Srpski sion

В р . 52

„ОРП СКИ СИОН."

С тр . 871.

не зна на жалост. Томе нас не учи Хришћанство. Својом нроповеђу Јеванђеља сиромасима, својнм животом и својим самононфтвовањем Исус Христос је уиео у друштвени живот народа, иочетак препорођаја и почетак божанственог живота — ночетак правог братства свију љуци пред Оцем небесним. „Бог хоће да се сви људи спасу", то беше основно начело живота нрвобитне цркве. И хришћанска црква врнш своју свету мисију само у том случају, ако остане верна томе духу свога божанственог Основаоца. Јарковац. Септ. 1897. С руског. Ђор^е пл. Бота, парох.

ЛИСТАК.

II. Еиархијски адмгтистративии одбор држао је сутра дан 9. (21.) дец. седнпду, која је решила 90 цреджета. Међу клша: Позвате су последњи пут неке црквене оиштине да обвезнице врху дугова верозаконског нриноса п сабор. трошкова за најкраће време нотпишу, пначе ће се иротив њих оврха безобзнрце спровести. — Подиете су велеславиом Саб. Одбору молбе неких цркв. општииа за опрост тпх дугова. — Узете су на знање п пзвршиће се сада ириспеле другостепепе одлуке односно наредбе високославног Саб. Одбора, као и. пр. о успостављању у част и звање председника цркв. општине у Панчеву. — Упућена је пркв, општина у Варанди, да по одлуцп Саб. Одбора, намирп потраживања свога бившег душестаратеља. — Упућена је цркв. општина у Уљми, да у смислу налога Саб. Одбора преда на ужрање нарох. стан своме пароху. — Упућена је општина у Самошу да према наређењу Сабор. Одбора исплати из цркв. благајне заостали бир своме пароху. — Извештени су некп утецатељи у Е. да пм је Саб. Одбор. одбпо иротив обнове тамошње црквене скуиштпне предати уток и по вишој наредби због неупутног начина писања укорени- Издата је начелна одлука за црквене општине у погледу рока, докле пмају своје прорачуне и рач} г не подносити. — Узети су на знање многи седнични закључцн појединих цркв. општина. — Наређенаје реорганпзација цркв. оиштине у Кусићу и у Цреиајп. — Допуштено је цркв. општини у Иланџп, да од 1. јан. своје свештенство из прихода земаља својих наплаћује. — Имају се штампати нацрти за пословник епарх. скупштпне и епарх. адмпннстр. одбора и своједобно члановима епар. скупштине разаслати. — Циркулираће се наредба председнпштва угар. мпнистарства, односно Њег. Величанства као норматива у погледу парох. плате и станарине. и т. д. Д. Ј. (Саборски Одбор) у седшгцама својпм, које је држао од 11.-15. (23.—37.) децебра о. г. пре п после подне, решио до 1200 предмета. Осим других н ове: Са хомагијалииш иошговањем узета је на повољио знање иревпшња захвалннца на честитци пмендана Љегова Величанства. — Поводом отписа високог мииистарства богочастп и јавне наставе у иредмету деобе Срба п Ромаиа у Срњ Велнком Св. Миклушу, пожурепа је епархијска власт у Темпшвару, да у овом предмету већ захтезани извештај, нарочито пак о стању тажошњих редукцијом упражњених сесија, нодиесе. — Замолпће се кр. зежаљска влада у Загребу, да омогући стппепднстама Путпикове закладе, који су родом из Троједнице, а не

Б Е Л Е Ш К Е, (Извештај о радви епархијских власти у Вршцу.) I. Епархијска конзисторија вршачка држала је 8. (20.) децембра своју редовну седницу, на којој је решено 50 преджета. Као н. пр.: ужолиће се високо кр. уг. министарство богочасти и јавие наставе за дозволу, односно наређење погрешних жатрикуларних записа неких при парохијскиж црквама у Вршцу, Панчеву и Великом Гају. — Расписаће се стечај на упражњену парохију IV. класе у Јасенову. — Свршени богослов Свет. Влашкалић закључен је за администратора нарохпје у Омољици; а јерожон. о. Емилијан Станковић за аджинисгратора парохије у Маркавцу. — Дозвољено је полагање ,стеч. пспита за пароха адм. парохије у Мражорку јер. Вас. Обреновом. — Узета су на знање извешћа високопреосв. господ. Дијецезана о рукоиоложењу сврш. богослова: Влајка Николипог н Петра Максиног. — За администратора иарохпје у Денти именован је јером. о. Серафим Лазић. — Издата је похвална сведоџба о службовању Влад. Димитијевићу, катихети пештанском, као бившеж епарх. бележнику. — За другог катихету па кож. осн. школажа у Сефкерину постављен је јер. Свет. Поповић, тажошњи аджинистратор. — Препоручена је за набавку епарх. свештенству књига: Проповеди протојереја Јована Јережића. — Наређени су дисциплин. извиђаји у Л. и Ц. Ц. — Узете су на знање уплате у свешт. удов. мир. фонд од јереја В. Н. у С. п јереја В. С. У Д- и т. д.