Srpski sion

С тр . 134.

Б р. 8

Ово је први Шемагизам у православнвј српској дрквп у Краљевпни Србпјп. Изашао је по наредби И с благословом преосвећенога господпна Нишког еппскопа Пикапора , „У овоме шематизму пзнесено је целокупно стање мирског и монашког свештенства цркава и манастира Нишке епархије; описане су главније цркве и важпији маиастири, изнесени су прпходи и расходи, појединих цркава и манастпра списак свију посланнка, списак свнју пишких енископа новопостављенпх свешненика и ђакона, списак брачних париица и свештеничких кривица, бројно стање венчаних и умрлих, еписак приведених лица у православну веру и т. д. По овом последњем списку прешло је у г. 1898 пз мухамеданске вероиеповеети у православну . 14, из римокатоличке 11. а из Мојеијеве 1. свега 26. У браку рођених било је у г. 1898 ^вега 22.657, а ван брака 89, Умрло је 13.997. Дакле прираст вишком рођених био је те године са 8.749 душа. Свега душа било је 567.955. Дркава 188, капела 15, манастира 14. Брачних парнпца 198. Погледи на ирипре.иу и васпитање свештеничких кандидата. Савремена богословска расправа намењена свима српским родољубима, а нарочито служитељима српске цркве. Од архимандрита Иларијона С. ВесиЛа професора Богословије Београд. 1900. Ст. 59. цена 60 нара дин. Напомена. Пошто је време, да црквене општине подноее епархијским административним одборима „Сумарне иеказе о етању црквено-општинеких благајни" и Додатке инвентару коренитог иметка црквено-општинског"; упозорују се иете, да нужне табаке за то у потпиеатој штампарији добити могу, и то прве по 4 фил., а друге по 8 фил. табак. Даље препоручујемо (најновије издање) „Нњижице о уплати дугујуЋе главнице и камата у српској правосл. црквеној општини". — Цена 10 пот. Српска Манастирска Штампарија у Карловцима. Позив. Пошто је ствар паша за градњу српске правосл. цркве у Крижевцима усљед разних елемената и елементарних непогода након 11 тегаких година сада крају приведена, и ми са градњом већ за који цан отпочињемо; то умољавамо све часне корпорације и опћине, које су нам нрилоге (кад са градњом почнемо) обећали, те сву

г.г. сакушваче прило^а, који још буд сву себе, буд у ком заводу новац у ту сврху уложено имају, да га чим прије овом одбору на расположење припошљу. Крижевци, 12. (24.) Фебруара 1900. Одбор за градњу срп. прав. цркве.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

АЗ С. 0. 7511./2324 ех 1899. 17 1 — 3 С Т Е Ч А Ј. Овим се расписује стечај ради попуњења места веџбеника (нрактиканта) код књиговодства срп. нар цркв. Фондова и заклада у Карловцима са годвгањом платом од 1000 круна и постављањем у привременом својству. Срби, који желе получити ово место, нека поднесу своје ваљано инетрујиеаве молбенице срп. прав. нар. цркв. саборском одбору најдаље до 9. (22.) марта 1899. године, имајући сваки нарочито исказати, да је са успехом свршио трговачку школу. Првенство осим тога ће имати, који су неко време били у служби код којег Финансијског завода. У Карловцима 16. (28.) Фебруара 1900. год. Председништво саборскога одбора. ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. 19 1-1 Услед закључка црквеног одбора, овомесна срп. црквена општина одржаће дражбу дана 27. Фебруара (11. марта) т. г. у 2 сата по подне ради продаје ових некретнина: 1. Кућу под бројем 793. (Табакову); 2. Кућу под бројем 692. (Бакићеву); 3. Земљиште у Раши, Добогаевцу, Карашу, Матеју и Липовцу. (Бакићево). 4. Земљиште у Матеју (Мирковићево). 5. Земљиште у Ћушилову (А. Поповића). Из седнице црквеног одбора, држане у Ср. Карловцима 17. Фебруара (1. марта) 1900. Председништво. Бр. Е. К. 192 ех 1899. П 3—3 Е Д И К Т. Овим се позивље Марко Дракулић, кбр: 14. из Окича, парохије тугаиловићке, полит. опћине вукманићке, котара војинићког, жупаније модрушко-ријечке, да се у рску од деведесет дана, рачунајући од првог уврштења едикта овог у „Срп. Сион", потнисаној Епархијској КонзистоЗији или главом или писмено пријави. Не учини ли тако, у означеном року, бракоразводна парница, коју је жена његова Милица против њега подигла, свршиће се и без њега. Из сједнице Епарх. Конзисторије, држане у Плапшом, 9. децеабра 1899. Епархијска Конзисторија горњо-карловачка.