Srpski sion

,СМСКИ СИОН> Б р . 49.

стр. в28.

Бр. Ек. 279. ех 1897. 208 3—3 С Т Е Ч А Ј расиисује се на парохију II. разреда у Тржићу, иротоирезвитерата плашчанскога Интеркалара нема. Рок нријављивању до 31. децембра о. г. но старом календару. Из сједнице Енарх. Конзисторије, држане у Плашком, 6. (18.) новембра 1897. М и х а и л Епископ. А<1 Е. 1605. I. 177. ех 1897. 210 2—3 С Т Е Ч А Ј На место систем. парох. помоћника са нлатом V. разреда у Ченти. Компетенти нека се прописаним начином нријаве до 21. децембра о. г. по ст. кал. Епарх. конзисторија вршачка. СТЕЧАЈ 212 2-3 На упражљено учитељско место у Мехали код Темишвара овим се расписује стечај: плата је 500 Фор. за писаћи ирибор 10 ®ор., за школску нослугу 24 Фор., за иовторну школу 40 ®ор., 6 хвати дрва од којих су 2 хвата за школу, 4 и ио ланаца зсмље и башта ван села, на које учитељ порезу и све општинске трошкове плаћа.

Од великог погреба где буде позван 1 Фор., од малог 50 нов., слободан стан у школском здању од 3 собе. кухиње, подрума и шуие. Изабраном учитељу у дужност спада све по закону прописане предмете предавати, децу у црквеном појању учити, при сваком богослужењу, као и у време поста при пређеосвећеној литургији и часовима певницу држати. Уз ту плату дужан је ако се оснује певачко друштво као коровођа њим управљати и чланове певању учити, при свакој одборској и скупштинској седници као и у школском одбору иеро водити, и црквене рачуне концем године састављати. Компетовати могу само оспособљени учитељи, и који су и из мађарског језика испит иоложили. Молитељи нека се обрате са инструјиеаним молбеницама и документима на нредседништво. Рок стечаја траја ће од првог уврштења шест недеља. Понгго се тражи добар иевац то нека изволе молитељи бар један пут доћи и у овдашњој цркви појати, јер ће такови као и они који су вешти музици имати првенство. Из одборске седнице срп. правосл. школске општине држаре 16. (28.) новембра 1897. год. у Мехали. За перовођу: Сава Игнија Иван Брашован шк. председник.

ДРУГИ ОГЛАСИ.

ЗВОНОЈШВНИЦА И ФАБРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ препоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за иреливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење^ ировиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона но вољи и лако могу кретати, ако би се на једном месту излупало, чиме се звона еачувају да не нукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована

патентирана са отвореним одушкама провшјена звона, која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављење старих звона са крунама од кованога гвож|а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 62 15— Илустроваии ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговшу на годину 4 фор., на но године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прижа претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч

Штампа: Сргтске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима,