Srpski tehnički list — dodatak

Год. ХУПТ—1907..

оРПСКИ ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

Стр. 19.

Одређивање димензија плоча и ребрастих носача.

Прилог теорији армираног бетона.

КЕ. Ади то.

Срачунавање димензија плоча и ребрастих носача по пруском упуству састоји се у томе, што се по одредби спољних сила узме извесан пресек па се зањ види, да ли напрезања бетона и гвожђа не прелазе максималне допуштене вредности. По себи је разумљиво, да ће се после неколико покушаја подесити пре сек, код кога ће најбоље и потпуно бити искоришћени и бетон и гвожђе. Ова је метода незгодна, јер и„зискује доста извежбаности и вештине.

Што се тиче пак грађевинских делова изложених на савијање важе по пруским прописима ове вредности: напрезање на притисак несме прећи '/5 јачине на притисак, а она је код бетона обично 180—200 кб/см“. Само код испитане веће јачине на притисак сме бити напрезање на притисак и до 50 којем“. Максимална напрезања на притисак и истезање могу код гвожђа бити до 1200 Кејсм“. Ни у пруским упуствима нити Вебоптете чине · разлику између зграда и мостова. Неопходно би потребно било, да се за друмске и железничке мостове поставе друге норме — као што је то случај код железница; а да не буду иста допуштена напрезања и за зграде и за мостове.

Специјално за Србију могу се узети као крајње вредности ове: бе == 1000 Којсм=; бр = 30 Ка/сма. Те су вредности и усвојене у следећем разлагању, у коме ће се изнети како се на најпростији начин из момената добивају одмах димензије плоча и ребрастих носача.

Чини се претпоставка, порционалитет између напрезања на притисак и истезање ; занемарена су пак истезања бетона и к томе још и напрезања на притисак у ребру носача са плочом.

да постоји извесни про-

Нека је:

р == сума напрезања на притисак на ширини пресека ђ;

5 = сума напрезања на истезање на ширини пресека 5;

== моменат савијања спољних сила;

х == одстојање неутралне осе од горње ивице пресека ;

ћ == корисна висина пресека;

а == губитак у конструкцији ;

п == однос измећу модула еластичности гвожђа и бетона (=10 до 15.)

4 == јачина — дебљина плоче;

ђ = ширина пресека, односно садејст вујућа ши-

рина плоче; Ев == пресек гвожђа

бђ == максимално напрезање бетона (= 30 Ко/ст 3);

бе == максимално напрезање гвожђа (= 1000 Ко/ ст);

сђ, == напрезање бетона у доњој ивици плоче.

|. Правоугаони пресек, плоча. Обрасци за димензионисање плоча већ су познати, с тога се износе само потпуности ради. Моменат савијања спољњих сила мора бити једнак моменту унутрашњих сила

С тога је: Е х м = 0 (ћ— > 1 Е за а сђ х. ђ добива се:

Ме а) И Це):

Ако се изрази х функцијом ћ биће:

бе и та се аи ја ја Х (ћ х) или: по ЦМ и Пн ј Пети Еа 1е-е | не 2); бе — пођ

Заменом ове вредности х у једн. 1) добива се:

ођ 1 = . Џ га . 2 . 4 . . . М 2 0.310 (! == 310) рћ 3) а одатле: М | = оло || МА Ае паре јее 1 ђ ђ) Сума свију изтезања је: 1 = Ке,“ бе а одатле 7, Даре 1 Ке Заоа о = 50 бођ Х. ђ та У . : 4 4) Заменом х вредношћу х == 0.310 ћ добиће се; 1 сђ И ец=== > 0.310 па ђе ћ или: МЕ ве ОУ Оа ВАН МЕ Ра ес па ен

Ако се у једнач. 1) и П) стави М у Ке, ст. ић у ст. добиће се и висина ћ у сат. а потребан пресек гвожђа Ке у стала.