Srpski sion

С тр . 636

„ОРИСКИ СИОН".

Б р . б9.

С Т Е Ч А Ј. 165 1—з На уиражњено једно учитељичко место, с којим је скопчана плата од 500 Фор. у готовом, 100 Фор. у име накнаде за 4 х / 2 ланца земље, 84 Фор. у име учитељског огрева, оснм тога 8б Фор. у име школског паушала, стан у натури или 200 Фор. еквивалента за њега, и уз ово још пет пута иетогодишњи донлатак ио 50 ®ор. овим се стечај отвара. Новоизабрана имаће предаватп у разредима, које јој месни школски одбор додели, све оне иредмете, које школска уредба од 17. јула 1872. и дисциплинарна правила од год. 1876. ирописуЈу, осим овога по потреби и женски ручни рад у другим разредима. Рок стечају оставља се до 29. октобра (10. новембра) 1898. Компетенткиње нека изволе своје добро и потпуно снабдевене молбенице нредседништву м. школског одбора поднети. Из седнице месног школског одбора држане у В, Сентомашу. 20. септембра (2. октобра) 1898. Месни школски одбор. С Т Е Ч А Ј. 164 1-2 Овим се раснисује стечај на оставком упражњено учитељско место на срп. вероисноведној

мешовитој школи у Ст. Врбасу. Плата му је 115 Фор., у име поФторне школе 40 Фор., 12^/а ланаца — по 2000[Ј хв. ораће земл^е — на коју земљу учитељ све терете како државне тако и општинске (до 90 ®ор.) сам сноси, 2 хв. тврдих дрва, зимски огрев, елободан стан састојећи се из три лепе патосане собе, кујне, коморе, штале, шупе, подрума и поред школе врло леи врт засађеи лозом и воћем велик 400□ хв. Осим тога ужива и ј ^дну од 150□ хв. изван села лежећу башту. Ако би се неровођства и рачуноводства примио уживаће за то 70 Фор. годишње. Од погреба и парастоса 1 Фор. Примећује се да је горња земља за идућу 1898/9. годину под аренду издата за 437 ®ор. 50 нов. те ће за исту земљу месечно унапред 36 Фор. 46 нов. уживати. Изабрани учитељ предаваће у оним разредима које му шк. одбор додели. Дужности су прописане шк. уредбом. Првенство имају они који се лично иредставе. Рок пријаве је 18. (30.) октобар. Молбенице ваља уиутити потгшсаном председништву. Из седнице месног шк. одбора држане у Ст. Врбасу 17. (29.) септембра 1898. год. Милан СтеФановић Душан Марковић перовођа. предеедник.

ДРУГИ ОГЛАСИ

II

ЗВОШШИЦА И ФАБРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗ/1 ЗА ЗВОНА АНТ0НА Н0В0ТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ

шж

Ш\

преноручуЈе се — са гаранццјом на више година — за израду нових звона и за нреливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, нровиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, коЈ 'а имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других ио старој системи ливених звона | од 260 килограма. Даље препоручуЈем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно етојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона оа крунама од кованога гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бееплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаољм.

Орпски Оион" излази оваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Еосну и Херцеговжну на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. З а стране звмљв : на годину 5 фор. Из Србије прима претилату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч Штамтга: Српоже Манаетирске Штамприје у Ср. Карловцима.