Srpski sion

Сст. 138.

СРПСКИ СЖОВ

Б р . 9.

кр. Рескрипту. — Затражени су нодаци од аарох. звања у Срп. Моравицама, од кад се Моравице иазивају „срискијем", уједио ће се за то потражити подаци и у еиарх. архиви. — На закључак проФ. збора на препарандији у Петрињи, да православни ученици не иду на јутрење кроз зимске мјесеце, поднесен је извјештај образло жен вис. кр. зем. влади с тим, да благоизволи тај закључак поништити, — ГГрепоручеа је свему евештенству одпис Школ. Савјета о држању Школ. листа у комуналним школама. — Упућен је јереј Ђуро Орлић из Д. Врховина, да ће наћи у „Служб. Гласнику" од 1891., колико ће сати за цркв. пјеније, а колико за вјеронаук неђељно употребљивати. — Позван је јереј Андр. Зобеница и Јован Милић, да јаве, гдје су исповједне биљешке парохије у Кленовцу. — Изјашњење проте М. Стакића у Кореници у предмету становања адм. пар. у Комићу јереја Р. Кораћа на Удбини узето је на знање. — Позван је конз. Фискал Бг. Јов. Половина, да ријеши све списе, што се код њега налазе, у што краћем року. — Одговорено је кр. пор. уреду у Карловцу, да игуман МитроФан гсао наетојатељ ман. Гомирја имаде из манастиреке благајне 900 К годишње плате. — Молба јереја Ман. Таталовића из Дрежнице за исплату заостатка сесионалне оштете кроз 16 година, поднесена је кр. зем, влади с овдешњим потребитим извјештајем уз препоруку. — Обавијештена је цркв. о. у Јасенку, за што не расписује натјечај на тамошњу парохију. — Обновљена је наредба о унашању незаконите дјеце у матице. — Извјештена је кр. зем. влада, зашто су тамо поднесене неке матице (дупликати) парохије у Машвини. — Умољена је кр. зем. влада, да се про шири школа у Плавча дрази у дворазредну, те је ријешено, да ту школу катихизира канелан плашчански, а 2 разреда школе у Плашком мјесни парох. — Ријешено је 16 бракоразводних предмета. — У овој сједници донесено је 30 различитих ријешења.

Мандатаретво Иларионово у Темишвару 1882. године. д. Р. (Свршетак.) Декрет патријарха Германа, којим је именовао Илариона за свога мандатара у Темишвару. гласио је:

М. 102. ех И82 Честњејгии Г. Архимапдрит! Нам љубезии! Поводом болестнот стања Германа Јовановића архимандрита св. ђурђевског и мандатара Нашег у епархији темишварској за благо судисмо, истога архимандрита од звања мандатара решити и Честност Вашу за мандатара Нашег у речено] богохрамивоЈ епархији определити, у ком својству биће дужност Ваша: Председништво у седницама конзисторијалним и оним епархијског административног и школског одбора држати; дела тамо односећа се по постојећим законитим прописима одправљати дати, а у она, која засецају чисто у архијерејску власт, не упуштати се, но по потреби на Нас обраћати се с мотивираним мнењем Вашим; настојати даље о точном вођењу односних службених дела, записника, као не мање и о точној експедицији дотичних закључака бригу водити; исто тако старати се, да нужно сазнање о настојећем народа и клира стању, као и познавање знанствених својстава овог последњег прибавите, и за то нужна расположења учините, И да не би верни богохраниме епархије те у догађајућим се по слабости људској случајевима из узрока, што састојећа се из пресвитера и мирских лица конзисторија такву врачевати не може, лишење свога архијереја осетили, и у таквим к Нам непосредно прибегавали, или исто посредством конзисторије чинити принуђени били: то настојећим Честности Вашој дајемо власт, да у случајевима нужде и због краткости времена брачећа се лица од трикратног оглашења диспензирати, четврти брак без крика и клопота благословити, шести степен крвног и духовног сродства и пети сватовства у име Наше раз решити можете, имајући друге запрећене степене Нама на увиђење односно на решење подносити, а благослова и разрешења у горе наведеним случајевима