Srpski sion

1ЈТР. оУ4.

бр. аз.

К. 314/349 ех 1901.

3—3 47.

С Т Е Ч А Ј Ради попуњења ђаконског места у Вел. Кикинди овим се расписује стечај, с пријавним роком до 1. (14.). јула 1901. — С тим местом је скопчана годишња плата од 800 круна и уживање једне сесије и пет ланаца тако зване карактерске земље. Из седнице епарх. конзисторије држане у Темишвару 15128. маја 1901. године. Никаиор епископ.

С Т Е Ч А Ј

48 2—3

на упражњено учитељско место вероиеп. школе у Липови барањске жунаније. Плата: 680 круна, 5 ланаца ораће земље, (а када се коначно решење донесе о спајању безедечке школе са липовском, уживаће учитељ

још 2 ланца ораће земље) 4 хвата тврдих дрва, 40 потура од: венчанице, укопа и парастоса пссепце. Учитељ ужива стан са 2 патосане собе, две кујне, подрум, шупа ; штала и друге побочне зграде, а уз стан врт од >/ 2 ланца. Захтева се од изабраног учитеља да буде перовођа. Награда ће бити за исту дужност, како се погоди са општином. Компетовати могу само потпуно оспоеобљене мушке личности. А изабрани као такав, знаће •своју законом прогшсану дужност у учителЈСКом делокругу. Рок стечају од првог увршћења 6 недеља. Избор прве недеље по истеку рока. Потпуно снабдевене молбенице ваља слати на Управни Одбор за сад. Дипова (п. н Безедек, Барања.) 24. Маја (6. Јуна) 1901. Управни Одбор липовско-безедечке општине.

ДРУГИ ОГЛАСИ

ЗВОНОЛИВНИЦА И ФАБРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА II темишвдрц, ји:1л;:и:

црепоручуЈе се — са гаранциЈом на више година —за израду нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, нровиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излуиало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, која су у горњем делу — као виолина — са отвором у виду Фигуре $ провиђенаи зато имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 327 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 408 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављеве отарих звона оа крунама од кованога гвожђа. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 13— ех 1901. Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској излошби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

„Српски Оион" излази сваке неделе на целом та5аку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 8 круна, на по годнне 4 круне, а на четврт годнне 2 круне. За стране земље : на годину 10 круна. Из Србије прима нретнлат? књижара В. Валожића у Београду. Иоједшш бројева 20 филнра. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српскох Сиона" у Нарловце. За огласе, објаве и стечајеве нлаћа се 12 филира од једног реда ситних слова. — Неплаћена писда се не нридају. —Рукотшси се не враћају.

Ш;ш>: Сриека Маакмарекв Штшпаржјв у Ср. Каржовцкма. 1901. — 350.