Srpski sion

(Ј тр . 82.

„ОРДСКИ СИОН."

бр . 5.

СЕТИМО СЕ ШКОЛСКОГ џ „ФОНДА СВ. САВЕ" 1 бТ""о (5 <5~о'бо о -^г ~>3 Радивсј Бикар, катпхота и професор срц. учитељско школе у С.чибору, скуиио је при својој свочарс.кој славн 33 К у корист Фонда Св. Саве.

Нове књиге 0 Ви1ентију Јовановибу. Ирнлози за исторп.ју ; митрополитства му 1731 — 1737. По архивским пз- ј ворима израдио Милутин ЈакшиИ. Прештампано из Летописа Матице Српске. Стр. 222.

Јавна захвалноет. Овим изричемо гвоју најтоплију благодарност свима онима, који нам било усмено, било писмено изразише своје саучешће приликом смрти наше миле и нигда незаборављене сунруге, односно матере, свекрве и мајке | Ане НедељковиЋ рођ ЈовановиЋ. Нарочито нека је хвала преч. г. г. Свештеницима: Павлу Бошковићу из Руме, Јеврему Белегишанину из Деча, Јовану Маринковићу из Ашање, Сави Пешићу из Крњешеваца, Павлу Зековићу из Карловчића, Чеди Марином из Прхова, Димитрију ДамјановиКу из Угриноваца, Жарку Ђукићу из Батајнице и Лазару Ранковићу из М. Радинаца, који милу нашу иокојницу у цркви опојаше и до вечне куће испратише. А особито пак нека је хвала преч. г. Димитрију Станисављевићу пароху војачком, који се лепим и утешним речим опростио у цркви са милом полојницом нашом, истичући је као нример праве српске иопадије, те нам тиме нашу тугу у неколико ублажио. Исто тако хвала и осталим иријател.има, који из љубави и иоштоваља ирема милој покојници иашој, испратише је до вечне куће њене. Искрено саучешће свију, биће нам велика утеха у тузи нашој за милом покојницом нашом. Још једном. Свима од срца хвала! У Шимуновци 21.јануара (3. Фебр.) 1901Парох Никола НедељковиЋ оа децом.

Књижевна објава. Предстоји екора измјена закоиа о комасацији земал^а — и вал.да "и о уређењу пашњачких и шумских. Ванредна важноет овпх закона за наше пољопривреднике у Хрв. и Слав. принукала ме, да за времеиа у једној расправи упсзнам опћииство (нарочито наше економе и цивилне те хпике) са нарављу нова законске основе. Сада је ираво вријеме, да свако своју јавно

каже.

Накнадно јадиковање неће ништа помоћи Књига ћо стајати 2 круне и поштарину и штампаће се само за нријављене до краја овога мјесеца. У Новом Саду (за сада) јануара 1901. Ст. Н. Чучковић. ЗВ АН И ЧНИОГЛ АСИ. Вр. 253. ех 1900/1901. 1 0 1 — 1 О Б Ј А В А. Потписана управа ироглашује овим уништепим оригипал апсолуторне свједоџбе Лазара Ранковића из Буковца од 12./24. јуна 1896. бр. 11. ех 1895/6. и објављује да је истоме издала дупликат споменуте свједоџбе. У Карловцима 31. јануара 1901. Управа иравосл. срп. богословског училишта. С Т Е Ч А Ј 1 -3 V ' Расписује се стечај па упражњено учитеЛјИчко место за I и II разред ерп. вероисповедне основне мешовите школе у Тиса Св. Миклошу. Плата је следећа: 1.) 00 ) круна за редовну и 80 крупа за повторпу школу. Стан од две натосане собе, кујне, шпајза, шуие за дрва, штале и нодрума. Општина даје прско зиме сламе за огрев колико је иужно. Дужпости су прпцнсапе школском уредбом од 1872. На ово место могу компстовати они, који су и у мађ. језику осиособљени. Молбенице са сведочбама треба на долепотиисаног председиика слати. Рок стечају траје шест недсља од првог увршћења. Из седпице мес. школ. одбора држане у Тиса Св. Миклошу (ТогопШ те&уе) 24. јануара (6. Фебр.) 1901. Јереј Дим. Ћирић, иарох иредс. м. 1ЦКОД. одбора.