Srpski sion

С тр . 190.

„СРПСКЖ

сжон. в

Вр. 6.

службе додатак од 100 фор. који законски предлог није ни дошао пред сабор. Како је 1903 и г. Жарко могао гласати, да се професорима карл. гимназије изједначе плате са проф. новосадске; на то нека сам одговори, ако узнађе за нужно. А шта је са „радикалсим ветрићеж"? Да није то узео на себе бити имајући „автО' ножни историчар", да пошто добро разгледи ситуацију, у чему је он добар мајстор, напише о њему научну расправу у „Еа(1-у" југославенске академије, како се не би натрчало, као што је Сремчев „Вукадин" натрчао, исписавши се из либералне странке, и унисавши се данас у радикалну, а сутра дођоше на владу либерали. Из свега реченог, види се јасно, да се ми као уредник службеног јерархијског листа и као слуга божјег олтара и проповедник вечних истина, нисмо у поменутом своме писату огрешили о истину, него да сте се Ви г. г. огрешили о н>у и то без икакве нужде. Ви сте се обратили с молбом сабору 1902., да Вам се изда ускраћено по Вашем мишљењу потраживање од 1875., односно да Вам се изједначи плата са професорима на новосадској гимназији. Сабор Вас је с првим искањем одбио, а друго Вам је испунио, и кад сте му на онако свечан начин издали у „Застави" н у „Народности" своју захвалност и благодарност; шта се може друго отуда извести, до ли, да је прво Ваше искање неосновано, те да по томе и све оно Ваше занепомагање у поменутој брошури не беше ништа друго, него неосновано занепомагање. А што Вам је „мајски сабор" иснунио другу молбу и изједначио Вас у плати са платама професора на новосадској гимназији, а 1892. јавно признасте, даје право и законито, да имате плате као што их имају професори у гимназијама у Хрватској и Славонији, какве имате овамо од 1. Јануара 1890. на основу поменутог закључка саборског одбора од 20. Дед. 1889.; питамо Вас, не признасте ли Ви сами,. давањем онакве захвалности „мајском сабору", до вам је он истим својим закључком учинио милост? Не мислисте л то, но држасте 1903. да Вас треба у плати изравнати са професорима новосадске гимназије (угарских гимназија), и да је то са свиж право и законито; каквог онда имадосте повода и нужде издавати му онакву изјаву благодарности ? Такад би сваки издаваојавну благодарност ономе и оним телима, којима се испуни какво нраведно захтевање и молбе, и све те захвале читале и штампале; куд би то одвело! Да сте дакле и Ви г. г. седели с миром, као што су г. г. нрофесори богословије, којима је такође „мајски сабор" повисио плату, и ако је нису оп; њега искали; не би Важ нико могао замерити. Ал пошто Ви тако не радисте, него се хтедосте јавно захвалити му на изједначењу, — за што и на чиј наговор — не ћемо о томе да говоримо; онда жорате допустити и јавном мњењу ил као што би

Ви рекли мпшљењу, да и оно изрече свој суд о том Вашем поступку. Не замерамо и пе завидимо ми Вама на добијеној повишици. Дај Воже, да наш народ уздође у положај, да Вам узмогне још већу плату дати; ал нам је криво и жао, што се и Ви дадосте наговорити од људи, који имају посебног интереса, да учините нешто, што нисте смели ни требали учинити. Д. Р.

ЛИСТАК.

В е с т и Превшдн>а потврда. Његово Величанство је на предлог угарског миниетарства благоизволело потврдити архимандрпта Јована Ј. Паиа за румунског владику у Араду. Нове српске земљорадничке задруге, 15) у Паланци 16) у Шегестину, удружења са неогранпченом одговорношћу. „Савез српских земљорадничких задруга" одржаће VI. редовну главну скупштину 7. (20.) Маја у 9 сахати пре подне у Вуковару у великој дворани г. Радивоја Пауновића, са одређениж дневним редом. А тог истог дана на истом жесту, одржаће у 11 сахати преподне редовну VI. главну скупшгину „Централна каса српски привредних задруга". Српска православна конзисторија у Мостару, објавивши у циркулару штажпаном од 19. феб. о. г. свештенству и општинама сжрт свога председника Високопреосвештеног Митрополита Серафима ПеровиЛа, позвала је у њежу поједно подручно свештенство, да га од сада у заупокојеним јектенијама и молитвама на службама епомиње. А у своме циркулару од 12. Марта, нозвала је свештенство и општине, да у суботу св. праведног Лазара 29. марта у свима парохпјалним црквама, после св. литургије, одрже шестонедељни парастос за покој душе њвгове. Подједно је иста конзисторија, објавила опоруку његову, која гласи: „ Оставина херцеговачког Митрочолита Серафима. Блаженопочивши Митрополит оставио је: I. За оснивање „фонда за помагање еирожашних српских основних школа у Херцеговинп": 1.) 100 кожада акција Срнске Банке у Загребу у вриједности до 8000 круна. 2.) 2000 круна уложених у честице Српске Кредитне Банке у Ероду н/С. 3.) Три куће у вароши Невесињу у вриједности око 8000 круна.