Srpski sion

СРГ1СКИ СИОН Бр. 16.

Стр. 252

приликом свете исповиједи и пресвете причести. — Обзиром на мали број канцеларијског особља, а обзиром на велики посао, издана је наредба, да свештеници, парох. и цротопрезв, звања, црквене општине, странке приватне: тужбе, пријаве, изјашњења и томе слично подносе овамо у два равногласна примјерка. Рвјешено је још до 20 мање важних предмета. — Свију ријешења у бракоразводним парницама донесено је 62. — Због краткоће времена скинуто је с дневног реда око 80 предмета. Сједница је ова с прекидом од 1 */ 2 сахата трајала од 10 сахати подне до 10 сахати на вечер.

Циркулари митрополита Павла Ненадовића фрушкогореким манастирима. Приопћио Тихомир Остоји&. (Продужење.) 1760. март 15. (92) Наређује да у манастир не примају странце без сведоџбе, ни вој ■ ничке бегунце. март 17. (93) Позив на „умовеније ног". март 18. (94) Уекршњи поздрав. апр. 8. (95) Строго наређује да чине молепствија због болештине. апр. 30. (96) Позив на погреб епископа Партенија Павловића. мај 5. (97) Извештава да је пок. еп. Партеније оставио манастирима по један сарандар. Кад га одслуже, добиће вовце. септ. 7. Конзисторија наређује молепствије „биагомЂ намћренГи 44 за митрополита који је отишао у Беч. Иште за двор вина, воћа и поврћа и репорте септ. 24. [Из Шишатовца] Архиман. Вићентије јавља поруку митрополитову из Беча да је био у двору на аудијенцији и да је добро примљен, стога нзка држе молепствија »да би Бог умилостивио срце царево што би се окренуло к нашему народу". У другом писму митрополит преко конзисторије иште од манастира вина, јер је он горе на неким местима обећао. Архамандрит иште школске новце и опомиње братства да пазе на слуге, јер опет хватају у бирманце.

окт. 10. Конзисторија позива да плате људима који су на евој трошак (њих тројицу) најмили да помажу при градњи саборне цркве карловачке. нов. 6. Прото Јефтимије Радосављевић јавља да се митрополит кренуо из Беча, стога нека читају јектенију „о путешествш". дец. 20. (98) Божићна поздрав. 1761. фебр. 13. (99) Позива духовне оце у Карловце на сирну среду,јер се приближује четрдесетница. фебр. 16. (100) Забрањује да не примају у манастир „стране непознате људе и пришелце јабанлије" (види у Митрополитској Архиви бр. 193. ех 1761). март 6. (101) Наређује молепствије од 40 дана за болнога обрста Михајла Продановића од Ужичке Каменице. апр. 3. (102) Како ће Велику Недељу и Ускрс провести у Хопову и Иригу, позива настојатеље с једним ^аконом да на Велику Среду до|»у у Хопово и да понесу одежде. арп. 10. (103) Ускршњи поздрав. мај 6. (104) Како су двору поднели многе представке које се тичу добра цркве и народа, позива да чине мелепствија, да би Бог одобровољио срце царево за нас. јул. 3. (105) Поука како треба на литургији и кад метанисати и крститисе (види у Митропол. Архкви бр. 231. ех 1761.). јул. 9. (106) Наређује молепствије за болесног епископа пакрачког Арсенија Радивојевића. јул, 14. (107) Извештава да је у саборној цркви готово „маорско и древеио д&ло". Позива на св. велмч. Атиногена настојатеље с једним ^аконом на благодареније. септ. 30, (108) Иште од настојатеља репорте. окт. 25. (109) Позава духовне оце за 31. окт. у Раковац; 1. нов. ће ићи сви у Карловце да добију инструкцију („наставлеше"). У прилогу „шпецификацГн", ко ће ићи у који протопопијат. дец. 1. (110) Иште фашина и коља