Srpski sion

Бр. 28.

„СГПСКИ СИОН."

Стр . 455

А<1 Еор. 73. К. 58. ех 1898. 91 2—3 С Т Е Ч А Ј. На место нрав. катихете у Пешти. Катихети овом сиадаКе у дужност, да обучава сву децу, која иолазе туђе основне и средње мушке и женске школе. Са овим местим скопчана је плата у готову 500 Фор. годишње и евентуално 100 Фор. државне нрииомоћи, уз то 4 Фор. пристојбе од сваког оног катихумена, којп полази државну средњу школу и слободан стан од једне собе и кухиње. Компетовати могу свршени богослови, који су и у писму и у речи потнуно вични мађарском језику, пошто је знање овога језика по иотреби службе неонходно нужно. Првенство имају они, који су катихетски испит иоложили. Ваљано инструјисане молбе имају се до укључиво 6. (18.) авг. т. г. потиисаној конзисторији лоднети. Из седнице епарх. конзисторије будимске, држане Сент-Андреји 22. јуна (4. јула) 1898. Епарх. конзисторија будимска. С Т Е Ч А Ј. 86 з-з Овим се рксписује стечај на упражњено учптељско место на четвероразредној мешовитој вероисноведној школи у Краљевцу. Плата је у готовом 138 Фор. 30 кибли жита, 20 кибли кукуруза, 2 х / 2 ланца земље, 10 Фор. наушала, за држање ноФторно школе 40 ®ор., за перово))ство 15 ®ор. од укоиа где нозван буде 50 нов. Даље слободан стан са баштом 20 метери дрва за учитеља 16 метера за огрев школе. Учатељу у дужност спада осим свакидашње школе и децу у црквеном појању обучавати, и при сваком богослужењу за певницом појати. Компетовати могу само осиособљени учитељи, који су из мађареког језика иеиит положили Личне пријаве узеће се у обзир. Молбенице ваља на потписаног нредседника до св. Илије при-поелати. када ће се и избор обавити у Краљавцу (Т. Кгга1уШуа и. р. Т. Кеказ) 24. јуна (6. јула) 1898. године. Сергије Јовановић Лазар Кеверешан прив. перовођа. председник.

С Т Е Ч А Ј. 95 1-3 Ради сталног иопуњења учитељског места, на српској вероисповедној мешовитој школи у Канаку. Плата је учител>у 300 Фор.; паушал 6 Фор ; за перовођство у одборним и скупштинским седницама 15 ®ор.; 2 хвата тврдих дрва и сламе за грејање учитељског стана колко иотребно буде, 4 јутра ораће земље и : / 3 јутра баште изван села, на које учитељ порез и остале терете сносити има; слободан стан са две собе, кујном. јестичаром, шупом и вртом; од погреба где по-

зван буде 1 ®ор. кад се у цркву носи. иначе 50 нов. а од нарастоса 20 новч. Дужности су изабраном учитељу у школи и у цркви ирописане уредбом од 1872 год. Молиоци могу само они бити, који су Сомборску пренарандпју свршили и исиит из мађареког језика положили. — Нрвенство имају они, који се лично иријаве и у црквп успоје. Молбенице ваља упутити на црквено-школског председника. Рок стечају траје до 10. ав! уста по ст. кал. Из седнице црквено школског одбора држане у Канаку на Петров-дан 1898. год. Владимир Радосављевић Сима УјФељан перовођа црквено школ. председник.

С Т Е Ч А Ј. 96 1-3 Према по Епархијском Школском Одбору одобреном закључку ерпско-православне црквеношколске главне скупштине, расписује се мјесто учитеља при српској вјероисповједној школи у Беловару. С овим учитељским мјестом скопчана јс годишња плата од 500 ®ор. а вр; а осим тога слободан стан, 2 врта и 6 хвати дрва у нарави. Изабраном учнтељу у дужност спада школском уредбом прописане предмете предавати, у св. цркви код сваког богослужења појати, те школску дјецу у иојању, а ио могућности и у ноталном цјевању обучавати. Молитељи ваља да поднесу молбенице своје предоједништву нотгшсане црквено-школске општине и прикључити им свједоџбу, да су сврншли српеку учитељску школу са добрим уепјехом, као и свједоџбу о моралном владању. Рок овоме стечају траје 6 неђеља дана од дана нрвог увршћења. У Беловару дана 2. (14.) јулија 1898. перовођа. председник. Милан Стоиић Никола Томић капелан.

С Т Е Ч А Ј. 97 1-3 На српској основној верозаконској салашкој школи (на оборњачи. у Молу, упражњено је једно меето учитељско, на које и учитељице компетовати могу, а плата је у готовом 800 круна, 40 круна за огрев и слободан стан. Учитељу или учитељици сиадаће у дужност законом прописане предмете у школи нредавати. Од компетената се иште да су испит из мађарског језика положили и да поднесу своју кондуит листу. Молиоци имају своје молбенице ноднети од данас за шест недеља овоме одбору. Из седнице месног школ. одбора држане у Молу 5. (17.) јула 1898. год. Н К. Макеимовић Јереј Георгије Коњовић перовођа. председник шк. одбора.