Srpski sion

Б р . 31.

„СРПСКИ

ОИОН."

Додатак 31. броју „Српског Сиона". С. О. 4147. ех 1 899. нрез. 120 3—3 С Т Е Ч А Ј. Ради нопуњења једног стипендијскога места у заклади пок. Гавре ВшиошевиЛа за ученпке гимназије са износом од годишњих 200 фор. авр. овим се расписује стечај. Молитељи имају псправно доказати, да су Срби православне вере, доброга моралнога владања, сиромашнога стања, телесно и душевно здрави, крављим богињама накаламљени и да се уче, односно да ће се са почетком школ. године 1899./1900. учити у срп. великој гимназији у Срем. Карловдима, те имају у наукама бар добар успех и морално добро владање показати. Првенство имају они молитељи, који исиравно докажу, да су са тестатором у сродству било по мушкој било по женској крви. У колико такових молитеља не би било, имаће првенство сродниди од рода супруге тестаторове; а тек ако ни оваквих не би било, долазе у обзир остали аравославни Срби. Молбеницу ваља упутити и поднети срп. прав. нар. цркв. саборском одбору најдаље но 3. {15.) сетаембра 1899. год. а ваља је инструјисати преиа горњим захтевкма. У Карловдпма 13 (25.) јула 1899. год. Председништво срп. прав нар цркв. саборског одбора. АД бр. 5. 1899. 136 2-2 I С Т Е Ч А Ј. Овпм се раснисује стечај иа уиражњено учитељичко место у Тарашу. Плата је учитељичка заједно са огревом 700 круна, слободан стан с баштом. — Дужности су учитељичине прописане школском уредбом. — Рок је стечају 29. август по ст. кал., када ће се и избор обавити. Из седнице срп. прав. школ. одбора, држане у Тарашу дана 7. (19.) јуна 1899 год. Глиша Гарчић Никола Станић перовоћа. председник. С Т Е Ч А Ј. 135 2-3 Овим се расписује стечај на два учитељска упражњена места на срн. вероисповедним школама у Сри. Елемиру. Плата је једном учитељу 1100 круна у готовом новцу, 4 јутра ораће земље, на коју учитељ све терете плаћа, 16 круна у име паушала. Плата је другом учитељу 800 круна у готовом новцу, 80 круна у име поФторне школе 40 круна за перовођство, 16 круна у име пау- |

шала, осим тога има сваки учитељ стан са баштом 3 собе, кухињом и 4 Фата сламе. Дужност је пзабратих учитеља све прописане предмете предавати, децу цркв. појању обучавати, и нри сваком богослужењу певницу држати. Разреде ће доделити месни школ. одбор у споразуму са изабраним учитељима, а изабрати ће бити они, који су из мађарског језика осгшсобљени. Рок стечају истиче 22. августа по ст. к., а тада ће се и избор одржати. Лична иријава ће се узети у обзир. Из седнице срн. прав школ. одбора држане у Срп. Елемиру 11. (23.) јула 1899. год. Месни школ. одбор.

С Т Е Ч А Ј. ив з-з На једно оставком уиражњено место учитељице на овомесној срп. прав. вероисповедној основној школи у долњем граду овим се отвара стечај. Плата је учитељици годишње 500 Фор. и 100 ФОр. станарине, а осим тога још седам пута иетогодишњи доплатак ио 50 ФоринатаУчитељица је дужна школском уредбом прописане предмете у школи нредавати и женски ручни рад осим у свом, још у једном разреду предавати. Компетенткиње нека се обрате својим ваљано и пропиено снабдевеним молбеницама до св. Илије 20 јула (1. августа) о. г. подписаном школском одбору. Из седнице школског одбора држане у Земуну, 27. јуна (9. јула) 1899. Перовођа: Председник: Тома Марковић, Нетар Петровић. С Т Е Ч А Ј. 147 1-з Овим се раснисује стечај на упражњено учитељско место срн. прав. вероисповедне основне школе у Шумберку. Плата за редовну и поФторну школу 340 ф., за перовођство награда од 10 Фор., од великог укопа 50 нов., од малог 25 нов., од венчанице 50 нов., шест хвати тврдих дрва којима се и школа граје стан са две патосане собе, шпајз, подрум и врт од 240П хвати и оранице 2000Ц хвати. Учитељу спада у дужност у цркви ири сваком богослужењу појати и школском уредбом нрописане иредмете у школи нредавати. Комнетовати могу, само они који имају потпуну квалиФикацију и који су из мађарског језика исиит положили. Рок стечају 29. август (Уејекеваније). Из седнице школског одбора држане у Шумберку 20. јула (1. августа) 1899. год. Симеон Ластић Јоца Бугарић перовођа. шк. предсједник.