Srpski sion

,(ЈРШЛШ СИОМ^.

(идјеже ниње инокини живут) помошчију Божијеју и благословением Високопреосвашчењејшаго и Високодостојњејшаго Г. Г. Павла Ненадовића, православнаго Архиепископа карловачкаго и всего в державјех их ц. к. величества Славеносербскаго и валахијскаго Народа Митрополита, при самом присуствии них Високопреосвјашченства исполнисја и совершлсја, здје во монастирје Јаску, Јунија 21. 1753. Партеније Павловић епископ, Арсенији Радивојевић, Арх. и Митр. у Срему Ексарх, Викентији Ноповић, архимандрит шишатовачки, Исаије Исаијевић игумен Реметски. Наставиће се.

ЛИСТАК. В е с т и Архијерејока служба у Карловцима. Први даи ускрса благоизволела је Његова Светост Преузвишени Господии Патријар српски Георгије у саборној цркви одслужити архијерејску службу, уз асистенцију три архимандрита. осталог дворског и парохијског свештенства, као и професора богословије. На истој је благоизволела Његова Светост рукоположити искушеника манастира Шишатовца др. Вићентија Вујића, који је не давно промовисан у Черновицу за доктора богословије. Г. Вићентије је додељен епархијским властима архидијецезе карловачке за подбележнпка. Оеднице епархијских власти. Седница адмннистративног одбора архидијецезе карловачке, одржаће се данас 15. о. м., а конзисторије сутра 16. о. м. Скупштина манастироких настојатеља одржана је јуче 14. о. м. у манастиру Крушедолу, у којој је поднео изабрати пододбор у ствари манастирског питања свој извештај о своме раду, а подједно је на њој претресен израђени од поцодбора нацрт правила за „Монашко удружење", ког на своме месту доносимо.

Исправак. У 2. бр. у песмп „Свештенству митрополије карловачке на нову годину 1903." поткрале су се ове грешке: на стр. 37 у 4. р. од горе, у место „мразу", етоји погрешно „мрљу"; у 5. р. од горе у м. „Турчином се држи", стоји погрешно: „с Турцпма се држп" ;

у 10. р. од доле, у место: „преноси", стоји погрешно: „проноси"; у 6. р. од доле, у место : „робом", стоји ногрешно: „роб". Књижевни огласи. а*- .1ИТУРГИКА ЗА ПРАБОСЛАВНЕ 7ЧЕНИКЕ 00Н0ВННХ ШКОЛА САСТАВИО ЧаССТС-А. 3учитељ новосадски. Друго умножено издање. Ова је књига готова и може се добити у иотписаној штампарији. Исту књигу одобрио је св. Архијерејски Синод. С тога молимо да се поручбине шаљу на иатписану штампарију. Цена је књизи 50 нотура. Књижарима, школским одборима и г г. учитељима, дајемо уобичајени књижарски попуст. Српсна Манастирска Штампарија у Ср. Карловцима. ђ ШЗНИЧНИ И НЕДЕЉНИ % 0 УРЕДИО 0 0 Прота Василиј е Николајевић. 0 0 Цена 1 књ. брошираној . . . . К Г50 0 0 „ 1 „ тврдо везаној . „ 2-— 0 ч 1 „ тврдо везаној у саФијану „ 2'50 /Ч ^ Књига се може добити код Управе ^ ^ Српске Манастирске Штампарије у Ср. ^ Карловцима. ч;жхжжжжжхжхжжхжжж9 ЗВАНИЧНИ ОГДАСИ. А(1 бр. К. 53 /97. ех 1903. 11 2—3 Е Д И К Т. Услед бракоразводне молбе Даринке (Анке) Матес рођ. Лалић из Митровице против супруга јој Игњата Матес, сада непозната боравишта, овим се речени супруг Игњат позива, да у року од шест месеци, рачунајући од првог уврштења едикта овог у новинама, потписаној конзисторији или сам лично пред(.тане или место садањег пребивања свога пријави, јер у противном случају окончаће се без њега бракоразводна парница. Из седнице архидијецезалне конзисторије држане у Карловцима 13./26. Фебруара 1903. Председништво.