Srpski sion

В р . 19.

СРПСКИ СИОН

С тр . 555.

част једног заслужног сриско-православног епнскопа, — питам ја и „Заставу" и све друге сличне јој српске политичке листове, а на првом месту госп. писца оних ,,3аставиних" чланака: је ли то све паметан посао био, и да ли се тиме што користило иравославнот цркви и српском народу?

Уетројетво црквене автономије римокатолика латинеког и грчког обреда у Угарекој. Превео М. Г. 3 (Наставак.) В.) Црквено-опћински одбор. 56. §. У свакој црквеној опћини мора се образовати црквено-опћински одбор. Ако се матица и филијалне цркве не могу да сложе око образовања црквено-оцћинског одбора, сједињење наређује епархијска власт на основу предлога епархијског одбора. 57. §. Председник црквено-оићинског одбора је парох, који по §. 26. поступа. Одбор од световни чланова бира II. председника, који пароха на његов позив ил у случају препреке замењује у председавању. Одбор такође бира из своје средине перовођу. 58. §. Чланови црквено-опћинског одбора су ово: а.) по звању: парох, који је уједно председник (57. §.), капелан, катихета, учитељ; где има више капелана, катихета и учитеља, ту два старија капелана, односно старији капелан и катихета и по звању старија два учитеља; у таким црквеним опћинама, где има кат. забавиљска, учитељска, учитељичка школа и кат. ирепарандија за учитеље грађанских школа, где има католичка средња школа, католичка велика школа ил бар једна од тих школа, онда управитељи тих завода, односно њихови заменици; У таким црквеним онћинама, где има кат. патрон, он сам ил његов пуномоћеник; где има више кат. патрона, између њих изабрани патрон; б.) по избору: између чланова који могу бити бирани у црквено-опћинску скупштину бира се толико чланова, да са члановима под тачком а.) у опћини на број душа катол. до 2000 дође .... 10. од 2000—4000 ... 15.

„ 4000—6000 ... 20. „ 6000 — 10000 . . , 25. преко 10000 дође 30 редовних чланова. Осим тога се у свакој црквеној опћини има изабрати толико чланова заменика, колико сачињава трећина изабраних редовних чланова. 59. §. У свакој црквеној опћини има се изабрати тутор. Тутора, односно туторе (§. 112. тачка д.) бира црквено-опћински одбор између својих световних чланова. Изабраногтугора епархијска власт потврђује и о томе извештава црквено-опћински одбор. 60. §. Црквено-опћински одбори, који припадају једној епархпји, бирају на 6 година световне чланове за епархијски одбор и то 20 редовних и 4 члана заменика. Епархијска власт позива црквено-опћинске одбора, да обаве изборе. 61. §. На чланове епархијског одбора гласа се тако, да чланови црквено-опћинског одбора у одборској седници предају своје затворене гласанице, на које треба написати толико имена. колико треба да се бира чланова и чланова заменика за енарх. одбор; ако на којој гласаници има више имена написано, последња имена не вреде. Гласови се на истој одборској седници саберу; о току и резултату гласања има ее саставити записница, а записницу са затвореним гласаницама шаље председник црквено-опћинског одбора запечаћено енарх. власти. 62. §. Од црквено-опћинских одбора стигле гласанице епархијски епископ ил његов заменик и два од епарх. одбора изаслана световна члана сабере. Они, који су добили највише гласова, бивају световним редовним и члановима заменицима у епархијском одбору. 0 избору их њихову извештава епархијски епаскоп и прилаже уз то из записнице ецархијског одбора извод, који се на ово односи. 63. §. За члана епархијског одбора може бити изабран онај члан ма које црквене опћине у епархији, који је члан црквено-онћинске скупштине, зна читати и писати и навршио 30 година. 64. §. Ако један ил више чланова ма којех црквено-опћинског одбора против избора члана епархијсквг одбора ва 15 дана од дана избора рачунајући цодигну тужбу, о тој тужби евентуално