Srpski sion

с*р. 770.

„СРПСКИ СИОН. 8

В р . 41

ЈАВНА ИЗЈАВА Госп. НИКОЛИ ИВКОВИЋУ ТРГОВДУ СРПСКИХ ЦРКВЕНИХ УТВАРИ ЗГ ЕПовом Саду. Српска православна црквена општлна у Мариндима куппла је из ваше трговине срп. цркв. утвари једну свештеничку одежду са златним крстом и ђачки стихар у вредности од 300 К. са којим је сва општина врло задовољна услед тога закључио је цркв. одбор једногласно да Вам се пзрече јавно признање на изврсној пзради као и врло умереној цени, а Вас најтонлије препоручујемо свакој српско православној црквеној општини. Из седнице ерп. правосл. цркв. општине држане у Маранцима 20. јула 1900. Перовођа: Председник: Георгије Миши® Јово Путник адм. парохије.

Госп. НИКОЛИ ИВКОВИЋУ ТРГОВДУ СРПСКИХ ЦРКВЕНИХ УТВАРИ ■у Новом Садзг. Српска прав. цркв. општина Молска иоверпла вам је израду св. Евангелија, и то: да га увежете, п најфиннјим лијонским сомотом превучете; за тим, да га жежепим златом позлагите по цртежу који вам је општина уручила, у који цртеж да уместите у срединп икону Христова Васкрсења, а унаоколо четири св. Евангелиста (све емајлирано) ; цело Евангелије пак унаоколо да опточите первазом, од жежена злата, са златним копчама и на полеђици са златним клиновима. Сав тај поверенп носао заједно са кутијом од сомота у вредности од 240 круна ви сте као млади Србин трговац у свему на највеће задовољство ове општине извршили, то је црквени одбор решио да вам се изда јавна изјава, са којом вас свима општинама и свакоме брату Србину као ваљана и солидна трговца ова ошптина препоручује. Из седнице цркв. одбора, држане у Молу 30. маја (12. јуна) 1900. год. Лазар Николајеви! Сима Мати$ цркв. перовођа. подпредседник. И 3 Ј А В А Потписана срп, иравославна цркв. општина, наручила је код госп. НИКОЛЕ ИВКОВИЋА, трговца црквених утвари у Новом Саду, једну нову велику литију. Пошто је исти господар, на иотпуно задовољство целог становништва ове срп. православне цркв. општине речену литију израдио и доставио, то му се с тога од стране потписане цркв. општине на његовом приљежном труду око лепе и укусне израдбе — захвала издаје, а свакој срп. правосл. цркв. општинп се топло и смело препоручује. Српска правосл. цркв. општина у Платичеву, 24. септембра 1900. Перовођа: Председник: А. Симуновић. П. Јовановић.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. А(1 III.С. 388/306 ех 1900. 167 2—3 С Т Е Ч А Ј. Овим се расписује стечај на једпо упражњено место у стипендијској заклади Атанасија Бале са годишњом стинендијом од 200 круна. Стипендије ове закладе, које су нодељене у три разреда од 200 круна, 240 круна и 300 круна могу ее поред тетепеног промицања из нижег разреда у виши, подарити само таковим православним ученицима гимназије, богословије, свеучилишха или академије, који спадају у онсег српске митрополије кардовачке, а који не уживају нити друге какве потпоре, нити пак стипендије, што су истим основатељем код иротестанских наставних завода у Дебрецину, Шарошпатаку и Пожуну установљене. Сродници основатељеви имају нрвенство пред другим молител>има. Молитељи треба да иоднесу своје, крсним листом, школском сведоџбом и сведоџбом сиромаштва снабдевене молбенице најдаље до 5. (18.) децембра 1900 срн. прав. нар. школском савету у Карловцима и у истој и то да кажу, камо да се достави одлука школскога савета после седницему. У Карловцима, 10. (23.) новембра 1900. Председништво срп. прав. нар. школског савета, Д Р А Ж Б А 1-2 168 Потписана управа издаваће путем јавне дражбе дана 28. новембра (11. децембра) о. г. у 10 сати, манастирски кречни мајдан „маторац" нод закуп на три године. Жаобина 200 круна. Управа манастира Беочина. С Т Е Ч А Ј. 169 1-1 Еа учитељско место у Иванди са платом у готовом 800 круна за поФторну школу 80 круна у име паушала 10 круна, даље два хвата тврдих дрва или пак 40 круна, и 1 круну од погреба где позван буде. Слободан стан са две собе патосане, кујном и шпајзом и простаном баштом. Дужности учитељске су прописане, школском уредбом. Рок етечаја 1. децембра а избор 3. децембра 1900. год, Из Седнице Школ. Одбора држане у Иванди дана 12. новембра 1900. год. Школски Одбор.