Srpski sion

В Р 5.

СРПСКИ СИОН

Стр. 141

јен једпогласно нредлог Преоевећенога госп. Еиискона, да се свагда пре раснисивања стечаја на места пароха (с. п. п. и ђакона) изигате најпре од А. Одбора обавештај о законитости од носне црквеве скупштине. — Умољено иоджуп. звање у Т. да спроведе извиђај и евентуално даде затворити крчму у К. која се у непосредној близини код срп. прав. цркве налази. — Раснисан је стечајни испит за 27. аирил (10. мај) о. г. — Упућен протођакон Ђ. 3. у Т. да катихетске дужности на грађ. и трг. школи до конца шк. год. врши а оставка му у том предмету одбијена. — С препоруком спроведене молбе неких свештеника и свешт. удовица вис. кр. уг. министаретву просвете ради получења држ. нрипомоћи. — Позвана ц. опћина у М. да се изјасни, је ли вољна јединог компетента Ј. Т. за ђакона примити. — Одређен избор проте и нароха у А. за дан 14)27. марта. Истом избору принуштени су сви комиетенти осим јер А. Б. Издано свестрано упутство цркв. ошптинама и парох звањима у погледу избора и одашиљања бирача на исти избор и изаслат као повереник ове власти на исти избор прот. Ј. Н. — Именован јер. Ст. С. адиин. нарохије у К. за систем. иарох. пом. у Срп. И.; на упражњену парохију у К. постављен за админ. сврш. богослов Д. Ст. из Н. С- — Узето на знање изјашњење јером. М. Ј. на пријаву јер. Св. Ј. пароха у К. — Један примерак тужбе ( фиск . акције) поднесене овоконз. Фискалом иротив јер. Ср. П. Ј. сусп. пароха у С. која гласи на лишење чина, издат истом јереју на оправдање. — Обнародовано је неколик о другостеп. бракоразв. пресуда дотичним странкама, и донесено је неколико бракоразв. пресуда. Свега је решеро 71 предмет.

Извештај о пленарној седници епарх. конзисторије, држаној у Темишвару 27. јануара (9. ®ебр.) 1905 под председништвом Његове Преосвећеностп Господина Енискона Георгија. Узет на знање извештај о раду еиарх. конзисторије у год. 1904. као и извештај ре®ерентов о спремању трогодишњег извештаја (за год. 1903.-1905.) за епарх. скупштину. — Узет с одобрењем на знање извештај Преоивећенога госп. Епископа Георгија, као председника одбора за израду заједничкога пословника епарх. власти, о раду истога одбора. — Узет с одобрењем на

знањс извештај Иреосвећенога госп. Епископа Георгија као председника „одбора за прописивање и оцењивање свештеничких темага и руковиђење протопрезвитератских зборова" о раду истог одбора ; усвојен једногласно предлог за „Правилник" истог одбора : за члана истог од бора изабран једногласно јереј Г. Ст. с. п. п у М. — Извештај Преосвећенога Госп. Епискоиа Георгија, да је новерио јереју И. В. да састави нацрт за Формулу и с^бред заклетве сведока ири истрагама, узет с одобрењем на знање и ноде љен јереју И. Б. мољени рок за саотав тога нацрта. — На смрћу мајора М. С. из К. уиражњено чланство у епарх конзисторији, изабран за заменика једногласно барон Г Б Р. Б. из Ф. Установљени дани и турнуси за држање конзист. седница у 1905. год. мо предлогу извести очеву за дане: 271, (9Ј.2,); 22 ј 3. (7 .ЈЗ); 29ЈЗ. (1114.); 26|4. (9|5.); 31)5. (13|6.); 5Ј18.8.; 23|8(5)9); 20Ј9. (Зј 10.); 1| 14. 11; 13|26. 12. — На предлог Преосвећенога госн. Епискоаа Георгпја изабран једногласнр за лечника конзисторијскога Др. М. К. —- Преоевећеним Госп. Епископом Георгијем саопћени допис „Привредников" о образовању шегрта, и тонла препорука тога дописа од стране Преосвећеног истог узета с одобрењем на знање. —- Саопћење Преосвећенога Госп. Енископа Георгија да је одштампан „позив" ради умножења епарх. Фонда и да ће се ускоро разаслати, узет с одобрењем на знаЕБе. Свега је донесено 10 решења.

ЛИСТАК. В е с т и. Патронат Свештеничхог Конвикта и Одбора Седморице држали су своје седнице даиа 10. (23.) марта о. г. у Кардовцима. Присутни тим седиицама чланови, под водством свога председнпка г. окр. протопрезвитера Јереаића, предстали су Његовој Светости, Преузвишеном Господину Патријарху Георгију, да му се поклоне, свету десницу целивају, осећају своје синовље љубави, дубоког поштовања и искрене оданости израза даду, п да Његовој Светости подастру своју најсмернију честитку поводом 75 годпшњице живота и седамдесетшестог рођен дана. Своју честитку су честитари спојпли са изјавом дубоке благодарности на свима добрим и великим, делима, која је Његова Светост учинила својој цркви и народу.