Srpski sion

Вр. 28.

„српски сиаи.

Стр. 463

С Т Е Ч А Ј. 48 6-6 На основу одобрења Сл. еиарх. шк. Одбора Бачког од 29. марта (11. априла) 1900. бр. Е. Ш. 0. 128/зап. ех 1900. расписује се стечај на упражњено учитељско место на срп. вероисповедној осн. школи у Дероња. Плата је 600 круна, 80 круна за поФторну школу на годину, 6 катастрални јутара земље, на коју је учитељ дужан државну порезу и еквивалент плаћати, даље елободап врло леп стан с баштом и 2 хвата дрва. Дужности учитеља пронисане су шк. Уредбом од 1872. год. — Осим тога изабрани ће учитељ дужан бити у црквп за левом певницом појати н децу цркв. појању обучавати. Рок стечају траје до св. Илије о. г. када ће се и избор обавнти. Молбенице се имају на иотписани одбор упутити. Из седнице шк. одбора држане 28. маја 1900. у Дероња. Школски одбор. ОГЛАС ДРАЖБЕ " 2 - 3 На темељу одобрења славног архидијецезалног административног одбора, озим се расгшсује дражба на мањак за оправку торња и крова црквеног у Манастиру Бешенову, по нацрту и прорачуну за своту од 5396 К. 38 фил. Дражба ће се одржати устмена у манастирској канцеларији дана 18. (31.) јула о. г. у 3 еата после подне, — а примају се и ОФерти. Пишманлук је 10°/ 0 у готовом новцу.

Дражби се припуштају само стручњаци. Ближи услови могу се дознати сваки дан у манастирској канцеларијиУправа Ман. Бешенова. СТЕЧА Ј. 80 На основу решења Сл. Епарх Шк. Одбора бачког од 10. (23.) јуна 1900. год. бр. 947/173 ех 1900. овим се расиисује стечај ради попуњења сталног учитеља на сри. вероисповедној школи у Кисачу. Дужности учитељске: 4 мешовита разреда обучавати у ирописним шк. предметима, децу цркв. појању учити и десну певницу приликом сваког богослужења редовно држати, поФТорну школу сваке недеље п четвртка држати п у седницама меро водити. За ово ужива следећу нлату: стан са 1 собом и кујном, бир који се скупља по брачним паровима, 1 ;утро јароша на које он порцију нлаћа и 150 ®ор. припомоћи. Првенство имају она који се лично пријаве општини. На ово место могу и учитељице компетовати. Молбенице се имају слати на Шк. Одбор у Кисачу. Рок пријаве је до Велике Госиојине, кад ће се и избор обавити. Из седнице Шк. Одбора у Кисачу 2. (15.) јула 1900. год. Школски Одбор. Иеправак. У данашњем броју на стр. 457 под рубриком Читуља, одмах у првом реду греба да стоји место Ћ котара и — Котора.. Под Разне белешке 4 ред одоздо место оиширнија треба оштрија.

ДРУГ И ОГ ЛАСИ •ооооооооооооооооооооооооооооооооооо* 0 5 0 0 свештеничког, грађанског и војничког одела 0 о КРОЈАЧ О 0 У СРЕМСКИМ НАРЛОВЦИМА 0 М Част ми је до повољног знаша ставити сл. црквеним ошптинама и преч. господи свештеницима, да сам набавио сваковрсне штоФове за зимске деаке, најфинији пастиг, камгарн, дублина, алапина, листера, первијена, све најфиније и ио најумеренијој цени. О Дајем материју и израђујем посао и на отплату. До 100 Фор. нлаћа се 5 ®ор. а од 100 Фор. плаћа се 10 ®ор. месечно. Коме је по вољи нека изволи доћи, па да се осведочи 0 да је код мене све је®тино него игде. Ва израду тачну, брзу и најбољу стојим добар. — 0 јР | Примам и тако исто израђујем и послове за црквене потребе, одежде, стихаре, м ћачке и ђаконске, налоње, литије и барјаке. Стекао сам искуства да сам у стању сваку, како најмању, тако и најопсежнију норучбину нримити, и на захтевање најтачније, најО боље и по врло умерену цену извршити. О Исто тако примам и оправке црквеног одјејанија, утвари и свепхтеничког одела. с Исто тако јављам н. н. публици, да примам и грађанско цивилно одело п израђујем ^ га по наручбинама, најтачније и најсолидније, а но врло умереној цени. ф •ооооооооооооооооооооосххх>оооооооооо«