Srpski sion

„СРПСКИ сион. в

се обзиром на то, што неки а.вт. чиновпици врше и друга грнђ. ирава, креирају друга чиновн. мјеста, која би била само на уштрб нар. фондова. Др. Ж. МиладиповиИ труди се да објасни нредлог референтов и иредлаже, да се не долусти једном авт. чиновнику нар. фондова да врши н. пр. посланичке дужности на којем сабору, пошто би канцеларија иатила, ка,д би исти или аожда и 2—3 чиновника тих фондова била за време заседања у том сабору. Св. ПрибиИевиЛ стојећи на демократском становишту брани свој иредлог, ио којем је сваком чиновнику дозвољено да вјшш грађ. нрава, ца по том може и посланкк бити. Стеван Карамата иредлаже другу допуну, да чиновници не могу примати друге службе приватне без иретходног одобрења Саборског Одбора. Прима се предлог известиоца уз допуну Дра Ж. Миладиновића и Ст. Карамате. Потпреоседник Др. Ћ. КрасоЈеви~К затвара седницу у 8 сах. и саказује другу за сутра у 10 сахати.

ЛИСТАК. Белешке из црквено-школског и просветног живота. У Митрополији Нарловачкој. (Школски Савет) сазван је у своје седнице за 12. (25.) септембар о. г. (Саборски Одбор) сазван је у своје седнице за 16. (29.) септембар о. г. (Предававе веронауке на мађарском језику), Професорски збор државне гимназије у Темишвару поднео је кр. угар. мпнистру богоштовја и просвете представку, у којој моли, ца исти министар учини расположење, да се у државним средњпм гаколама веронаука православне веронсповести предаје на мађарском језику. Преузвишени кр. уг. министар богоштовја и просвете доставио је нрошлпх дана ту представку у препису Љеговој Светостк, преузвишеном господину патријарху Георгију са молбом, да Његова Светост у тој ствари учини журно расположење п о своме расположењу извести исгога министра. Његова Светост, одговорила је преузвишеном г. мпнистру, да расиоложења чинпти у упитној ствари спада у делокруг Св. Архијерејскога Синода.

(Радва епархијских влаоти у Будиму.) II. Административни одбор држао је своју седницу, дана 16-/29. јула 1903. г. под председништвом Његова Високопреосвештенства господина еппскопа Лукијана, у којој су ови важнпјп предмети решенп. Известпће се општине у Бати, Литоби, Батосеку, ДФелдвару, Шумберку, Маишу, Моноштару, Мохачу, Срп. Титошу, Шпклушу, ДСечују п БКалазу, да су свака по 200 К. држ. припомоћи добиле. — Нрепоручиће се миннстарству на уважење молбе црквенпх општина у Данчугу п Шумберку ради получења држ. нрипомоћп, а тако исто и молба шарочке општине, када буде ова обрачун поднела о ирипомоћи добпвеној 1893. г. — Поднеће се сабору записнпцп скупштина епархпје будимске. — Известиће се острогонска оиштина, да је добила припомоћ из јерар. фонда на 3 годпне од годпшњих по 400 К. — Разаслаће се општпнама фондовскп извештај за 1901. г. Поднеће се СОдбору са нрепоруком на уважење молба ман. Грабовца ради отписа камате на дуг од 10.000 К, на време од 1. јула 1698. до конца 1901. г. — Позваће се све парох. звања, да поднесу најновији исказ душа у сврху одмерења верозак прпноса. — Позваће се управа ман. Грабовца, да унесе у нар. фондове рачунски вишак од 1901. г. — Публпковаће се подручном свештенству наредба всл. СОдбора, издана у предмету, уплаћивања годишњег приноса у свешт. удовички фонд. Пожуриће се управ. одбор у Калазу, да поднесе обвезнпцу врху дуга верозак. приноса и саб. трошкова. — Позваће се Ц. М., да поднесе грунт. извод. залишне парох. сееије у Ивањдарди, из кога би се могло видетп, је ли та земља на јерарх. фонд преведена. — Публиковаће се наредба СОдбора у погледу оних лица, која су због каквог злочина осуђена била, илп због тога под истрагом стоје. Одобрени су избори председнпка, потпредседника, 1/ 3 скупштинара и 1 / 2 цркв. одборника у Бану. Услед извештаја окружног протопрезвитера мохачког о имовном стању цркв. оиштпне у Печвару упутиће се општпна, да се обрати СОдбору ради припомоћи, којом би свој дуг отплатила. те своју кућу и цркву од пропасти спасла. — Издаће се фискалу на мнење свп сппси, који се односе на регулисање цркв. порте у Р. Гарчину. — Распушгено је ц. општпнско заступство у Лптоби због крајње нехатости и занемарења својих дужности, те је именован управљајући одбор од 6 лица. —- Упутиће се председништво цркв. општнне у Ш., да се са женом, којом сада у дивљем браку живп, у црквп венча. — Изаслаће се окр. протопрезвитер у По-