Srpski sion

Б р . 16.

СРПСКИ сион

Ст? 255.

ЛИСТАК.

В е с т и. Свештеничко удружеве. После вигае неуспелвх покушаја, да се освује и свешт. удружење, намерно је сад млађе свештенство да поново покрене ову ствар. — ГГосле Ускрса ће се у свима епар хијама одржати протопрезвитератски вборови, на • којпма ће евештенство изразитп своју жељу, да се ради оснивања удружења што пре одржи општи митрополијски збор, за који ће одмах изабрати и своје поверенике, но који ће свакако и остало свештенство многобројно походитп. Ово је достојанствено ! Какву су јадну и жалосну улогу играли наши радикали, да се само испуни позната фикса идеја вождова; то је нашим читаоцима познато. Ну, не помсгоше им пи они барнумски зборови, ни облетање око нових пријатеља, ни братимљење, ни улагивање а ни издаја српзког образа и поноса. А не помогоше им с тога, што је на челу угарског мпнистарства човек који зпа свој положај, закон п државни интерес. „Вастава" и прапорац јој „Народнп гласник", могу своје лаковерно покварепе читаоце и на даље трактпрати с лажима: патријарх је готов, поднеће оставку, иде у пепзију ; ал њпхови уредници после одговора Векерлова и Кошутова морају и сами увидети и рећи: бадава сва лаж, бадава сва радња, не иде, па не иде! И у колико је одвратан рад наших радикала, у толико је за похвалу рад самосталаца. Њихово достојанствепо држање допринело је, да је мииистар председник Векерле 17. о. и. позвао к себи Србе посланике на заједничком уг. сабору, који су подједно и посланици на срп. нар. црквеном сабору, да га известе о свом становишту у ствари патријарховој и у ствари закључака срп. нар. цркв. сабора. Тој је конференцији присустовао и бан гроф Теодор Пејачевић, хрватски мпипстар Јосиповић и подбан др. В. Николић. Посланици су у конференцији опширно разложили своје становиште, нашто је миниетар председник Векерле између осталога изјавио, да СТОЈИ иснључиво на становишту закона. Ето, то је достојанствено држање, а пе улагивање и притворно држање радикалско. Ну, ми држимо да ће после обелодањена „За-

ставина" чланка о „Мађарској војсци" и сами Мађари увидети дволичну улогу наших радикала. Угледни мађарски лист „Вас8ка1 НШар" у Суботици у свом 100. бр. од I. Маја донео је такође поменути чланак „Заставин" о мађарској војсци, те ће се и из њега уверити мађарска нублика, какви су пријатељи били радикали Мађарима за време њихове борбе с Бечом 1903. Зар немате поноса! Г. др. Влада Манојловпћ поред свег тога, што је у 76. бр. Мог^еп-блата „Заставе" дословце стојало: „ др. Влада Манојловић изнео је овај приговор : „— — Шго је сабор овога пута заседавао у Ср. Карловцима то је случајно, јер је он бивао сазиван и на земљншту Угарске. §. 26. саб. устројства придржава краљу право, да сабор и на друго које место сазове", на ком смо основу ми оно у чланку „Што сте узнемирени" у 14. бр. о г. Манојловићу написали, имаде смелости н образа, да пошто је у 85. бр. „Заставе" Мог^еп-блата у верном преводу навео свој исказ, у ком иема наведеног цитата, рече: „Остављам поштованпм читаоцпма да пресуде, да лп је поступак „Срп. сиона", „Браника" и „Србобрана" хонетан п умевтан? Ја не налааим за потребно даље рефлектовати на оваке неистините и гадне нападаје у овој ствари". Да је г. Манојловић момак, и да има другог „свпрца", он би напао „Заставу" што је лажпо навела његов исказ, а не би нашу истиниту тврдњу назвао „неистином и гадним нападајем". Овако поред досадашњег и данашњег „свирца", играће и у будуће како му он усвира. Стидно за једног доктора! Напомена. Због светлих празника изићи ће 17. и 18. број уједно 6. Маја. Уредшш: Димитрије Руварац, протојереј.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. А(1 К З2 .|8ап. ех 1907. 3 -3, 28. С Т Е Ч А Ј. Овим се расиисује стечај ради сталнога попуњења парохијеког месга VI. разреда у Пелмоноштору. Молитељи имају своје ваљано инструјисане молбенице иутем претиостављених им власти конзисторији овој до 18. (31.) маја 1907. године поднети. Из седнице епарх. конзисторије, држане у Будимпешти 27. марта (9. априла) 1907. Председаигатво.