Srpski sion

Б*. 5

СРПСКИ СИОН

С гр . 139.

ново епископа другог, прилике имали припетствовати, или противостајати. Того ради Ми по должном нашем јеже о вас старании јего Г. Архиереја Нишкаго всевисочајшему двору кралевскому за конФирмацију на тују богохраниму и вдовству.јушчу епархију презентирахом. Но понеже наипаче за ту епархију противна Нам страва диФикултирует, припетствует и рада би ту никогда невидјети нашего закона епископа: тако по несрећи и подчути Нам јест, да се многа противства указујут, не само оваго Г. Архиереа презентиратнаго двору краљ. непотврдити, но ни јединаго у на нред на ту епархију не освјашчати, ни припустити. Видјевше убо сие могушчее се вам и странам вашим учипити припетствие, помепити сами мен?ду собоју како предобре сл\жбе и иохвалне подвиге против непри јатеља краљевских ових љет чинили јесте с кровоју разтворено, и поред тјех узмите дерзност и сами отуд, и пак и сад у таборах находешчујусе братију рода, закона и стран тјех подвигше, јеја кр. вел. во вејакој нокорности просити и молити, јако да умилостивитсе вашим стражем, презентираного уже и готова сушча Архиереа потвердити. А цјело и крјепко уповајте, да хоће вам ваша вјерна с кровију раз ; творепа свагда и ових љет бивша и творима служба код јеја кр. вел. милосрдиа двери отврзет, само ви о чада Наша духовнаја у том недремлите с братиами вашими и ниње на кралевских службах сушчими споразумети се, и једињеми усти и јединим срдцем код високославног двора кралевскаго настојте и труждајте се за конФирмацију готова указавшаго се вам Г. Архиереа и духовнаго пастира. Тако на ваш христиански подввг, ашче сами церкви своеј благостојаниа, закону безбједиа, а себје спасениа желаете, упование положше да опознити у таквом дјелу небудете молитву Нашу и благословение на вас, доми и чеда ваша посилаем". На полеђици стоји написано: Хорваћаном заради Архиереа конФирмации от царскаго двора просиги. Кад патријарху Арсенију није никако испало за руком, да се њиме постављени

администратор бивши митрополит нишки Георгије Поповић потврди за таковога за владичанство хрватско-северинско; он постави као што рекосмо за администратора у истом владичанству проту писаничког Николу Поповића, а затим свога протосивђела ЈосиФа Стојановића-Грешлику, потоњега владику костајничког. (На':тавиће С9.)

Приопштио Лазар Богданови! из Осека. I. Запис о смрти Јосифа СтојановиЛа бившег владике костајничког и гор. карловачког. У матици цркве осечке, која носи наслов „Протвколх или н^писажЈ а. к к^кнчаелшхж. г. 8л\ирлм1(ЈК1)(а", означеној на ко,жнатој корици са Б. II. и садржавајућој у себи случајеве крштења, врчања и смрти од год. 1771.—1777: (одНобно 1778. јер су случајеви смрти биљежени до 8. јулија 1778,Ј на трећем чнстом листу од остраг стоји забиљежено руком бившег нароха осечког Давида Ђекића ово: N6. Рлвх Вжш Гдинх [шсифа Стоанокичћ, КостлиничкЈи и кариифадскји ВмкшЈи, Престак: дне 3=о Жцл ЛЈарта, л^кта 1775>о и чрезж Пречесг: Гдина 1и?сифд 1ШкакЈндк, Др^ј впкао- Л1итропол : Придкорнаго Лр)(ј(иандрита, ко Оскц*к днј 5- о Л1ца, и и"кт<Ј тогожд*, ка Цркки Ж"кста ил«нок: Хра /иа успжЈА ПрјстЈ/лВцм: под: кмикилјх полјелгшх (Гд*к Дпла и ©\гглЈе чт«тса ) погрекжа. Дакидх Ћекићк. Парох Оскчкш. т. р. Смрт владике Јосифа није забиљежена у матици умрлих у реду гце су биљежени други мртни 1775. године, него на засебном чистом листу, којих ири крају сваког старог иротокола обично ио неколико имаде. Осечки граждани, били они ма кога чина и иоложаја, уводили су се у листове са штамнаним текстом и рубрикама, а сви остали. који нису били стални парохијани и граждани осечки као: војници, путници, зликовци и др. уводили су со у те чисте листове на крају нротокола.