Srpski sion

Б р . 43.

С тр . 705.

правника д ра Валтазара БогишиЛа. која је за наше нридике у неколико прерадио г. дра Драг. Мијушковић члаи касационога суда и професор Велике Школе. Оно је таупутства већ разаслало свима оним људима у народу, за које је мислило, да ће га својскп потпомоћи у овом послу. Ако ко од пријатеља овога друштва случајно нпје добпо поменута упутства, а хтео би радити нека се за иста обрати Правничкоме Друштву на Великој Школи и оно ће му их одмах послати. По овим упутсгвима већ је послао свој рад г. Владимир ЛиколиЛ, учптељ из Сопота, округа Ппротског, што му може само на част служити. Разне белешке. (Педесбтогошн ,ица Ришке епархије). У Риги су 1. и 2. окт. прославшш недесетогодишњицу оснпвања православне Ришке епархије. У Балтичком приморју православље је у народу бпло још у ХП. столећу, алп у току времена оно је тамо угушено. Када су 1836 г. уредили Ришко намесништво у Нековској епархијн, било је тамо 1237 иравославних душа у 19 парохија. У г. 1850, када су основали самосталпу Ришку епархију, било је у њој 146.185 православних у 117 парохија; данас има у православној Ришшкој епархији 272.219 православппх душа у 196 парохија. (| Др. Фридрих Макс Милер). Чувенп п славни учељак лпнгвиста и саискрптиста Макс Милер рођен 1823., 6. децембра, у Десави, умро је 15. (28.) октобра о. г. у Оксфорду у Еиглеској. Впо је пајуваженији учењак међу компаративним филолозима. Био је и филозоф. Позната је и чувена она његова реч у побпјању Дарвинове-Хекелове теорије о постанку човека од животиње, да је „говор Рубвкон, нреко којега нн једна животиња није нрешла".

СЕТИМО СЕ ШКОЛСКОГ „ФОНДА СВ. САВЕ" 3 б"оо о'^'б 1 ? 1 ™""""'бТ)

Г. иарох Иришки .јереј Григорије А. НиусолиЛ као ирилог фонду Св. Саве скупио је ириликом венчања г. Радована Зековића са гђцом Евом, кћерком Митра Милошевића, грађанина Иришкога, 15 К., а приложише: Н. II. 1. К. 20 фил.; по 1 К. г Бура Самарџија, Милошевић, Митар Милошевић, Сава

Милошевић, Др. 1ауш, Митар Клаваговић, Фердо Обелић, Светозар Мирковић, Андрија Дугошевић, Сгеван Ђурђевић, Илија Чаржић, Теодор Јојкић, Н. Н.; но 20 филира: Пера Иброчић, Шандор Воларовић, Лазар Прокић и гђца Видосава Јојкић. Од администрације. Молимо и. н. иретилашнике, да нам подмире дужну иретилату, нарочито молимо славне црквене оиттине, да нам иодмире, како дужне иретплате тако и иристојбе за стечајеве и огласе, те да нам не чине иосла и трошка, што га сносимо, неједаред иотражујуИи од њих своје траж■■ бине. Ако је чекања и чекамо, али је време да се наши дужпици сете своје дужности, јер у ирошивном биИемо ириморани судским иутем затражити своје ираво. Нове књиге. Орбија у сликама. Фотографскп снпмци професора Ћ. М. СтанојевиИа. I. свеска. Штампарија Павловића и Стојановпћа. Веоград. У овој свесци пма 16. слика; и то: Шумадинка. Горњачка клисура. Манастир Раваница. Водопад „Рипаљка". Брестовачка Бања. Ужичкн град. Ручак у околини Ниша. Пироћапии. Сеоска црква у источној Србији. Лозница. Сеоска кућа у крајини. Сахат кула у Врањи. Краљево купатило (у брест. бањи). Петничка нећпна и Улаз у Мајдан (Кучајна). Слпке су веома лепе, штампарска пзрада тако исто. Одбрана у ствари градве нове Српске Белике Гимназије Новссадске. Нанисао Владимир НиколиЛ архитект. Карловци. Срп. Манастирска Штампарија 1900. Стр. 26. — Ово је одговор г. Николвћа на чланак у 122. броју „Браника", којп је имао бити одговор на прву брошуру г. Нпколића : „Мало светлости у ствари градње нове Срп. Вел. Гимназије Новосадске", коју смо у своје време регистровали. Нзашао је из штампе и може се добити код управе Српске вел. гимназије у Новом Саду ХРИШЋАНСКИ КАТИХИЗИС НРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ за средње школе саставио 2±Л1т122:З ј Јхло Мшгованови-ћ. јеромонах, гимн. катихета. Садржи 5 8 / 4 та б- средње 8°, цена му је 80 нотура.