Srpski sion

Б р . 28 „СРПСКИ СИОН."

која се манифестовала у створењу света, у промишљавању о њему, а особито о промислу над онима. који знају Бога који Га и поштују. Сам сачинитељ псалмова — Цар Давид тврди да су „клагсл -кпнк! \Јгалл1К1 Гисраииши" а што су тако дивни опет нам он објашњава говорећи: Господенћ. гидгола во л1Н"к, и с/1око еги) нл дз^ц-к лш<их (П. Цар. 23, 2). Са те узвишености садржине своје, псалтир је одмах на почетку Хришћанства, употребљаван био мећу вернима. Апостол Јаков у посланици својој упућује верне, да поју псалме када им овако говорв : клагодбшсствбетх ли кто? дл поетх (псалме) — фаллгтоо (Јак. 5, 13); Апостол Павле заповеда Хришћанима да иоју псалме говорећи: исполнаитјса дб^олдх, глагол101|н ссв 'к во ^алл^^г. и п*кн"и)(Х и п^к* СНЈ^Х д8 ^0ВНк1Ј(Х, К0СП*квЛ10ЦЈ6 И П0К>1|К ВХ прдца^х каши^х Господеви (Еф. 5, 19; Кол. 3, 16). Због тога су свети оци, а особито пустињаци, скоро сво време проводили у појању псалмова, не прекидајући га ни за време послова својих. На тај начин је псалтир ушао у општу уиотребу у хришћанској цркви, а као богодухновена књига, у цркви хришћанској је постао и књигом богослужбеном. Устав црквени позајмљује из псалтира или засебне стихове, или читаве псалмове или више псалмова заједно; тако, да се сва наша богослужења — осим свете литургије — у главном састоје из нсалмова, између којих се чита и ноје из других књига. Из псалтира се позајмљују стихови, као: прокимени и Бог Господ са стиховима, стихови на дллилбТа, стихови норед стиховних стихира и сједална, стихови између тропара на часовима, антифони на литургији, и т. д, Читаве псалмове узимамо при сваком богослужењу, на име: на вечерњи узима се пет псалмова, на вечерију, полуноћници, на сваком часу и на литургији по три псалма, на јутрењи дванаест псалмова. На нослетку из псалтира се још позајмљују при богослужењима читава оделеља, која се састоје из више псалмова, и која се кашизмама називају (в. дотичну реч). У псалтиру има 150 псалмова, подељених на 20 катизама. Свих 20 катизама прочитају се у цркви један пут сваке седмице, а уз велики иост два пута. Осим тога и у сваком молебну се налази ако не више — а оно барем један псалам. Осим тога у Русији је обичај, —■ да се и

С тр . 453.

над мртвима чита псалтир, што је то и код старих Хришћана уобичајено било. Псалтири који се употребљавају по хришћанским домовима и монашким ћелијама подељени су на катизме тако, да се иза сваке катизме налазе умилителни тропари и молитва. Читање исалтира нам нреноручују свети оци као веома пријатно, спасоноено и богоугодно заниМање. (Свршиће се)

ЛИСТАК. Белешке из црквено-школског и просветног живота. У Митрополији Карловачкој. (Његова Светост) преузвишеиигосподшигатријарх Георгије, бави се од четвртка у манастиру Веочпн} г . (Административни Одбор Бачки) под председпиштвом виреосв. г. епископа Митрофана, 27. јуна (10. јула) о. г. одржао је своју редовну жесечну седницу, на којој је решио следеће нредмете: Публиковаће се расположеље мпнистарства о подареној држ. припомоћи цркв. онштиии у Кисачу. Препоручиће се неке молбе цркв. онштипа вис. министарству иа држ. припомоћ. — Публиковаће се одлука високоистога, да се основно писмо Русићеве закладе одобрава, цркв. општини у Баји. — Објавиће се одлука СОдбора у предмету неких призива цркв. општина у Н. Саду и Мартоношу. — Узети су на знање извештаји бележиика о презид. обавештајима некпм, који су СОдбору, жупанијским и и другим властима одаслати. — Поднеће се СОдбору на надлежно расматрање пљенидбени записници, извештаји и молбе, које су му у предмету наређене оврхе против неких свештеника и цркв. ошптина админ. одбору подпесене. — Удовољено је за.молбама неких автономних и грађанских власти. Узет је на знање извештај окр. проте ст.-бечејског о именовању приврем. управног одбора у Турији. — Издати су еписи у ствари истраге против цркв. онштпнског перовође Ж. С. у П. школском одбору на надлежно решавање — а сппсп у истрази протнв председника А. К. у В. -копз. фишкалу на мнење. — Умољена је финанц-дирекција у Сомбору, да порезне дугове неких свештеника жабаљског протопрезвитерата путем органа својих укупи, —- Наложено је цркв. општпни у Д. Ст. Ивану, да школску зграду сазида, — а цркв. општини у Турији, да парох. дом подигне. -- Издат је изнимни предујам из епарх. фонда бившем администратору у С.