Srpski sion

„ОРПСКИ сион*

ЛИСТАК.

Б Е Л Е Ш К Е. (Саборски Одбор) сазван је за 14. (26.) јуни ове год. (Седнице архидијецезалних епархијокихвлаоти,) сазване у прошлој недељи, не могоше се одржати, јер не бенге чланова на окупу. (Испит зрелости) на Карловачкој гимназијп држан је три дана. Од 19 приправљенпк (14 редовних, 2 нриватна п 3 екстернисге, од којих један није дошао ни на иисмени, а она двојида на усменп испит прпступили су испиту п полагалп га њпх 16, а положили су га њпх 13, и то 5 с одлпком, 8 добро, а 3 су упућени на поправа носле два меседа. Са одликом су положили: Јован Васпћ родом из Попинаца, Димитрије Јагодић из Рајића, Милан Јаковљевпћ из Карловада, Адам Прибичевић из Костојнице п Милан Хајдин из Новог Сада. (Хаџилук бра^е Сантовчана.) Побожно расположење п стална нреданост православљу, повела је овпх дана новећу дружину наше браће из Сантова у светпње наше фрушкогорске. Прођоше кроз некадашњу „српску Атпну", преко чаровног „венца" иа кроз Ириг стигоше у Раванпцу на гроб светога Лазара, ту се прнчестише и душу оснажише светошћу православља, срце загрејаху љубављу за Српство, а тело од пута одморише. Отуда одоше и походише гроб цара Уроша у Јаску, па задужбиме Хоново и Крушедол — свуда, на сваком кораку водила и пратпла их је љубав њпхова верна пратиоца и правога учитеља г. Плкпћа, а тако исто дочекпвала и пратила их је љубав и гостољубље браће пм српске. У угорак нред подне стигле су хаџпје и у пресгонпцу сриских митрополита и патрпјараха, у престоницу своје ноглавице, коју као добра деца истински љубе п ноштују. По доласку држало се у саборној црквп благодарење. Богослужење је било свечано и ако се нпко није приправљао за то, јер се није знало кад ће доћи Сантовчанп. На благодарењу служило је девет свештеника, а на кору су гимназијалци одушевљено појали. На свршетку лзговорио је г. прота Ј. Вучковпћ кратку п лепу беседу. Из цркве нређоше Саитовчани и остала публика у двор патријарашкн, ту у сиечаној дворани дочекала је нова паства са изразима највећега поштовања својега архппастира. Млади н одушевљени вођа и учитељ Сантовчана пзаће пред Сантовчане п кратко, а леио и одрешито поздрави Љегову Светост у име нове пастве, која је са свога побожнога пута дошла и у Карловце, да се поклони, ода достојно поштовање, и за знак љубави целива св. деснпцу своме миломе архипастпру, којп се много стара п љубн нову паству, и уједно да пожеле, да Вог пожзви Љегову Светост дуго, на корист п славу свете цркве н парода. Иза иоздрава заори се одушевљено поздрав пз грла Сантовчана и остале публпке: Жпвео! Његова Светост је очпнском речи одговорила на поздрав. Радује се, да и својпм очима види пред собом љубазну му паству, похваљује пм ревност п по-

божно дело, да су се кренули да походе св. срнске задужбине; утврђује их у вери у коју својевољно пређоше, преиоручује да се клоие оних, којп пх заводе и обећава и дал.е да ће се брииути за њпхове потребе. Када је Његова Светост завршила реч, ступи са престола и пређе невином детенцету, које је држала матп Сантовкпња у наручју н помплује га нежно, а Сантовчани редом нриступаху руци Његове Светостп целивајући му. После тога разгледаху хаџпје патријарашку палату, а по тош угошћепп у двору крену се са својим честптим учитељем г. Илкићем преко Новог Сада својим домовима. — н.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. 69 1-3 11а упражњену парохију I. разреда у Батајници. Компетенти ирописне своје молбенице имају надлежним путем архид. конзисторији до конца месеца јуна по ст. о. г. поднети. Председништво архидијецезалне конзисторије у Карловцима 3. (15.) јуна 1899. Георгије с. р. Патријарх. С Т Е Ч А Ј. 70 1-3 На уиражњеиу парохију V. разреда у Манђелосу раснисује се стечај с тим, да компетенти своје прописно инструјиране молбенице архидијецезалној конзисторији до конца месеца јуна по ст. падлежним путем ноднети имају. Председншнтво архидијецезалпе конзисторије, у Карловцима 3. (15.) јуна 1899. Георгије с. р. Патријарх. А(1. 22. маја (4. јуна). 63 2—3 С Т Е Ч А Ј. Па српекој тгЈЈавославној вероисттоведиој школн у Новом Св. Ивану , са којим је местом скончана ова плата: 800 круна (400 Фор.) у готовом новцу ; 80 кр. (40 Фор.) за поФторну школу; 50 круна (25 Фор.) за вођење пера у одборским и скунштинским седницама, како школским, тако црквеним, два јутра ораће землЈв, на ко.ју учител, све терете државне плаћа и за коју се може добпти 40 Фор. аренде. Учитељ ће бити обвезан школском уредбом прописане предмете нредавати и децу у цркве ном појању обучавати. Компетовати могу само они, који су сомборску ■препарандију свршили и испит из мађарског језика положили. Општина жели, да се компетенти лично прпјаве, што ће се јако у обзир узети. Рок етечају је 11. (23.) јула о. г. када ће ее и избор обавити. У Новом Св. Ивану 21. маја 1899. Председништво.