Srpski sion

Стр. 162

СРПСКИ сион _

Бр 11.

У својој опросници од 1. Априла 1891. се темишварском епархијом, која је штампана у „Српском сиону" у бр. 16. 1301. рекла је Његова Светост и ово: „Љубазни верни! Познато вам је, да сам у упражњену столиду богохраниме Архиепископије карловачке и Митрополије српске свечано уведен и иншталиран 29. Апр. 1890." „Од тога часа имао бих престати дијецезаном вашиа. Но пошто је св. Архијерејски Синод (22. Окт. 1890.) из разних важних разлога за добро нашао, да се епархија та за неко време непоцуњена остави; то ми је дужност била, по пристојећем ми праву, све донде са епархијом том управљати, док није Његово ц. и ап. кр. Величанство, на овострани у поданическој верности и оданости поднесени предлог, расположење ово на знање узети и Његово Преосвештенство епископа вршачког Г. Некгарија Димитријевића за администратора поставити милост имало." „И тако сад пошто је промотрење о управи епархије темишварске учињено, разрешен сам од те дужности, и час је приспео, да се од вас прељубазне ми бивше Пастве духовно опростим". * # * Држимо, да се из овог јасно види, да је Његова Светост и после свога избора за Патријарха све до 1. Априла 1891. био подједно и епископ темишварски, те да је као такав имао право и уживати епископску дотацију, без да је дужан о њојзи обрачун давати.

Неприлике Лукијана Мушицкога у Плашком. Д. Р(Продужење.) Арх. Мушицки је писао 28. Јан. 1827. арх. Станковићу ово писмо: Пречестњејши Г. Архимандрит мње високопочитаеми ! За личке свјашчевике послаћу вам. Нисам јошт зготовио. Писао сам био меаориал за комисију о бунту, кои је протодиакон Теркуља у клирике уселио, и хтео сам га био сад послати, но одустао сам.

Надам се, да ће и без овог искочити и из двора и из епархии. Ои би куга био еиархии . Јавате и ви Њиховој Ексцеленции, да комплотородни дух није више ни за Резиденцију ову, ни за школу. За обриста Рукавину весма би добро било, да га преместе. Цела ова компаниа и двор остају му предмет отмшченија. Онај АиЉаћтзрго1осоћ — он је дозволио издати, јавним се показао непријатељем. Говорите устмено о том с Г. командирендером. Овом и Госпи његовој мој поклон и ноздрав. Да ме увјерите, да сте онај сандук разрушили, ношљите ми парче от њега. Насилствени је акт живом човеку сандук, правити. Мој ће се онај поступак с временом оправдати. Комплот из куће неможе се љепим начином терати. Прочее — — — У Плашком 28. Јан. 1827. покорни слуга Л. Мушицки, Арх. и Адм. Арх. Мушицки је писао арх. Станковићу 29. Јан. 1827. ово писмо: Пречестњејши Господине, Брате љубезњејши! Писмом ваишм от 26. т. м. многу ми утеху у различном отношенију учинисте. Изглаждение оног Аи&1аћтзрго<:осо11а — сатисфакциа над оним, кои ме је скаредњејше каљао; откритие Гомирчанов; сандук разрушен; братски совјет; све миле частице, сасгављајушче ми утјеху. ТУоћ1ап! Сад ми вели опет Хорац: 1псЈре! Пик на ново. Остаем вам обвезан признателностију и благодарностију за всја, која сте ми учинили. Свршите јешче гдјешто, што је остало па ћу вам с капеле Плашчанске радостну и која ће на безмертие слутити пјесну —. И побједу и сатисфакцију требам над Р. и Т. — и кад получим, ето пјесне! Протокол о остаЕших предмјетјех послаћу. Рјешенија консисториална за Личане послаћу, Акта сам нослао. — Велико би шчасчие било за православие наше у овој регименти, наипаче и по тому, што .је овде Резиденциа, да се премјести данашњи Шеф њен говорите тамо, не би ли било могуће. Многа