Srpski sion

К р . 24

„СРПСКИ

СИОН."

Стр .385.

Додатак 24 Ор. „Српског Сиона"

учинио овоме листу, а још на већој, што ју је учинио општој ствари (Видовдан на Плитвичким језерима.) Из Љесковца на Пжтвицама пишу „СрбобрануНа прагу нам је Видов Данак, на који се Срибин живо сјећа старог сјаја и неувеле славе неумрлих косовских јунака. У љихову успомену подигос-мо и ми скромну црквицу на величанственим језерима у Љеековцу подвигом дарежљивих српских срдаца, те је намјенусмо цари Лази — „честитом кољену". — Као до сад тако и ове године треба да се ту састане што више горњокрајишке Србаднје, по примјеру оне браће, која иду на далматинско Косово или једној и другој Раваници, те да заједнички уздигну топле молитве Богу за покој славних витезова што на Косову изгинуше. Треба да нам дођу и Срби, из близа. и далека, који нам до сад не долазише, па да се заједнички одужимо, не само успомени Косовских јунака, већ да се окријепимо пићем небеским са извора њпхова родољубља и еамопрторења, а онда да се поразговоримо путевима п пачипима. који воде напретку и срећи народној. У то име: до виђења на Љесковцу! „МАЛА КАТАВАСИЈА" наша одобрена је и прописана Ј^- З^. ОСИОЗНЕ ТТТКОДЕ -рСЈ како нашим всл. Школским Саветом, тако и вис. кр. зем. владом у Загребу. П. н. Господи учитељима и слв. црквено-школским оштинама. Саопштавамо, да смо спремили довољан број ,Мале Катавасије" за основне игколе, како би могли задовољнти све наруџбине, које нам стигну, а које и очекујемо. У препоруку нашег издања „Мале Катавасије" приводимо ево и оцену стручног ваљаног и познатог час-оппса „Новог Васпитача". У II. свесци овогодишњој оцењује „Нови Васпитач" наше издање овако: „У VIII. ком. „ Ењижбвпог. Прегледа" нашег од прошле године приказас-мо ову књижпцу, а после тога замолисмо једног од наших врсних стручњака, да напише кратки реферад о тој књизи за наш лист. У место формалног реферада, стпже нам од пстог господина писмо, у коме је — по своме суду истакао оне добре стране „ КатавасГе", ради којих она заслужује прво место међу својим другама. То место из писма овако гласи: 1.) Ова је књпга потпунија од свију десадањих; јер има за вечерње. јутрење и литургију све најважније стварп, које су школској младежи нужне, и то све у правплном реду.

2.) У њој су тачно исправљени текстови у свима произвољним песмама о великим празницима и поправљене су оне многе погрешке у њима, које су мирисале на проту-православно порекло, као н. пр. „везх гр'кр зачетд" у песми божпћној „ЛикВа днеск Ојиже!" и т. д. 3.) У овој катавасији попуњена је једна празнина, која се налази у свима досадањим књигама те врсте; а то је, уврштени су тропари и кондаци за све оне свеце, о којима се обично у нас Срба „Крсно име" слави. Тако је дана прилика, не само свакоме ђаку, него и његовим родитељима и старијима, да о смом свечарству могу научити и отпојати тропар свога кућног патрона, који јеглавнакарактеристика сриског племена у опће, а особито међу туђинцима. Најпосле, сравнп ли се та катавасија са свима досадањим њеним другарицама, сваки свештеник и учитељ моћи ће одмах на први поглед видети, у чему и колико је она боља, потпунпја и сређенија од свпју осталих. Врло је лако навести баш п поименце све њене предности и преимућства. Према свему овоме, књига је заиста у својој врсти до сада најбоља и најиотиуиија Молимо п. н. господу учитеље и сл. црквеношколске општине, да нас иотпомогну својим наручбинама, јер само тако ће се стати на пут увлачењу у школе наше и таких катавасија, које за школу нису. Садржи осам табака. — Цена је 20 нов. — На више са рабатом.

ЗВАНИЧ НИ ОГЛАСИ. Ас1 бр. К. 406/278 ех 1898. 66 1—3 У бракоразводној парници Тоше ОбгииЛа из Даља против супруге му Марије, којој је сада место пребивања непознато, овим се позива супруга Мари/ја, да у року од 6 месеци иотписаној конзисторији или еама лично предстане или место свога садањег пребивања пријави, јер ће се у иротивном случају г.ротив ње иодигнута парница и без ње окончати. Из седнице архид. коизиеторије, држане у Карловцима 19 (81). маја 1898. Архидијецезална конзисторија. Аа Ебр. 22. К. 41. ех 1898 64 2-3 С Т Е Ч А Ј. На упражњену парохију VI. разреда у Кечкемету овим се стечај расписује. Компетенти имају своје ваљано инструјисане молбе надлежним путем коизисторији овој до укључиво 5. (17.) авг. 1898. поднети. Из седнице енарх. конзисторије будимске, држане у Св. Андреји 16. (28.) априла 1898. Епарх. конзисторија будимска.