Srpski sion

Вр. 44. * „ОРИСКИ протопрезвитер опростио се са добрим покојпиком у дирљивом беседи. Лака му земља и к'кчидА П<ШАТк! -ј- Јереј Тома пл. Оклобџија Зшировљени парох у Мутулићу, у Лиди, преминуо је у Господу 24 септембра о. г. а сарањен је 25 септембра у 76 години својој , опојан од окр. прогопрезвитера Стакића, протојереја Томе Алагића и друге браће свештеника. Покојник је био у своје доба један најспремнијих свештеника. Опростио се с њиме у опроштајпој речп јеромонах Игњатије. Честити покојник био је свештеником у Госпићу, у Плочи и најпосле у Мутулићу. Богословске науке свршио је у Задру. Лака жу црна земља и в-кчнад пал!АТк!

Јавна захвала. П. н. Госпођа .Анка Петровић рођ. Поиовић супруга Госиодина Венијамина Пегровића бележника Фердинског — поклонила је овдашњој српској православној св. цркви завесу (убрус) за налоњу при читању св. Евангелија израђену врло укусно на фином бордо сомоту а извезена свилом — у вредности од 30 круна. • На племенитом овом дару част нам је у име српске православне црквене општине Фердинске реченој госпођи најтоплије захвалити се желећи јој: среће, здравља, дуга и задовољна живота и да јој Свемогући овај лепи дар хиљадама нути накнади. Живила ! У Фердипу, 23. октобра 1900. год. Неровођа: Председник цркв. општнне : Коста ПетровиЋ. Аркадија ЛалиЋ.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

Врој 926 ех 1900./вап. 620. 1—3 162 бр. С Т Е Ч А Ј. Исписује се стечај на мјесто православног духовника код кр. земаљске казнионе у Лепоглави. Плата је годишње 2200 Е. уз право нромакнућа у више плаћевне стеиене IX. чиновног разреда, и стан у нарави. Свегптеници који желе то мјесто гголучити, имају своју молбеницу уггрављену на високу кр. земаљску владу, одио за правосуђе у Загребу и обложену са нужнима сведоџбама, а ако су ван епархије оне и са. свједоџбом о ревности и

СИОИ." С ТР . 723.

успјеху у вршењу досадање им службе преко надлежне власти своје нодгшјети епархијској конзисторији овој најдаље до 13. (26.) нов. 1900. Из сједнице Епархијске Конзисторије У Пакрацу, 12. (25.) октобра 1900.

Ерој. 162-908 ех 1900 1 — 3 161. Н А ТЈЕЧАЈ У српско-православном богословском училишту у Рељеву, крај Сарајева, упражњено је мјесто учитеља за црквено појање, с којим је спојена годишња гглаћа од 2000 К. (двије хиљаде круна) активносни доплатак од 600 К. (шест стотина круна) и стан у нарави, надаље право на први доплатак од 500 круна пошље довршених у дефинитивном евојству пет година службовања, а на другц доплатак од 700 круна пошље навршених двадесет година деФинитнвног службовања. Након довршене 30. године укупног службовања припада дотичнику право на мировину у потпуном износу основне нлаће и двају догглатака, дакле 3.200 круна. Прво је намјештење привремено, а након једне године доказаног ваљаног службовања биће дотични деФинитивно наименован. Они, који ово службено мјесто, на ком ће поред појања имати да отправљају један дио дужности заводеког економа добити желе, треба да ваљано обложеном молбеницом докажу: 1. да су ггоданици аустроугарске монархије, или ггрипадници Босне и Херцеговине; 2. да су православне вјере и да нијесу прегпли 40. годину живота; 3. да су монаси, или удови мирски свештеници без дјеце; 4. да су гготпуно вјешти црквеном српскоправославном појању, обичном и ноталном; 5. да су добријем успјехом свршили потпуну гимназију с испитом зрелости и једно ваљано уређено нравославно богословско училиште у аустроугарској монархији или у Босни-Херцеговини; 6. да су тјелесно и умно потпуно здрави. Овако обележене молбенице треба припослати овој земаљској влади путем високопреосвештеног господина Архиепискоиа сарајевског и Митрополита дабробосанског до најдаље 18. (31.) децембра ове године, Земаљека влада за Босну и Херцеговину