Srpski sion

С ТР. 190.

ОРПСКИ сион

:кр. 7.

Православним српским свештенидима, учитељима и свима побожним Србима.

Сваки свестан Србин, који одпста жели бољитак и напредак свога народа, мора се растужити, када посматрајући буђеље свога народа и кретање у многоме на боље, баци поглед на једно скоро пусто ноље народног живота, на оно, што је основ народне среће и друштвеног напретка, на религијозно-морални живот православних Срба. Пребацисмо се када рекосмо пусто поље, не, оно није пусто, на њему расте Божји цветак, расте босил>ак, расте љубав Србинова према крсту часном, нрема матери цркви према крсном имену, који га ироведоше кроз беде и одржаше жива. Није дакле поље пусто, него је необделано, јер, авај! међу ситним босиљком расту биљке отровне — заблуде и празноверице, које отимају маха из дана у дан, и које би, не дај Боже, једног кобног дана угушиле благи босиљак истинске вере. Није до вас само кривица учитељи народни, није до вас кривица вртоградари, које је Снаситељ иоставио, да му негујете врт. Силни су узроци томе, а главни је, што неимадосте с киме да делите терет рада свога, што вам нико ме иружаше иомоЛи. Мало је ваша реч са амвона, слаба је једино она, да угуши све религијозно-моралне заблуде ваших верних, широко је поље вашег рада, не чује се ваша реч до свију његових међа. Осећамо сав терет вашега рада и ми, ваша данас сутра браћа, видимо побожни Србине да хоћеш и желиш да се упутиш у својој вери, па ево хоћемо да вам обадвома, а и себи по могнемо. ХоЛемо да вам дамо науку наше св. цркве у малим књижицама. ПружаНемо вам у њима чусто иравославно учење о разним ства рима. које треба иобожна душа да зна. Поучипемо те Србине о твојим иразницима и о томе како се светкују и како треба да се светкују; иричаћемо ти иростим твојим јвзиком о животу твојих еветаца, нарочито оних, које славиш као крсно име и Срба светаца; репи Лемо ти јасно и тачно шта је иравославна вера, да се знаш чувати, да> се о њу не огрешиш; реЛи Лемо ти како црква жели, да Хришћанин живи у иородици и међу ближњима, а када се иојаве у твојој вери и цркви каке згоде или незгоде, иохитаУ Карловцима, у очи Благовести 1905.

Иемо да ти речемо, како налаже црква, да се владаш ирема њима. На леиом ћемо ти сриском језнку реИи песме које певаги у цркви, да још јасније видиш, како леио Србин Вога слави и још Иемо ти уз еваку књигу дати ио једну леиу иконицу. Вама свећеници и учитељи народни пружамо ове књиге, да их посејете т<;мо, камо не може увек ваша реч доснети, да их посејете свугде те да и оне уче народ оном чему га ви учите. А ти их добри народе прими из руке својих пријатеља, јер ће оне бити блага роса, којом ћеш заливати цвет своје вере, да свој миомирис све више дижу Богу, те да угуши онај отров, који непријатељ твоје вере сеје. Божјом помоћу и уз савете и упутства сво јих проФесора, сиремила је „Слога" богословско књижевно друштво у Карловцима, прву таку књигу и већ ју штампа. Наслов јој је: „Ускрс Госиода Исуса Христа". У њој је оаисан овиј најрадоснији и најсвечанији хришНански иразник. Протумачено је богослужење и свештене радње ускршње, надаље јс штамиан у њој читав ускршњи канон на чловенском и леиом сриском језику. У кратко је разјатњено ускршње јеванђеље (Јов. I. 1 — 17), које је штамиано на словенском и у тачном сраском преводу. За овим долази леио преведено и доиунама разјашњено „Слово се. Јована Златоустога на Ускрс а , и на крају су сиоменутч иобожни ускршњи обичаји иравославних Хришћана, а на челу књиге стоји украс њезин, ЛредиЛева слика Воскресења. Сав нам рад иотиче из чисте љубави према браћи својој и нашој и њиховој вери, па тако вам ове младићке љубави и жара, не нређите иреко њега, помозите „Слогу" у њеном ио народ корисном нотхвату, латите се растуривања ње них издања, и вама и народу Ие донети моралне користи. Не тражимо ни од кога да нас бадава иомаже, нпшим Лемо растуривачима давати врло велика °/ 0 , и ако је књига ирема своме обиму (2 табака) и сувише јефтина. (10 иот.) Уверени да ћете се нашој молби одазвати, и ја1 вити нам се за растуривача наше нрве књиге, шаљемо вам ерпски поздрав. Богословско књижевно друштво „СЛ0ГА\

Мгева: Водоз1оУбко кпј1г. ДгизЈуо ,,81|06А' Згетзкј Каг1оусЈ.

Поручбине ваља одмах слати, да би се књиге могле до цветне недеље разаслати. Дајемо овај попуст: на 10 књига плаћамо ми поштарину. на 25 „ дајемо 10°/ 0 попуста. » 50 „ , 20 % .100 , „ 33<7 0 све Франко.