Srpski sion

С тр . 190.

СРПСКИ (ЈИОИ

В?. 11

успеха не може бити и неће га бити. (А шта је и у бачкој и вршачкој еиархији, где су сами радикали, Јел тамо ред? ! Уред.Ј Ако вам је стало до тога да мана^ стири даду знатне прилоге за народну просвету, онда најодлучније настојте да се за изборнике изберу одлучни и поштени људи а присталице српске народае радикалве странке. Уто име нека вам је сретан рад. (А. где су ти знатни нрилози од бачко-вршачких манастира ? Уред) С поздравом Др. Таорђе Красојевић председник срп. нар. радикадне странке. Кад се овако јавно могло и смело обећавати радикалском народу; можемо мислити, шта се тек обећавало у четир ока? Обећаље делења манаЈТирске земље, добро је дошло социјалистима, да су на то обећање радикалско, надовезали евоја обећавања, те њима задобили и велик број радикала.

У в е р е њ е Иеаије Ђаковића, епиекопа јенопољског од 1705. године. Д. Р. Како је Исаија Тзаковић, као владика јеноиољски уживао и манастир Гергетег; то је 1705. издао следеће уверење у погледу неких воденица: Ва име оца и сна и етаго др даемћ знати свимб онимб и почтенимБ коима<е нристои знати како некое промвшение 8 воденица имасмо и даде мвнв понб хорга чвтврто хиев воденице 8 ковачевића водвници и ншговб братБ 1анко за | фин а дрбга два хисета променисмо дадо попб 1оргу вдно хисе 8 водвница остоинои ковсамБ бјо к8пилб Ш протопопв цввв 1 нгегове сестрв анћв за ок фин и тако дадо оно хисв поп8 1орг8 гешв дадо иТ фин . готови новацБ а ГанкК дадо едно хисе 8 рВемировои водввици и еш,е м8 дадо еТ фин и оно хисе кое Јанк8 дадо кбпиосамБ К) иетра костића и «) жене срд&нове саре за ок фин и тако рвке ® попа шрге и Ш попа цвее и 05 анћв да нвиматв монастирБ арвндв искати никако

докле годи они б8д8 1 оп8 водвницб држали и том8 сведвтели патр1арховБ 6|Ир димитрие и стоМша ћ^рћја и егстратие кр8швдолацБ Свже биств лвго пне Фер ш 8 гргетегВ М. ГТ. И с а 1 а Д1 а к о в и ћ б с . р. Енискои 1 «>аоонолскЈи. 5. Сент. 1748. нотврдио је овај уго вор митрополит Исаија Антоновић, а 31. Јулија 1749. митрополит Павле Непадовић. Из овог се може извести, да су тек опи, као митрополити иочели уживати Гргетег.

Плате калуђерске 1798. Д. РНа поднесену молбу 1. Јануара 1798. фрушкогорских манастирских настојатеља и калуђера, да им се сем хаљина из манастирске благајне, набавља: шешир, ћелепуш, капа, ципеле, штринФле, нојас, свеће, креветске хаљиае, кошуље, спазаћа капа, мараме, иешкир, чаршав и друго, а сав парохијеки — штоларни — приход да ути (е у манастирску благајну, а сем тога на потребне ситнице: сапун, чеш>»љ и друго нодобно јеромонасима, јерођаконима и монасима годишње 18 Фор. у две рате, настојатељу 50 Фор. а архимандриту 100 Фор,; — решила је Апелаторија у својој с^дници од 28. Септ. 1798. да се горња молба усвоји са овом изменом, да се настојатељима даје из манастирске благајие годишње 36 Фор. а архимандритима 54. Фор.

ЛИСТАК. Послане књиге на приказ. Родослав М. Грујић. Прилози историји одношаја наших с Румунима у XVIII. веку. Прешгамиано пз „Српског Сиона", Карловци. 4° 70. Одговор па одговор г. ироф. Др. Васе Ђерића у „Бранкову колу" бр. 43. год. ХП. стр. 372. Напнсао гимн. проф. Глиша Лазић, Карловци 12° 9. Мисли иоводом иокрета за други брак Православног свештенотва. Наппсао протопрезвитер ставрофор Јован Вучковип проФ. п ректор прав. Богословије карловачке. Карловци 8°. 04. Цијена 1.50 К. Жзвешта) о раду арх. школског одбора од 9. Дец. 1903. до 28. Нов. 1906. Карловци 8° 11.