Srpski sion

Бг. 35

тичнш иотребама, а према увиђавности најбољих умова народне интедигенције, а не према наговору и ио сугестији тесногрудих локалнпх родољуба, или оних, који полећу високо, а но виде ни оно, што нам свима иред очима пропада. Давно смо се хтели овога дотаћи, али сад већ не могосмо оћутати. А нлеменитој гђи МунчиЛки, врлој родољупкињн нашој, која је вољна своме народу добра да учини, имали би да понудимо, на родољубиво јој размишљање, једно нитање: Зар се неби радовала, да се назове избавитељком српскпх народних ооновних школа, завештав свој и свога врлога мужа иметак тим школама, на да јој се спомен чинн, и овога и онога света, по свима крајевима милога вам, ал' и напаћенога Српства овомитрополнјскога? Зар не впше, него што ће се моћи радовати над резултатима наумљене стипендијске закладе — о којима ми са математпчком сигурношћу смемо да тврдимо, е неће завредитп њихових жртава, па још на шгету других иотреба народннх учињених, које би потребе тим жртвама, односно средствима, несумњиво задовољене биле. „Фонд за срнеке сироте девојке на средњим и вишпм школама" продуцпрао би, можда, ио коју кандидаткињу, иа можда и по коју свршену средњо или више-школкињу, али нема сумње, да бп и крај њих свију остали где смо и какви смо, гледајући како нам крај њих — на да их је и много — илачу и сузе роне и основна и средња и виша школа, а како нам ни сироте нн богате кћери немају где да се ваепитају и образују. Не само имати, него треба и — умети, при грађењу завештаја. Ми рекосмо. — пр. („Србобран" и „Шфрско извртаае")- У 100. броју Србобранову наштамнано је дословце ово: „ Мађарско извртање. Будимнештански мађарски листови сви од реда јављају својим читаоцима, да је потпредседник нашег нар. цркв. Сабора барон Јован Живковић, позвао у повјерљиву конференцију носланике карловачког Сабора: „да се посавјетују о срествима којима би се влада могла иринудити да отклонп препреке састанку Сабора". Полузванпчни листови, као Ота&об Шг1ар, Ре§11 Шг1ар доносе разређеним словима „влада" и принудити", са очигледним смјерсм да боље упадне у очи влади. Еонстатујемо само толико да тих ријечи нема у позиву саборског иотпредсједника". Тако „Србобран", а мп засад констатујемо само толпко, да изгледа, е се „Србобран" уилашио од таквога саветовања, те да „Србобранова" нсправка „мађарског пзвртања" изгледа као неко и>рскс>хс/л. Ако не, нека нам каже шта је сврха сазваној конференцији п Целој акцији саборске већине? —

О тр . 571 (| Јереј Сава Попади^) парох у Нерадину, најстарији свештеник у нротонрезвптерату Карловачком, нреминуо је дана 24. септ. о. м. у 76. години својој. Рођен је бпо 1822., а рукоиоложен 1846. Био је одликован црвенпм нојасом као примеран свештеник. Лака му земља и вечап спомен!

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ. Чика-Стева В. ПоиовиИ. власннк и уредник календара „Орла", издао је ову књижевну весг: Јављам г.г. нродавцима п купцима свога календара „Орла": да ће поводом 25-годпшљнце му с-корим изаћи из штамие јубиларно издање „Орла" за 1899. а у накнадп Српске Манастирске Штамиарије у Ср. Карловцима Поводом тим повећао сам поучно-забавнп садржај „Орла" за год. 1899. са пуна 2 табака, уреспо сам га са 100 уметнички израђених ликова и слика, са 4 велике посебне премпЈе и новим насловним листом. И овако повећаном и богато илустрованом календару „Орлу" за год. 1899. цена је стара: 1 круна за Аустро-Угарску, 1 динар за Србију. Наруџбине примају: Српска .Манастирска Штампарија у Срем. Карловцима, књижарнпца А. Пајевпћа у Новом Саду и књижарннца Велимира Валожпћа у Београду. Змај Јован ЈовановиЛ преселио се из Београда у Загреб и одлучио је наставити уређивање познатога дечнјега листа „Невена" , који је био излазио од 1880—1891., а који је тако омиљен и радосно дочекиван био у нашим иороднцама. Српска штампарпја у Загребу јавља, да се нрихватила пздавања Чпка Змајовина лпста, а Чика Змајова јавља, да ступа „опет у ближи одношај са драгом му српском децом", уређивањем свога и њи.хова . Певена и . Цена Ћ Невену а је 3 фор. на годпну, а 1 фор. 50 н. на по годпне. За Србпју осам. односно четири динара. „Невенова" је година као и школска, од ночетак септембра до краја Јуна. Дакле, с претплатом треба похитати. Што се тиче уреднпштва „Невена" ваља унућпвати на: Ог. Ј. Јоуапоу1с „2тај". игеДтк „Кеуепа", ^а^гећ, 2гтј§к1 ћг. 3. а претнлату ваља слати на Српску Штампарију.

ОД АДМИНИСТРАЦИЈЕ, ? 7 К. Ваше писмо уступљено је нама на одговор и зато вам ми одговарамо; ево овако. „Застава" је не једаред памфлетски ппсала, па н њезино довађање „Сијоновог" адресара у свезу са гнусним намфлетом „црногорске емиграције" — који није добио ни уредник, ни уредништво „Срп. Сиона" ништа друго ннје, него памфлет — „Заставине" врсте. И зато се чудимо. е очекујете, да ћемо јој ма што одговоритп. Сасвим је доста, да она и сама не крије — каква уме бити.

„српскијЗиои*.