Srpski sion

В Р. 12.

СРПСКИ СИОН

СтР 189

на људе који долазо у манастир; 3) да донесу вино и воће у двор; 4) да донесу у конзнсторију тромесечне рапорте. окт. 18. Архим. Вићентије јавља поруку митрополитову из Веча „да су наши разбили Прајза", наре1ђује благодареније и даљб молепствије. Опомиње да донесу тшно у двор. Опомиње настојатеље да издају братаји све што их иде: у новцу, у хаљинах, дрва, свеће, да не долазе у двор да се туже. — У прилогу је извегптај о победи, нарочито о плену. окт. 23. (84) [Из Беча] Јавља о неком Прокопију Поповићу који се издаје за епископа. Нарефује да га не признају за епископа и да не примају од њега никаке свештеничке елужбе (види циркулар у „Срп. сиону" за 1905. бр. 2.). нов. 13. Јефтимије Радосављевић, начални протопоп карловачки, јавља да се митрополит враћа из Беча и позива на дочекање. Који су одређени за духовнике нека иду сваки у свој протопопијат. дец. 20. Јефтимије Радосављевић извештава да је митрополит стигао у Нови Сад. Нека му дођу у сретање. дец. 24. (85) Вожићни поздрав. 1759. апр. 6. (86) Ускршњи поздрав. јул. 13. Митрополит очекује ,,обе ексцеленције господу у овој земљи генерале с многими официри их",. па иште лова, голубића, пилића, рака и воћа.* авг. 1. (87) Посланица против „чаро д&ншн и волхвоваша" (једна од најдужих). авг. 3. Архим. Вићентије јавља да не измењују служитеље докле он не до^е, него нека дотле спреме рачуне и протоколе и нека манастир доведу у ред. септ. 2. (88) [Из Гргетега] Позивајући се на циркулар од 13, септ. 1754. г. нареЈјује да наетојатељи надгледе, да ли су братија научила „краткое вћрм испов4даше у книжаци сложеное" и да му о том јаве. Књижица се може добити у митрополитова канцелисте Захарије * И ако је овај циркулар ивдао митроподит, у Хоповском Циркударном Протокоду ипак нема код њега текућега броја. Онај што је обележавао у протоколу циркуларе бројевима, очигдедно је овај циркулар превидео.

Орфелилина по 3 грошића.** Наре^ује, даље, да се милостиња, добивена од хришћана уписује у протокол и савесно одслужује. Најзад их кори гато носе одело које не приличи монасима и наре^ује како да се носе. окт. 19. (89) Забрањује мирјанима ићи у олтар, а и свештенике опомиње да се тамо пристојно владају. нов 10. (90) Шаље књижицу бого-' словске садржине да препишу и науче. дец. 15. (91) Божоћни поздрав. (Продужиће ее.) ** Наслов књиге је „Ортодоксос омолопа" (види Новаковићеву БиблијограФију бр. 9. и 7 0).

Из најновије прошлости Д. г. Да би потоњи нараштај могао оросудити, од куда и како су неки људи мзишли на површину и дошли до положаја, навешћемо овде један радикалски циркулар за избор чланора за архидијецезалну еиархијску скупштину. Ср. Карловци Октобра 1906, Поштовани иријатељу ! Епархијска скупгатина архид. карловачке сазвана је за дан 30. Новембра (13. децембра) о. г. Усљед тога ће ваша црквена скупштиаа ускоро имати да обави избор изборника који ће бирати епархијске скупштинаре. Од изборника зависи које ћете људе у скупштину послати. Зато свом снагом порадите да ваша црквена скупштина небира за изборнике калуђерске потркуше и њихове пријатеље, већ да бира људе отресите и карактерне (!!), који ће у епархијску скупштину послати оне људе, који су вољни и орни да у Карловачкој епархији направе реда и оборе овај трули систем, који је десетинама година народно-црквени иметак предавао на уживање неколицини калуђера. Узалуд ће се и најенергичније борити саборски одбор са калуђерском самовољом, ако га у том тешком послу не подпомогне конзисторија и административни одбор —