ф ., за дрва 2! ф., у име гаколског прибора 5 Фор., ораће земље 2 катастрална јутра и 1000□ хвати на коју учитељ сваковрсну порезу и еквивалент плаћа. Од укона где позван буде 75 иов., од нарастоса где се иозове 50 нов. Стан слободан са две собе, кујном, комором, шталом, шуиом за кола и иространом баштом. Дужности су осим пронисаних школ. уредбом и наредбама школ. власти још: у једној певиици појати и децу у црквеном појању обучавати. Комнетовати могу они, који су сомборску препарандију свршили, и иснит из мађарског језика ноложили. Рок је етечају за 4 недеље од првог увршћења овог стечаја у „Српском Сиону''. Из седнпне школског одбора држане 24.окт. (5. новембра) 1896. у Пнрошу. Милан Козаров Јовап Шијачки перовођа. председник. Бр. К. 548 ех 1896. 173 1—3 С Т Е Ч А Ј. На једио упражњено стипендијеко место у заклади покојног Петра Божића с износом о,д годишњих 150 Фор. ав. вр.