Srpski sion

Стр. 454

„СРПСКИ СИОИ."

Б р . 28

С Т Е Ч А Ј. 87 2-3 Ба уиражњеио учитељичко место на сра. прав. вероисиоведној четвороразредној оеновиој женској школи у Санади. На исто место тражи се учитељица, са годишњом нлатом 300 ®ор. а. вр. ну:ч то слободан етан, леном баштом и сламе за огрев колико нотребно буде. За повторну школу нема награде. Изабрана учитељица дужна је еве на основу школ. наставног олана одређене предмете — као н ручни рад женској децп нредавати. Рок је 16. август ког ће се дана и избор обавити. Из седнице школ. одбора држане у Санади 31. маја 1898. Школски одбор. Бр. 204 ех 1898. 92 2—3 С Т Е Ч А Ј. По налогу високославног Патроната од 5. (17.) јунвја 1898. бр. П. 82/88. а на основу одобрења високолавног Саборског Одбора бр. 649/209. ех 1894. раснисује се стечај на једно ново-устанољено ироФвсорско место на срп. вел. гимназији новосадској за природопис н геометрично цртање илн за природопис и други који предмет, који са природописом сачињава једну групу. Годишња плата редовног про®есора ове гимназије установљена је по IV. зак. чл. од год. 1893 и износи 1200 Фор. а. вр.. станарина 280 Фор. и сваких 5 година иетогодшнњи доплатак од 100 Фор. Редован про®есор има право на мировину. Годишња плата суплент. проФосора износи 800 Фор. без еваког доплатка. Молитељи треба да поднесу потписаној управи своје молбенице и документе, којима доказују сво.ју способност за то место, до иреображења госи. т ј. до 6. (18. августа) 1898. У Новом Саду 11. јулнја 1898. Управа срп. вел. гимназије.

С Т Е Ч А Ј. 84 з-з Овим се расписује стечај за учитељицу на I. и II. разред мешовите школе. Плата је за предавање у редовној школи 300 Фор. а у ноФторној 40 Фор. Слободак стан од две собе, кујине, коморе, баште и огрева колико нотребно буде. Дужностп су проиисане школском уредбом и наредбама шкодских власти. Компетовати могу свршене учитељице које су оспособљене и из мађарског језика. Рок стечају истиче после четир седмице рачунајући од првог уврштења овог етечаја. Избор о св. Илији. Из седнице школског одбора српске православне општине у Десци. 21. јуна(Зјула) 1898. Деска, пошта 8гбге§ћ, код Сегедина. П. Ј. Подградски Стева Момиров учитељ. председник.

Н А Т Ј Е Ч А Ј. 94 2-з На овдашњој срнско-праиоелаввој основној школи упражњено је мјесто једног учитеља са годишњом платом од 600 Фор., стан и огрјев у нарави, или у име тога 120 Фор. годишње. Након свако пет година службовања иовисује се плата са 50 Фор. Поч!то ова опћина намјерава основати пјевачко друштво. то ако би изабрани доказао, да је способан за управљање кором, имаће у име тога годишње 200 Фор. плате. Ваљано снабдјевене молбе, еа свједоџбом о политичном и моралном владању, имају се иослати потписаном одбору ове опћине, најдаље до 1. августа (по ст. кал.) ове године. Бијељина 28. јуна 1898. год. Срп. правосл. цркв. школски одбор. К. 364. ех 1898. 88 2—3 С Т Е Ч А Ј На два упражњена места у етипендијској заклади иок. Петра Божића, свако са стинендијом од годишњих 150 Фор. ав. вр. расписује се овим стечај. Молбенице ноткрепљене потребним сведоџбама о свршеиим наукама, о имовинском и здравственом стању, као и крсним листом молитеља, ваља поднети епархијској конзисторији Темишварској до 19, (31.) августа 1898. Компетовати логу на стипендију из горње закладе Срби источно православне вере, ирипадници православне срнске епархије темишвароке, који се уче у срп. великој гимназији Карловачкој, на којој академији, или на којем унпверзитету. Првенство имају рођаци оснивачеви, ако су источно-православне вере. У Темишвару 29. јуна (11. ,јула) 1898. Н и к а н о р епископ С Т Е Ч А Ј. 90 2-3 Овим се расписује етечај на треће упражњено учитељско место на I. и II. разр. четвртне мушке школе у Башахиду. Плата је: 450 ®ор. у готовом новцу; 3 ланца добре ораће земље, на коју општина све тереге, сноси; за држање ноФторне школе сваке друге године 60 Фор. у име паушала 5 Фор.; слободан стан и огрев по нотреби. Изабраном учитељу у дужност спада, све по закону прописане нредмете предавати, децу црквеном појању ноучавати, при сваком богослужењу певницу држати. Компетовати могу само оспособљени учитељи. Рок стечају истиче 26. ,јула и. с. к. Из седнице школског одбора држане у Башахиду на Петров-дан 29. јуна 1898. године. Стеван Перишић Петар Перић перовођа. председник шк. одбора