Srpski sion

Б р . 31.

„СРПСКИ

СИОН."

С тр . 525.

Одређење свакога од поженутих §-а раеполаже са предлозима засебне врсте. §. 14. располаже са предлозпма којп се, по евојој важностп и опсежности, пкају штампати. Он је императиван; не дозвољава дебате, јер по својој иннеративној нрироди не може нп бити иредмет њезин. §. 16. располаже са прешношћу предлога. али омих. о којима није тсловннком иначе провиђено. Са предлозима, о којима је ировиђено у §. 14. не може се у противном правцу располагати. §. 4. раснолаже са предлозпма, о којима није провиђено нити у §. 14. нитл у §. 16. Према томе високо саборско предеедшпптво је било овлаштено на основу 14 §. наредити штампање односног предлога, и та се одредба по свима правилима парламентаризма имала узети на знање, а нротивно томе је било пзазивати у том потању дебату. (Г. Жарко Сави&) позиати оперски певач, одликован је од Њ. В. Краља Србије Александра I. таковским орденом IV. стенена. (| Др. Душан Ружи&) професор на богословијп у Рељеву преминуо је 11. (23.) јула о. г. у Великом Вечкереку у 30 својој години. Лака му земља и вечан спомен! (Исправак). У 118 броју Веоградског листа „Реч", у чланку под назизом „Карловачки сабор — свршио" саоиштено је и ово: „Пре почетка седнице подељен је штампан патријархов говор. И у том штампаном говору нађосмо да има многог што није казао,, и да је много далеко оштрије написано, но штојеказано у сабору." А то не одговара истини. Његова је Светост, преузвишенп господин патријарх Георгије свој односнп говор у Сабору прочитао; Сабор је закључио да се говор штампа, Љегова је Светост, по прочитању, одмах Свој говор уступила саборском бележништву, а ово одмах предало у штампу. Дакле, што је у том говору штампано, то је у Сабору и казано, односно — прочитано. Каквог интереса има горе поменути лист, да својим читаоцима саопштава измишљотине, — то је његова ствар, мп га само исправљамо.

Од уредништва. Г. В. Е. у М. Одвратно мам је читати и у другим листовима погрђивање свештеника; још одвратније кад свештеник пбгрђује свештеника. А ви захтевате да таквом погрђивању отворимо и овај лист. Не можемо. Па ма да се је г. И. В. огрешио и овај лист и о нас. За решавање спорова између свештеннка, кад већ до њих дође, по нашем мишљењу

није јавпост, него су надлежни црквенп форуми. И зато нам не замерите, што вагау изјаву не можемо уврстити у овај лист. „МАЛА КАТАВАСИЈА" наша је одобрена и пропиоана РЧГ - ОСНОВИЕ ТТТХСОЈГЕ како нашим вел. Школеким Саветом, тако и вие. кр. зем. владом у Загребу. У препоруку пашег пздања „Мале Катавасије" прпводимо ево п оцену стручног ваљаног и познатог часописа „Новог Васнитача". У II. свесцм овогодишњој оцењује „Нови Вас питач" наше издање овако: „У V III . ком. ,, Ењижевног Лрегледа" нашег од прошле године приказасмв ову књижицу, а после тога замолисмо једног од нагаих врсних стручњака, да напише кратки реферад о тој књизи за наШ лист. У место формалног реферада, стиже нам од истог господпна нисмо, у коме је — по своме суду истакао оне добре стране „ Катавасге ", ради којих она заслужује прво место међу својим другама, То место из писма овако гласи: 1.) Ова је књига потпунија од евију десадањих; јер има за вечерње, јутрење и литургију све најважније ствари, које су школској младежи нужне, и то еве у правилном реду. 2.) У њој су тачно исправљени текстовп у свима произвољним песмама о великим празницима и поправљене су оне многе погрешке у њпма, које су мирисале на проту-нравославно норекло. као н. пр. „кезх зачета-' у песми божићној ,,Лик8и днеск Сјиже!" и т. д. 3.) У овој катавасији попуњена је једна празнина, хоја се налази у свима досадањим књигама те врсте; а то је, уврштени су тропари п кондаци за све оне свеце, о којима се обпчно у нас Срба „Крсно име" слави. Тако је дана прилика, не само свакоме ђаку, него и његовим родитељима п старијима, да о смом свечарству могу научити и отпојати тронар свога кућног патрона, који је главна карактериетика сриског племена у опће, а особито међу туђпнцима. Најпосле, сравни ли се та катавасија са свима досадањим њеним другарицама, свакп свештеник и учитељ моћи ће одмах на, први поглед впдети, у чему и колико је она боља, потпунија и сређенија од свију осталих. Врло је лако навести баш и попменце све њене предности и преимућства. Према свему овоме, књига је заиста у својој врсти до сада најбоља и најштпунија." Молимо п. н. господу учитеље и сл. црквеношколске општине, да нас потпомогну својим наручбинама, јер само тако ће се стати на пут увлачењу у школе наше и таких катавасија, које за школу нису. Садржи осам табака. — Цена је 20 нов. — На више са рабатом. Српска Манастирека Штампарија. У Ср. Карловцима.