Srpski sion

С тр . 584.

„СРПСКИСИОВ."

В р . 36

— Одређена су извиђења у препорној ствари јеромонаха Исхириона Гађанског и Митрофана Шопмоманова због издавања под закуп актуалпе парохијске сеспје у Шурјану у години 1897. (Епархијски Школски Одбор Темишварски) у седници својој од 27. августа о. г. поставио је за заступнике школских референата у епархији Темпшварској Мату Косовца учитеља, а за епархију Вршачку Милана Мандровића професора на вишој девојачкој школи у Панчеву. (Избор пароха.) Из Огулина јављају, да је тамо за пароха једногласно изабран јереј Милутин ВукелиИ , досадањи парох у Муњави. (Избор пароха.) Бивши капелан у Плашкоме јереј Раде Кокотовпћ, изабран је за пароха у Црквеном Боку, у дпјецези Горњо-Карловачкој. (Осве$еае Иконостаса у Долови). Јављају нам, да ће внсокопреосвештенп господин епископ Вршачкп Гаврило ЗмејановиЛ. у недељу 13. (25.) о. м. литургпсати у Долови и осветити иконостас у тамошњој „повој цркви", што га је украспо сликарском радњом уметнпк наш г. Павле Јовановић. Црквена оиштина Доловска спрема се, да најсвечанаје дочека свога Архппастира, а у почаст Његова Високопреосвештентва приређује псти дан и свечани банкет. Нека је срећна слава честитој црквеној онштгши Доловској! (Прелаз из римокатоличке вероисповести). У селу Марадику (Срем) пређоше 300 Мађара из римокатоличке у калвинску вероисповест, тејеељима већ устројена и калвинска црквена ошнтпна. Као што јављају, узрок томе јесте: љубазност и праведност, толеранција п поштовање нацијоналних осећаја и права — од сгране црквеног старешинства у рим-папској цркви. Боже, где ли ће папизам потражити регреса ?! (Богословско каижевно друштво „Олога") кокституисало се на својој редовној друштвеној седници од 10. (22.) јуна 1898. г., те су са чланове управе за годину 1898./9. изабрани: Милорад Мијатовић, богослов IV. год. председник, Павле Недељковић, богослов Ш. год., потпредседник, Никола Мидић, богослов IV. год., I. тајник; Максим Терзин, богослов П. год., П. тајник; Лазар Сабовљевић, богослов IV. год. благајник; на вапредној пак оедници друштвеној од 29. августа (10. септембра) 1898. год. изабран је за књижничара: Сава ГГетковић, богослов Ш. године. (Пароброд на Јордану) — Пароброд има сад и на Јордану. Тамо, где јесв. Јован Претеча крштавао, сада дакће пароброд. Пре две године игуман Па-

хомије од манастира Светога Јована код Јерихона, покушао је, да мален пароброд возп ио свештеној реци. Покушај је испао добро, те лане набави мален путнички пароброд и пусти га у Јордан. Сада тај пароброд вози путнпке од места близу Ј ерпхона, па до јужнога краја Мртвога Мора. Пароброду су дали име „Продром". (Католичка автономија). Одбор деветорице који, је из католичког конгреса изаслан. да спреми предлоге за сређење католичке автономије, позван је у седницу за 12. о. м. по рпм. (Шта вели „Србобран"?) У иолемици са „Србобраном" је све друго излишно, и ваља цитирати само његове речи. И онда, кад је , Ва раскршЛу ", дакле, кад треба сву мудрост скупити, ево шта вели „Србобран": „Што је изборни ред донесен за време седисваканције — то се тек не може узети као озбиљан разлог ? Зар народ не врши једно од својих најкардиналннјих права аутономних искључиво и само за време седисваканције: право слободног избора свога патријарха? — А што се тиче апостолскога карактера наше цркве, ми бп волели знати: који је то апостол 1690. године после Христа дошао у Карловце да оснује нашу овопределну цркву?" Против оваких аргумената и други се узалуд борише! А. какав је „Србобран", рећи ће, да се , илашимо" и од њих.

Нове књиге. Шематизам иравославне српске епархије Лакрачке за годину 1898. Издала уирава епархије Пакрачке. Штимпарија Ј. Зоричића 1898. у Пакрацу. У овај шематизам .је уложено много труда, а не мање и трошка. Једним делом својимјето шематизам, другим монограФија, а трећим статистика еиархије ГТакрачке. Све троје спо.јити,*) довести у склад и свакога задовољити, који ту књигу узме у руке, тешко је. Но велики труд, добра воља и лепа намера, све је то спојено у тој књизи, заиста изобилно, — и то свако похвалити мора. Управа еиархије Пакрачке је дала што је дати могла; и кад знамо, каква су јој средства ири томе на расположењу стајала, — дала намје много. Ово је други шематизам Пакрачке еиархије. Први је издан 1889. Ми ћемо неке одељке из те књи^е отштампати како би донрети могли у шире кругове, јер шематизам тешко ће доћи многима до руку, и *) Боље него што је књиговезац спојио табаке у тој I књизи.