Srpski sion

Б р . 7.

С тр . 173.

А може ли и бити друкчије, кад погледимо ко су нам вође — новинари. Окоро сами пропали недовршени ђаци, већином медецинари. И кад све ово и на много друго што-што помислимо, не можемо, а да и овом приликом не довикнемо: та кад ћемо се једном и ми Срби у Карловачкој Митрополији опаметити и поћи другим путем? Питање манастирско пе да се решити преко колена, нити је њега у стању решити једна странка, а особито какве су наше странке и каквих нема вођа, него око решења тогживотног питања треба да се окупе сви наши угледнији људи, и при решењу његовом не треба да нам буде пред очиаа само новчана добит и корист, те да од манастира шго више униђе у народни фонд, јер нашим манастирима треба једном одредити другу сврху и задатак, а не само новчану. Наши манастири треба да послуже пре свега хуманим сврсима, а за школе нека се народ побрине. 0 овом ћемо идућом приликом коју више проговорити.

Записник дана 5. (18.) јуна 1904. у Чортаеовцима одржане седнице, Одбора Седморице сод нредседништвом окр, ирогопрезвитера Карловачкога Јована Јеремића, а у присуству чланова : Василија Николајевића протојереја и пароха у Иригу, Милапа Понадића сиет. парох.помоћника у Војки, Светозара Вуковића пароха у Чортановци, Оимеона Араницког иароха у Ст. Пазови, Луке (Дана) Мишића пароха у Иригу и Радослава Марковића пароха у Инђији. Бр. 1. Сазивач седнице окр. протопрезвитер Јован Јеремић иозива одбор да се конституигае. на бр. 1. Одбор приступа свом конституисану, те једногласно бира за председника окр. протоирезвитера Јована Јеремића, за тајника нароха Радослава Марковића, узев на знање претходно већ обављени, дана 27. априла (10. маја) о. г., избор пароха Симеона Араницког за благајника.

Бр. 2. Председник извегатава, да је поводом поднесенога му записника о радњи збора правосл. срп. свегатенства ,у Карловачком протопрезвитерату, одржаног 27. априла (10. маја) о. г. у Карловцама, као и поводом поднесене молбе у смислу закључка истог збора под бр. 3 и 4., Његова Светост нреузвигаени госиодин патријарх српски Георгије Бранковић благоизволео најмилостивије упутити на окр. протоирезви тера Јована Јеремића своје високо регаење од 6|19 маја 1904, овога садржаја. „А<1 Е. Бр. 102. ех 1904. през. арх. Узпмајућа на знање иредложени Нам запнсник дне 27 априла (10 маја) о. г. одржаног збора нравославног сриског парохијског свештвнсгва нротопрезвитерата Карловачког, упућујемо нод закључком бр. 6. изабрани одбор седморице, да се ради својевременог сазива општег збора па рохијског свештенства Карловачке Митрополије у сврху нретреса по Саборском Одбору спремљеног предлога о дотацији п!рохијског свсгатенства у Карловачкој Митрополији засебном представком обрати на Митронолита Патријарха, који ће приволу Епископата затражити, да се тај збор свештенства (закљ. бр. 3.) одржи. Уједно подељујемо под закључком бр. 4. затражено одобрење, да се исти одбор седморице у споразум ставити може са осталим свештенством у погледу сазива и састанка општег збора " на бр. 2. закључено је: Прочитано високо регаење Његове Светости са захвалногаћу узети на повољно знање те отпочети одборску радњу у правцу закључака протопрезвитератског збора. Бр. 3. На предлог председника, а ту у сврху, да Одбор Седморице узмогне сазнати расположење иарохијског свештенства у Митрополији Карло вачкој гледе сазива опгатег збора; да узмогне упознати се са његовим мигаљењем у свима деловима свештеничког дотационог питања; да узмогне сазнати и остале предмете, које свештенство мисли да треба на ошитем збору у претрес узети, као и мишљење његово, у тим предметима; и с разлога, да се овај одбор о свему, што о горепобројаном дознао буде, узмогне, пре сазива и састанка општег збора, прет-