Srpski sion

„СРПСКИ СИОН."

Б Р . 45.

Број 1653, 1654. 1 655. 175 3—3 К. 35*, 359, ~360™ С Т Е Ч А Ј. На парохије у Старој Градишци и БолФану еа платом VI. разреда, и на мјесто системизиранога парохијскога иомоћника у Пакрацу са платом свега од 800 Фор. Прописно инструјиране молбенице нека се надлежним путем Епархијској Консисторији овој најкашње до 15. (27.) новембра 1898. иоднесу. Из сједнице Епархијске Консисторије у Пакрацу 13. (25.) октобра 1898. С Т Е Ч А Ј. 179 1—2 Услед налога слав. епарх. шк. Одбора под бр. 316/277. ех 1898. расписује- се стечај на два стална учитељска места. 1. Плата је једноме учитељу 550 ®ор. у готовом, 8 Фор. у име паушала, 4 х / 2 ланца оранице, иа коју утитељ све терете плаћа, слободан стаи са три собе, кухињом, комором, подрумом и

вртом, уз то и бесплатан огрев (и 4 Фата сламе). Уз ову плату дужан је изабрани учитељ у седницама како школског тако и црквеног одбора перо водити и годишње рачуне склапати. 2. Плата другоме учитељу је: 400 ®ор. у готовом, 40 Форината у име поФторне школе, 8 Фор. у име паушала, слободан стан са три собе, кухињом, кошаром и вртом; уз то и слободан огрев (и 4 ®ата сламе). Дужности учитеља прописане су школск >м уредбом. Разреде ће доделити месни школски одбор, у споразуму са изабраним учитељима. Лична пријава узеће се у обзир. Рок стечају је 12. (24.) децембра, т. г. Ваљано инструиране молбенице ваља слати на срп. месни шк. одбор. Из седнице срп месног шк. одбора држане у Срн. Елемиру 4. (16.) октобра 1898. т. г. Срп. месни школски одбор.

ДРУГИ 0ГЛАСИ ЗВОНОЛИВННЦЛ И ФАБРИКА | ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТ0НА Н0В0ТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ црепоручује се — оа гаранццјом на више година — за израду \ нових звона и за преливање иукнутих звона у свакој вели- = чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, про- I виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се = звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- = сту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. I Особито препоручујем од мене изнађена и много иута одликованај Р1Р* патентирана са отвореним одушкама про-! ви|ена звона, ""ЏЦ која имају дуготрајнији, снажнији \

и дуољи звук, него звона по староЈ системи прављена, тако = да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изје- ј дначује са звуком других по старој системи ливених звона \ |од 260 килограма. [ Даље препоручуЈем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; 1 звона или шоље за сатове од метала; прављење старих звона са крунама од кованога \ гвож|а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готовпх на стоваришту. [ 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

Српски Сион" излази сваке недел>е на целом таззку. Цена жу је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч Претплата, огласи, отечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног редра ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају, — Рукописи се враћају. Штампа: Српске Манасткрске Штампарије у Ср. Карловцима.