Srpski sion

„СРДСКИ сионл

Б р . 24.

Бр. 430. Е. К. 55. ех 1899. 08 2—3 С Т Е Ч А Ј. Расписује се стечај па иарохију I. разреда у Буиети, иротоирезвитерата киринско-глинског, Рок пријављивању до 8. (20.) јулија 1899. Из сједнице Епарх. Конзисторије, држане у Илашком, 29. априла 1899. Михаил еиископ С Т Е Ч А Ј. 74 1-3 Овим се поново раснисује стечај за сталну забавиљу у српском народном вероисповедном забавишту у Каћу. Плата је забавиљи: 300 ®ор. годишње, слободан стан с нространом баштом и огрева колико устреба. Плата је помагачици 120 ®ор. Рок стечају траје до Петрова дана т. г. Из седнице надзорног одбора за забавиште у Каћу, држане 27. маја (8. јуна) 1899. Басилије Вуковић парох и иредседник. А<1. 22. маја (4. јуна) 1897. Бр. 7. 63 3—3 С Т Е Ч А Ј. На сриској тгравославној вероисиоведиој школи у Новом Св. Ивану, са којим је местом скончана ова плата: 800 круна (400 ®ор.) у готовом новцу ; 80 кр. (40 Фор.) за поФторну школу; 50 круна (25 Фор.) за вођење пера у одборским и скунштинским седницама, како школским, тако црквеним и склапање цркв. школ. рачуна; два јутра ораће земл>е, на коју учитељ све терете државне плаћа и за ко.ју се може добити 40 ®ор. аренде; даље слободан стан са две лепе нростране собе, кујном, шпајзом, подрумом, шталогом и простраиом баштом. Учитељ ће бити обвезан школском уредбом ирописане предмете предавати и децу у црквеном нојању обучавати. Компетовати могу само они, који су сомборску препарандију свршили и испит из мађарског језика положили. Општина жели, да се компетенти лично иријаве, што ће се јако у обзир узети. Рок етечају је 11. (23.) јула о. г. када ће се и избор обавити. У Новом Св. Ивану 21. маја 1899. Председништво.

С Т Е Ч А Ј. 71 1-з Расписује се стечај за учитеља на III. и IV. разр. мешовите школе у Бегечу. Учптељске дужности у школи и у цркви прописане су Школском Уредбом а илаћа је ова: за редовну школу 235 Фор. у готовом новцу; за недељну школу 40 Фор.; ^/ ј сесије и 4° јутра (а 1200П 0 ) ритске земље на т. зв. греди, која је земља изложена иоплави, а за приход које опћина не прима дужност да даје отштету. (На земљу учитељ порез плаћа) једна башта и једно гумно ван села; 5 Фор. за иисаћи приоор; 2° тврдих дрва, и огрева колико је потребно; стан са нотребним зградама и вртом. Споредни су приходи: за иероводство 35 ф. за рачуноводство 30 Фор. (ту се разуме састављање главне рачунске књиге, вођење туторског рачунског дневника и склапање годишњег рачуна туторског и благајниковог.) За укоп или иарастос где буде нозван 1 Фор.; за сваки посебам сномен нри укону или иарастосу 50 нов. Лична пријава узеће сс у обзир. Ваљано инструјиране молбенице ваља упутити на потписаног председника до 15 (27.) јула о. г. У Бегечу, 8. (20) јуна 1899. год. ДаФина Михајловићева Бранко Поповвћ учитељица и перовођа. предс. школ. одбора. С Т Е Ч А Ј. 73 1-3 Који се овде отвара на једно учитељско место с којим је скопчана нлата од: 500 Фор. у новцу, 4 Ј /г ланца земље у натури, на коју ће изабрати учитељ порезу илаћати, 84 ®ор. у име учитељског огрева, осим тога 85 фор. у име школског паушала стан у натури или 200 Фор. у име еквивалента за исти, и уз ово још пет нута петогодишњи доплатак по 50 ®ор. Новоизабрати имаће предавати у разредима које му м. школски одбор додели све оне предмете, које школ. Уредба од 17. јула 1872. год. и диециплинарна правила од 1876. год. пронисују, наглашује се да ће школску децу учити и с њима у цркви нојати, а-сам за невницом нојачку дужност вршити. Компетенти нека изволе своје молбенице потписаноме одбору до св. Илије (20. јула) о. г. послати. Бач-Сентомаш 7, (19.) јуна 1899. Школски одбор.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом 'баку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране 8ешбе : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату квижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, оглаои, отечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништва ,,Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају, — Рукописи се враћају.

ИГтампа: Сригже Маиастирсхе Штампарије у Ср. Карловцнма.