Srpski sion

Вг. 45

љивао га је у седницажа впреосвећ. г. епископ Михаило ГрујиЛ. У прошлу среду приспео је и члап впреч. г. прота Јован Лорота. Решено је. око 90 предмета. (Одлазак високопреосве^. г. г. епископа.) Впреосвећ. г. епископ Вудпмски Лукијан отпутовао је из Карловаца у уторак прошле недеље, а внреосвећ. г. епископ Темишварски Никанор у среду, впреосвећ. г. епископ Мирон у суботу; а впреосв. г. епископ Михаило вечерњим возом у недељу. (Епархијски Административни Одбор Бачки) држао је своју редовну седницу у прошли четвртак, у којој су учествовали чланови октобарског турнуса. У тој седници је проглашено решење Саборског Одбора о разрешењу Вачке епар.хијске скупштине и уништењу њезиних закључака. Адмпнистративни Одбор узео је то решење на знање и закључио, да се о решењу Саборског Одбора известе епархијска Конзисторија и Школски Одбор, а засебно и свп чланови епархијских одсека, које је разрешена скупштина за такове изабрала, с тим, да им мандат као члановима дотичннх епархијских одсека престаје. (Вршачка епархијска скупштина). У прошли четвртак састала се у Вршцу епархијска скупштпна, те је већином гласова закључила, да се представком умоли Сабор, да овај укпне решење Саборског Одбора, којим се наређује, да се епархијске скупштине не могу сазивати уз нове изборе без претходног знања п одобрења Саборског Одбора. (А не држати уопште, као као што радикали, тендецијозно или у неразумевању решења СаборскогОдбора, то решење изврћу.) Апстрахујући, да је ова скупштина решавала, а данијенп извештена о томе решењу, самом закључку њезином, као таковом, са гледишта формалног, не може се приговорити. То је коректаи поступак. Ко мисли да је Саборски Одбор погрешио, једини автономни правни лек је против његова решења: жалба, молба и представка па Сабор. Тај пут је — заслугом својих разумнијих чланова — погодила и изабрала Вршачка епархијска скупштина. Алп, он се сасвим разлнкује од онога, што су радикали досад чинили и још чинити можда мпсле, на штету саме автономије. А то бележимо нарочито. Из тога би се могли радикалски букачи уверитп, да је радикалска вика једно, а промишљен рад нешто друго. Уверени смо, да закључак Вршачке епархијске скупштине неће задовољнти наше радикале. Њевин закључак је очигледна и одлучна осуда неиромигиљенога иоступка Новосадске, Ст. Бечејске и Фелдварске црквене отитине, и целе радикалске обесне агитације. Ко јој жели и сада на лепак — просто му стоји.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. А(1 К. 589/391. ех 1898. 178 2 -5 С Т Е Ч А Ј. Расписује се овим стечај ради сталног попуњења упражњеног места пароха при св. усиен-

ском храму у Вел. Вечкереку, с, којим је местом скопчаио и звање окружног протонрезвитера Всл. Вечкеречког. — Парох ужива за сада 750 Фор. годишње нлате као и 400 Фор. годишње у име стапарине. Молбенице ваља путем надлежних власти поднети потписаној епархијској конзисторпји до укључиво 14. (26.) децембра 1898. Из седнице епархијске конзисторије, држане у Темишвару 20. октобра (1. новембра) 1898. г. Председништво.

АЛ бр. К. 819/507 ех 1898. 174 3 — 3 С Т Е Ч А Ј. Овим се расписује стечај на унражњепу царохију VI. разреда у Нерадину. Прописно биљеговане и ваљано инструјиране молбенице своје имају компетентп овој конзисторијр до укључиво 30. новембра но нов о. г. надлежним путем иоднети. Из седнице архидлјецезалне конзисторије, држане у Карловцима 15. (27.) октобра 1898. Георгиј е Патријарх.

С Т Е Ч А Ј. 177 2-3 Усљед налога славног епарх. школ. одбора у Новом Саду од 2. (14.) окт. т. г. бр. Ас1 ЕШО. 1502 ех 1898., овим се ноново расписује стечај на учитељско место на сри. вероисповедној мешовитој школи у Ст. Врбасу. Плата му је 115 Фор. 25 пожунаца жита, или у име жита 100 Фор. за држање поФторне школе 40 ®ор. 12 г / 2 ланаца но 2000Ц хв. ораће земље, на коју земљу учптељ све терете како државне тако и општинске (до 90 Фор.) сам сноси, 2 хвата тврдих дрва, зимски огрев, слободан стан, састојећи се из три собе, кујне, коморе и т. д. и норед школе врло леи врт засађен лозом и воћем, велик 400П хв. Осим тога ужива и једну башту од 150[ ј хв. изван села. Од погреба п парастоса 1 Фор. Примећује се, да је горња земља за идућу 1898/9. годину под аренду издата за 437 Фор. 50 пов. те ће за исту земљу уживати месечно у напред 36 Фор. 46 нов. Изабрани учитељ предаваће у оним разредима које му шк. одбор додели. Дужности су прописане шк. уредбом, осим тога је дужан у св. цркви десну певницу недел>ом, празником и за време ускршњег носта држати и децу у цркв. нојању обучавати. Првенство имају они који се лично нредставе. Рок пријаве је 20. новембар (2 дец.). Молбенице ваља упутити потписаном председништву. Из седнице месног шк. одбора држане у Ст. Врбасу 18. (30.) октобра 1898. г. Милан СтеФановић Душан Марковић перовођа. председник.