Srpski sion

Вг. 18.

ОРПОКИ сион

Отр . 545

ЛИСТАК.

Еегова је Светсст отишла 13. о. м. брзим возом у Даљ, да коначно утврди илан за та мошњу сриску школу, што ће је својим трошком нодићи. Оеднице автономних власти. Ва 19. о. м. сазват је у седницу патронат монашке школе, за 20. арх. административни одбор, а за 21. арх. конзисторија. Прослава. Високопреосвећени Г. енископ бачки Мит^офап ШелиИ прославио је 15. пр. м. у манастиру Крци у Далмацији своју двадесетпетогодишњицу од како се у истом манастиру закалуђерио. Тог је дана одслужио у истом манастиру архијерејску службу и обдарио свој постриг. Желимо високопреосвећеном да дочека, да у њему прослави и своју педесетогодишњицу. Оотавка. Због нарушеног здравља, поднео је досадашњи управитељ богословског семинара високопречасни Г. протопрезвитер-ставроФор и ректор богословије Јован ВучковиЛ евоју оставку. Његова је Светост изволела изјавити, да ће исту уважити, док се расправи питање о будућем последнику. Парастос. Братство манастира Гргетега приређује шестонедељни парастос своме умрлом настојатељу архимандриту Илариону Руварцу 17. (30.) о. м. по одржаној св. литургији у 11 сахати пре иодне. По одржаном парастосу, осветиће се споменик, што га је управа манастира с дозволом Његове Светости и административног одбора подигла. Уредник: Д имитрије Руварац, протојереј. Исправци и допуне. У „Штампаним књижевним радовима арх. Илариона Руварца" у бр. 17. треба иснравити, да је у 229. а не у 220. књ. Летописа изишао његов чланак: „Прилози историјској геограФији Србије". И расправа је у 229. књ. отштамнана. У 111. и 112. „Летопису" саопштио је „Прилоге за повесницу срп. нар. покрета 1848.", без потписа. У „Колу" за 1901. изишли су и његови чланчићи: „Цар Немање благо, приложак иснитивању

српских нар. песама" и „Деспот СтеФан Лазаревић и костнички сабор". У „Јавору" за 1876. изишао је његов приказ VII. књиге „81;агта". У „АгсМу-у 1иг к1аУ18сће РММодге" у XI. књ. изишао је његов чланчић: „Рор ШкосНт, <1ег егв1е К1оз1;ег§гип(1ег 1п с1ег \Уа1асће1. + 1406." У „Шематизму иравославие срп. епархије пакрачке за 1898.": „0 оостанку дијецезе пакрачке". Чланак: „Слика једне српске краљице" није изишао у „Јавору" за 1892. него за 1893. год.

Припослано. Модош , 23. августа. Врло поштовани Господине! Дошао ми је до руку 13. бр. цењеног „Сриског Сиона" и у истом чланак: „Пред иконама у обновљеној саборној цркви новосадској" од г. Вељка Миросављевића, нароха новосадског, у којем између осталих исти г. пише, да је група „Бог отац у слави небесној" копија слике оца мога у арадској цркви. Исти навод г. В. Миросављевића не одговара истини и због тога врло Вас лепо молим, да у цењеном „Српском Сиону" навод тај исправите тиме, да мој отац на сводовима арадске српске цркве није ништа радио, и да је група Бог отац у слави небеској у арадској цркви моја композиција и први већи рад мој на иољу сликарства црквеног. С особитим поштовањем Стеван АлексиЗ Акад. сликар. * На ово „Припослано" изјављујем: да сам ја нузгредну нримедбу своју о оригиналу групе „Бог Отац у слави небесној и учинио на основу инФормације до скора пароха новосадског, а сада проте вршачког г. Божидара Поповића. У Новом Саду, 11. (24.) августа 1905. Вељко Миросављеви!. Молба. Приликом сахране арх. Илариона у Гргетегу, неко је променуо Фелон и епитрахиљ, те је у место свога узео туђ. Исти се умољава да се изволи пријавити уредништву, те ће дознати где се налази његов Фелон и епитрахиљ.