Srpski sion

итр. аоа.

„цгицки <лшн."

Б р. 21.

стигло најбоље православ. богосл. училиште у нашој моваркији. Овакове ирилике нашега богослов. училишта стварају у првом реду сами радници његови проФесори његови, а врсне људе од заната у том виђамо у веЛем броју у нашим данима, у чему налазимо највише заслуге у поглавици овостране српске цркве у Њ. Светости патријарху српском Теоргију ГгранковиИу и нашем Св. Синоду. Њихову очинском старању захвални смо, што ће црква наша и даље добијати ваљано спремљене служиоце своје. Њихову очинском старању захвални смо што ће наша деца у нижим и вишим нросветним заводима добити у руке и ваљане уџбенике намењене изучавању своје веронауке. Ну, не ће се само остати при нодмиривању овакових потреба. Рад проФ. Јов. Живковића и Јов. Живановића показује нам да се и даље пошло. Иде се за тим, да се подмирују и потребе, које се давно опажају у недостатку црквених књига наших. Једна од првих такових потреба јесте ево Зборник, којега се латише два радника из овакова богословскога училишта нашега, да га својом спремом, разумевањем и својим трудом, а иодељеним благословом Њ. Светости иатријарха сри. Георгија БранковиЛа од 27. сент. (10. октобра) 1900. за штампу приреде и издаду српској цркви и њезиним служиоцима не само у карловачкој митрополији, него и по свиколиким крајевима српскога народа и његове цркве. Велика књига ова штампана је у истој штампарији, у којој су штампају данас и уџбеници за наше основне и средње школе, а то је „ Српска Манастирска Штамиарија", у Карловцима, која је основана с благословом срп. патријарха преузв. госнодина Георгија Бранковића, и којој је у ирвом реду сврха, док она стане на своју снагу, развијање и унапређеи.е наше црквеношколске књижевности. Из такове штампарије угледа света ево и ова, можемо рећи, епохална црквена књига у црквенопросветном животу овостраних Срба. „Зборник црквених богослужбених пјесама, псалама и молитава, извод из типика и црквенословенски рјечник за православне цркве и школе" раздељен је својом садржином у осам делова. У 1.) делу наћи ћемо све оно што је сабрано ИЗ Ч4С0С/10К4, У|/МЛТћфА и служЈВникд. У 2.) из ижтоир, у ком су прииожжЈА: (>§апостЈ/1арји,

Тропари ПОСВЕДНЈКН1И тропдри ОЕЦЈЈИ. У 3.) из дконжддетАТћ лшиеи; у 4.) из тркџди, у 5.) из пентЈкостлр/Л, у 6.) из кииги /иолекик^х п г кн1и, 7.) Извод из црквенога правила, 8.) црквенословенски речник. (Наставиће се.)

ЛИСТАК. Белешке из црквено-школског и просветног живота. У Митрополији Карловачкој. (Његова Светост) се бави од прошлога уторника у Вечу у седницама државних делегација. Повратак Његове Светоети у Карловце очекује се до 30 маја (12. јуна) о. г. У пратњи Његове Светости је архимаидрит г. Др. Георгијв ЛетиИ. (Нов доктор Богословије). После одлично положеног другог строгог испита промовисан је дана 18. маја о. г. у аули Черновичког универзитета на част доктора Богословије г. Јован Чуииб, син пароха Сентандрејског протојереја г. Корнелија Чупића. Био на славу и корист наше цркве и народа! (Редовни испити). На православном Српском Богословском Училишту у Ср. Карловцима држаће се ио закључку наставничкога збора тога училишта одобреном од Његове Светосги преузвингенога Господпна патријарха српскога Георгија овам редом: 24. маја: Црквенословенски језик за IV год.; 25. маја: Литургика за год. IV и Морално Богословље за Ш. год. 26. маја: Стилистика за IV. год., и Археологија с библијском историјом за I. год.; 28. маја: Црквено појање и в равило за IV. год; и Догматика за II. год.; 29. маја: Лолемика за III. год.; 30. маја: Право за IV. годину, 31. маја: Грчки језик за II. год.; и Јеврејски језик за 1. год.; 1. јунија: Еатихетика за IV. год. и Историја Сриске Цркве за III. год.; 4. јунија: Историјско богословље за IV. год.; и Иови Завет за II. год.; 5. јунија: Иови Завет за III. год.; 6. јунија: Омилитика за IV. годину: 7. јунија: Аиологетика за I. год.; 8 јунија: Стари Завет за II. год.; 9. јунија: Педагогика за IV. год.; и Црквена историја оиЛа за Ш. годину. Испити почињу у 8. сати у јутру и јавни су; но чланови световни морају за присуствовање иа истима исходити дозволу од ректора. (Ш&олски испити у Новом Оаду). У Сраској Вишој Девојачкој ГИколи одржаће се испити приватпих ученица 4. (17.) и 5. (18.) јуна, а 6. (19.) јуна биће исшгг у I. разреду; 7, (20.) јуна у II.