Srpski sion

Б р . 7.

СРПСКИ сион

С тр . 185.

тих одлука већ као непосредно поднесена. Одбијен је уток јереја С, Б., пароха у М., у ствари његових тужби иротив цркв. опћ. иредседника М. С. и јереја П. М. због наводног непоштовања и уноса школског барјака у дркву. ™™ и Извештај о првој редовној сједници православне српске епархијске конзисторије пакрачке, држаној 25. јануара (7. Фебруара) 1905. под председништвом Његова Високоиреосвештенства, Господина Епископа Мирона. Узет је на знање отпис Његове Светости, Преузвишеног Господина Патријарха српског да су јеромонаси 0. К. Б. из К. и 0. Г. М. из Б. уиућени да Његовом Високопреосвештенству Господину Епископу Дијецезану Мирону лично предстану и на расположење се ставе све дотле, док овде потребни буду, а тако исто и сва овамо односећа се президијална расположења — Узет је на знање извештај Високопреосвештеног Господина Епископа Дијецезана Мироиа, да је благоизволео одликовати црвеним нојасом јереја II. Б. пароха у Н. П. — Узет је на знање допис вис. владе од.јела за боготтовје и наставу, да је подјелила г.рипомоћ 22 свешт. удовицама и сирочадима епарх. иакрачке, и дозначена је исплата исте. — Узет је на знање допис високе кр. зем. владе, гледе израде иконостаса за цркву св. Ане у В. — Узет је на знање допис високе кр. зем. владе, којим одобрава подјелење припомоћи из зем. срестава 13-ци свештеника епарх. пакрачке. — Узет је на знање догшс високе кр. зом. владе, да је жупни уред у Н. Г. издао правосл. срп. пар. звању у Н. Г. крсне листове ванбрачне дјеце А. X. — Умољена је висока кр. зем. влада, да преда епарх. конзисторији овој руковање са стипенд. закладом пок. проте М. Булића. — Усвојен је са неким пзмјенама предлог протопр. Ј. П. катихете у 3. да се реФераде на братским зборовима 8 дана прије збора поднесе окр. протопрезвитерима на проучење. — Повјерена је администрација парохије у Ш. јереју С. Т. у Б. — Узет је на знање извјештај окр. протопрезвитера у Н. Г. гледе држања домостројитељица. — Исто тако и извјештај управе ман. 0. да је преминуо јером. 0. И. II. — За пароха и окр. протопразвитера накрачког потврђен је јереј С. С. иарох у С. — На нарохију у С. расписан је стечај — На-

ложено је цркв. оићпни у К. да подмири трошкове окр. протопрезв. К. Т. као изасланика конзисторијалног. — Упућено је парох. звање у 0. гледе накнадног уноса у матице крштених А. В. из Њ. — Тужба С. Б. пароха у Л. издата је на очитовање Т. И. у Г. — Одобрен је распоред богослужења у Ч. — Враћен је уток јер. Т. И. капелана у Г. — Молба села 0. ради нрипојења парохији Б. устунљена је адм. одбору с препоруком. — Упућен је јереј С. Ј. из 0. да се код свећења богојављенске водице дрлш обичаја у својој парохији. — Поводом пријаве парох. звања у Б. да је жупник римокатоличке цркве у С. крстио мушко дијете рођено у мјешовитом браку од оца правосл. вјере и матере римокат. вјере, иозвато је пар. звање у Б. да претходно поднесе крсни лист реченог дјетета. — Молба јеромон. М. Ј. из С. у Србији, да буде примљен у епархију пакрачку, враћена је са сходном упутом. — Упућено је пар. звање у Д. да изда родословије М. Б. — Узет је на зиање извјештај јером. С. П. кућног духовника кр. зем. казнионе у Ј1. о стању казненика прав. срп. вје ропсповијести у год. 1904. — Обавијештено јр пар. звање у Л. да се званично затражени изводи без биљега издају. — Враћена је молба II. Т. иароху у В, ради награде за опслужевање парохије у К. јер иста за време у које ју је опслуживао, била је фил . мјесто парохије у В. — Молбама парохије у Б. и П. за постављање свештеника, за сада се није могло удовољити. — Узето је на знање нрезид. разположеље у погледу прегледања икона за иконостас пркве у II. — Избору у Н. С. припуштенп су јереји Ј. Н. из С. К и М. Д. из II. — Одобрене су теме за братске зборове у 1905. год. — Публиковано је 8 пресуда Митроп. Цркв. Савјета, којима се потврђују првостепене пресуде гласеће на развод брака, осим једне, којом пресуда, гласећа на одржање брака у крепости, није потврђена.

Пречасном српском православном свештенству у Карловачкој Митрополији. По закључку овога одбора од 10. (23.) марта о. г. бр. 11. и 12. умољавају се: 1.) сва она господа свештеници, који још нису одговорили на односна питања, са окружницом од 5. (18.) јула 1904. достављена ии, да своје одговоре овом одбору изволе послати најдуже до 15. (28.) маја о. г.