Srpski sion

БР. 20.

СРПСКИ СИОН

Стр. 463

које по могућству своме дароваше новчан прилог, те се набила једна лепа литија у вредности од 160 круна за дркву — под именом: „женска ли тија." Живели дароваоци и дародаватељке на многаја љета! Од мене срдачна захвала, а од Бога благослов! У Липови (1лррб ) 5./18. Јула, 1907. Урош Мађаревић парох липовско-беведечки.

Послане књиге на приказ. Извештај о српској вишој девојачкој школи у Панчеву за 1906./7. Година XXI. Спремио Милан МандровиЛ управитељ. ГГанчево 8° 62. Шематизам срп.-православне епархије захумскохерцеговачке за 1906. Мостар, 8° 60. Сиромашна захумско-херцеговачка епархија може да издаје сваке године свој шематизам, а богата карловачка митрополија не може да га изда ево већ седам година. А то је с тога, што је грех ради наших постављен Мато за статистичара, који већ 5 година вара и заварава саборски одбор — који се чини невешт, као да не провиди Матип марифетлук —, како ће он издати Шематизам на широј основи! Иввештој о српском православном богословском учшшшту у Рељеву код Сарајева за 1906./7. Саставио протосинђел Иларион РадониЛ, ред. проф. и пр. управитељ. Сарајево, 8° 25. Др. Василије Гајин, проф. богословског факултета у Черновцима: Дозвољивост другога брака свештеника с догматичког, каноничког гледишта. Превео др. Јосиф Калик , супл. професор у задарској богословији. Н. Сад 8°. 45. Цена 50 фил. Православно морално богословље за више разреде средњих школа и препарандија. Израдио Сава ТеодоровиД, протопрезвитер, профееор и катихета у кр. реалној гимназији у Земуну. Треће поправљено издање. Карловци 8° 232. Дена 2 К. или 2 дин. 30 п. дин. Београц у сљужби. туђину. — Одштамнано је у кљигу предавање проф. Ж. 0. Дачића, Београд у служби туђину, које је проф. Дачић одржао ове године у универзитетској сали, а у корист Кола Српских сеетара. Књига је изашла у издању уредништва „Народних Новина". Цена је књизи 0 - 50 дин. Београд и околина од ђене;>ала Јована МишковиЛа. Прештамнано из „Ратника". Издање уредништва „Ратника". Београд 12° 46. Цена 0.60 дин.

Књижевни оглаеи.

Пријатељима „Мале Библиотеке." Наше обећање при шиљању 133. свеске „Мале Библиотеке" да ћемо у што краћем року дошгампати и разаслати 143.-138. свеску, завршне за 1906-у, као и прве свеске за 1907. годину не могосмо испунити због штрајка типографских раденика. У потоње вријеме кад се у неколико успоставио редовни ток рада у штампарији, наставили смо штампање „Мале Библиотеке", те доштампали 134. — 138. свеску. које ћемо кроз неколико дана, чим завршимо повезивања, послати свима нашим претплатницима за 1906 у годину, скуиљачима, сарадницима и уредништвима, а уз молбу да нам изнине на сувишном одоцнењу. Овом приликом јављамо свима пријатељима „Мале Библиотеке", а нарочито онијем који су нам уиућивали питање: „да ли ће „Мала Библиотека" престати излазити", да ћемо наставити даље изда вање, али са прекидом за ову, 1907-у годину. ЗавршуЈући ово неколико ријечи, молимо сваког прлјатеља српске књиге да нас помогне, било са претплатом, скупљањем претплатника или сурадњом. Уједно молимо сва она уредништва која су нам слала своје листове у замјену, да нам и даље шаљу. Молимо све издаваче да пам своја издања шаљу на приказ. Најзад молимо све оне претплатнике који пам не измирише дужну претплату за 1906-у или поеђашње године (на жалост, имаде их повећи број), да то чпм прије учине. У Мостару, 1. јула 1907. Уредништво и Бласништво „Мале Библиотеке" и Пријегледа"

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

Бр. 5 ј 72. ех 1907. 43 8—8 С Т Е Ч А Ј. Ради попуњења упражњеног ирофесорског места за ириродоиисне науке расписује се овим стечај Основна плата редовног нро®есора је 2400 К, станарина 5(ј0 К, петогодишња повишица 200 К са законитим иосгупањем на вишу нлату и правом на закониту мировину. Плата суплент нроФесора је 1600 К без икаква додатка. Молитељи нека ноднесу своје молбенице и иотребне исираве потиисаној унрави до 6. (19.) августа 1907. У Новом Саду 13. јулија 1907. У п р а в а сри. иравосл. вел. гимназије.