Srpski sion

Б р. 2.

град. Љеговим заузпмањем уживало је друштво за 18 год. лепу припомоћ (око 6000 руб.) од америчког библијског друштва, што је припомогло, да кљиге Св. Писма по целој Азијској Русији рашире. Друштво гааље свакоме на захтев бесплатно каталог својих књига. (Резултати Толотојеве науке.) Мпого се писало о томе, какве је горке плодове донело собом учење Толстојево. Недавно су у селу Павлсвки толетојевци починили ужасне шкандале и показали необузданост свога сектантског фанатизма. „Харковске новине" овако онисују тај шкандал: Око 6 саги из јутра, 3 6. септ. руља сектаната под вођством Григорија Павленка, изашла је из колебе, где су целу ноћ нешто се договарали. Пред руљом је ишао један 17 -годишњи новообраћени сектант и већ споменути Павленко. Нрви је читао Еванђеље, а други га тумачио по појмовима дотичних сектаната. Сектанти су викали: „Иде правда и истина! Христос воскресе! Ура"! У средини руље возила се на таљигама сектантска „богородица", девојка Јелисавета Павленко са дететом на рукама и од времена на време пздизала је дете питајући: „Верујете ла Ви у овога младенца"? Сектанти би громогласно одговорили: „Верујемо"! Из љубопитства придружише се сектантима и неки православни. Но пошто се је јошпре дочуло, да су сектаити негато с црквом наумили, заповедила им је нолиција да се разиђу. Сектанти се не покорише И ма да ие имађаху оружја, ипак неколико људи не смедоше стати иа пут толикој руљи. Дошавши до цркве сектанти стадоше викати и тући народ на молитви, ломити барјаке и иконе, разрушише престо и раскидаше Јеванђеље, пзломише престони крст. Но у том дознаду православни мештани, шта се ради по њиховој с-ветињи. За тренут ока се пскупе, те јуначкп јуриу на толстовске бездушне вандале; те их тако испребијају, да ни један једпни није могао с месга отићи, а десетак их је н убијепо, међу којима беше и вођа Григорије Павленко. Ето то су плодови толстојевеког учења!

Читуља. | Макеим Терзин свршенн богослов. На дан св. Јована, у 8 часова у вече преминуо је у Ади, у 24. години свога живота, свршени богослов Максим Терзин. Покојник је био узорна владања, одличан ђак п примеран друг; пун идеала и добре воље, да се што боље и јаче спреми за свети позив свештенички и у њему да узмогне што ви-

О тр . 31.

ше послужиги св. цркви н користити народу своме. Али, неумитна смрт покоси га преко реда, јер она не пита како су такви синови мили родитељима и својти, како ли су такви трудбеници потребнп опгатем добру народа свога. Нека му је лака земља и к *кч* нал 1М/ИАТћ ! ОД АДМИНИСТРАЦИЈЕ. Ради равнања евакоме кога ее год тиче овим ее етавља до знања, да ће ее оним претплатницима овога лиета, који до еад задужену претплату не подмире или ју за ову годину не обнове најдаље до 17. (30 ) јануара о. г., шиљање лиета обуетавити. Стога молимо п. н. претплатнике „Срп Сиона," којих ее ова напомена тиче, да изволе према томе евоју дужноет иепунити. Адмшшстрација „Српског Сиона Књижевне веети. ПРЕДПЛАТА НА ДУХОВНИ ЖУРНАЛ „СТРАННИКТј " за 1902. г. Програм „ Странника " обухвата цио круг богословско-фнлозофске мисли п црквено-друштвеног живота. Редакција „Странпика" пздаје и „ОпАедосгупну Богословску Библиотоку " као бесплатаи прилог. Досада је као безплатан прилог „Опћецоотупна Библиотека Богословска" издано: ,,а) Правосл. Собескдователшое Богословге " од прот. Ј. В. Толмачева, б) Историја хришЛанске цркве у XIX. вјеку ; в) Правосл. Богословскал днциклочедш" илп Богословскш словарв ст> иллгострашлми. За 1902. г. биће бесплатан прилог „ Богос-л. анциклоиедГл" 3. и 4-том (слово В, Г, Д, Е). Цена журнала с поштаринож 11. рубаља. Цена пак засебних додатака „Страиника" три рубље с пошта рином — ва сваки том. Редакцјн журнала „Странникг" С. ПетербургЂ Издавалиц проФ. НевскШ пр. Кг. 182. А. С. Лопухин. ПРЕДПЛАТА НА АКАДЕМИЈСКЕ ЖУРНАЛЕ „ЦЕРКОВНБШ ВЂСТНИК" II „ХРИСТ1АНСКОЕ ЧТЕН1Е'' за 1902. г. 1) „Церновнии В-ђстникк" јест недељнн журнал и орган богословске мисли и црквено-друштвеног живога у Русији и ван ње. 2.) „ Хргстианское чте■ те" јест месечии журнал и орган богословске и црквено-историјске науке у опће доступном кзлагању. Као додатак к журналима редакција издаје: Подпуни скуп дела св. Јована Златоуста у руском преводу, уз врло повољне услове.

„СРДСКИ СМОН. а