Srpski sion

О гр . 300.

нашљеђену, у добру н у злу засвједочену непоколебљиву вјерноот п оданост у п>ему заступљеног ерпског народа према Вашем Величанству п прејасном владалачком дому. Вјерно одани сабор овај искрено захваљује на благовољењу и очинској бризи Вашега Велпчанства, што је српски на[>од митрополпје Карловачке сазивом овог сабора дошао сада у тај положај, да на пољу свога народно-црквенога и просвјетнога живота може вршптп своја, државним законима зајамчена автономна права. У увјерењу, да је највиша жеља и воља Вашега Величанства, да се коначно уреди и осигура правилан развитак нашег народно-црквеног живота, моли овај вјерно оданп сабор Ваше Велпчанство, да буде увјерено, да ће најсрећнији бптп овај сабор, ако у току свога законитога и слободнога рада у духу зајамчених и непрпкосновених автономних ирава српскога народа узмогне одговорити очинским пнтенцијама Вашега Величанства. Вјерно одани сабор овај сматраће за најсветији свој задатак, да још потпуно несређене одношаје у нашем народно-црквеном и просвјетном жнвоту уреди на корист цркви, школи, народу, и драгој отаџбини нашој. Он прпступа своме тешком п озбиљном раду с том живом жељом и тврдом намјером, да стојећи на становишту законом нризнатог садгосталног располагања и управљања у спољашним црквеним п свпма народно-просвјетнпм и на њих односећим се имовинским пословима, догради нашу автономију, и напгем народно-црквеном животу обезбиједи слободан и иравилан развитак, који је досада немогућан био због незаконитости и непрекидних повреда, са стране државне власти и њених органа нашој народно-црквеној автономији нанесених, које ће сабор овај слободан битп у свој смјерности нарочитом ирепонизном преставком изнијети Вашем Величанству и против којих ће молити заштиту Вашега Величанства као врховнога заштитника права и закона. Захваљујући на очинској бризи Вашега Величанства и милостивој дозволи за сазив овога сабора, молимо Ваше Величанство, да благоизволи примити израз хомагијалне вјерности п неограничене оданости овога сабора и свега сриског народа у земљама круне св. Стевана. Да Бог пОживи и благослови Ваше Царско и Краљевско Апостолско Величапство! У Карловцпма , 7. (20.) јуна 1902. г. Вашем Величанетву вјерно одани Српеки Народни Црквени Сабор.

Народно-црквени сабор. IV. Седница 1. (Н.) јуна 1902. Предсндава Његова Свешост иатријарх Георгије БранковиЛ. Од епигкопа нрисутнв: високопреоевештени Михауло ГрујиК, Гаврило Зме)анови~&, Лукијан БогдаиовиЛ и Мишрофан ШевкЛ.

Председник Његова Светост отвара седниду и 9^2 сахати нре подне. Бележник Воркаии~& чита заиисник прошле срднице. заиисник се оверпвљује без примедбе. Наставља се верификаниона расчрава. Известилац Др. Жарко МиладиновиЛ извештава о протестованом избору Дра Паје Дра-